вторник, 23 юли 2024 г.

Шоколадов студен десерт със солети/ Pretzel sticks chocolate dessert

Каква седмица измина само. Имахме малки здравни притеснения с Боян, наложи се да поседим и в детското отделение в града, което е преживяване, което не пожалвам никому, но пък с децата понякога  е неизбежно. Мина рождения ден на мама без особено отбелязване, не само заради целия стрес покрай бебчо, но и покрай нейното местене в ново жилище - нещо, което планираме от години, и ето, че най-сетне стана факт. Този уикенд се състоя основната част от местенето, като аз и още една приятелка подготвяхме апартамента с цялостна сапунка, миене на прозорци и какво ли не, а момчетата пренасяха големите мебели, всички кашони, куфари, книги и буркани от мазето. 

Човек не осъзнава колко голяма част от живота си пази в тези уж малки неща. Намерих старите си ролери, касичка от детството и куп рисунки. Йоника, акордеон и китара бяха също част от багажа. По една кутия с надпис "Неща на Люси" и "Неща на Мария", в които намерих мой лексикон от трети клас, изрезки от списания и разбира се миришещи листчета с Освалдо Риос . Как да изхвърли човек тези съкровища???!. 

За "щастие" на мама всичко това се прехвърли и в новото й жилище, като с болка в сърцето успях все пак да изхвърля никои неща, за да не изналавям. Мама вече ще живее значително по-близо до нас и няма да се налага да се разделяме час по-рано, за да се прибира у дома. Нито ще може да отказва моите покани за късни разходки и ранни кафета, защото няма кога да смогне да дойде. Достатъчно далеч да не си досаждаме, достатъчно близо, че да й занеса от днешния десерт без да се разтопи. 


Днешният десерт е много лесен и изключително апетитен, особено сега в горещините. За още по-добър вкус го замразете, защото няма много, което да го разграничи от сладоледа. Комбинацията на шоколад ди солети е доста солидна, затова и се продават шоколадови солети, но в случая е нещо между тях и бисквитена торта. Нека ви покажа как: 

Тази рецепта може да видите и във 



Необходими продукти:
1 литър прясно мляко
120 г нишесте ( или шоколадови пудинги) 
350 г шоколад
125 г масло
200 г солети
50 г тъмно какао
1 - 2 ч.л нес кафе
120 г захар
2 ванилии
( 1 пак. желатин по желание*) 

*По принцип, ако замразявате десерта, няма да имате нужда от желатина, но все пак, ако не искате да бъде леден и ще го режете като бисквитена торта, може да ви помогне да стабилизирате парчетата, з ада се режат по-лесно дългите солети. 

Започваме като слагаме две трети от млякото и цялата захар на котлона да се загрят до точна на кипене. 
В купа сместваме нишестето ( аз ползвах готови шоколадови пудинги) с нес кафето и какаото. 


Разбъркваме с телена бъркалка и постепенно прибавяме от останалото ни мляко, докато получим еднородна смес.


Прибавяме я при непрекъснато бъркане към горещото мляко на котлона и продължаваме да бъркаме докато се сгъсти напълно. Дърпаме от огъня. 


Докато е още горещ крема, прибавяме нарязания на ситно шоколад, ванилии и 


масло. Разбъркваме всичко, докато се разтворят напълно в крема. ( тук е моментът да добавите и набъбналия желатин, ако ще слагате такъв) 


В подходяща продълговата тавичка, най-добре 30 х 10 см, застлана със стреч фолио слагаме от крема на дъното, малко солети, отново крем и така докрай. 


Завиваме с фолиото плътно и отвън и прибираме в хладилника, едва след като кремът изстине напълно. Не слагайте топъл крем в хладилника. 


След това може да го замразите малко преди поднасяне, около 20-30 минути или повече в зависимост колко искате да е твърд. 


Студения десет режем на подходящи по големина порции сервираме. Аз не слагах желатин и беше малко по-трудно тъй като кремът се топеше от горещините. И все пак, не всеки го обича. Мъжът ми не спря да яде въпреки това, настоявайки за още и още. 


Определено влезе в списъка ми на любими десерти за лятото. Обожавам сладкиши като сладък салам, скалички и бисквитени торти. Този се нарежда заедно с тях, и ето къде отиват вече останалите ни от тук и там солетки. 
Да ви е сладко! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 



2 коментара:

  1. С какво можем да заменим солетите? Ако сложим обикновени бисквити ще се получи ли?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...