сряда, 17 юли 2024 г.

Бифтек на скара с яйце и карамелизиран лук /Biftek with eggs and caramelized onions



Днес искам да ви споделя една рецепта, която знам и опитах за първи път, докато живеех в Германия. Предлагаха я в ресторанта под моя апартамент и дали защото бях много гладна, но още първият път, в който я опитах, си казах "Това искам да ям всеки ден".

Истината е, че тогава и бяха първите ми опити да готвя сама. Бях тръгнала само с един тефтер с рецептата за пълнените чушки и мусака на мама. Не знаех много нито за разликите в чушките, нито в ориза, нито в подправките и смятах, че стига да има същия вид, сигурно ще има и същия вкус. Бях доста изненадана, че натъпканите догоре калифорнийски камби с ориз басмати (!!) и почти кюфтетата от кайма без подправки нямаха и спомен от сочните и ароматни чушки на мама.
 



Ето защо бързо се преориентирах към предлаганата там немска кухня, като гледах реклами за фиксове, йогурти и бира и преглъщах жадно. Още не съществуваше тази модерна "бъргър култура", а и немецът не може така лесно да го изкушиш да яде в ресторант като неандерталец с ръце. Трябва си му нож и виличка. Затова и този деструктуриран бургер беше голям хит. Истината е, че се яде много по-лесно, питателно е и няма излишни неща по него като преработено сирене, сосове и да не ви шокира, но няма и спомен от авокадо. Затова пък бифтекът е вкусен сам по себе си, сочен, а течният жълтък и сладникавият аромат на карамелизирания лук са напълно достатъчни да ви дадат вкусова комбинация за милиони.

Да изваждаме грил тигана и да започваме:


Тази рецепта може да видите и във 




Необходими продукти за 5 порции:
500 г кайма смес (или с по-голямо съдържание на телешко) 
6 глави лук
5 яйца
2 с.л. галета
2 с.л. магданоз
За гарнитура: пържени картофи 

Това е една лесна рецепта, която, ако сте умели в кухнята като мен, ще спретнете за около час. Смесваме съставките за бифтека в купа.
 

Оформяме пет по-едри кюфтета от по 100 г и оставяме върху дъска с малко галета в хладилника да се овкусят.

 

През това време нарязваме лука на шайби и го запържваме, докато омекне и се карамелизира. 
 
 

На съседен котлон може да изпържим яйцата на очи и картофките след това. 
Взимаме грил тиган и го загряваме добре с малко мазнина.
 

Поставяме бифтеците върху него и ги гриловаме от всяка страна, като обръщаме през 5 минути, докато станат готови (зависи от дебелината им и вида на използваната кайма).

Покриваме с фолио, след като се запекат първия път, за да запазим сочността им, като готвим вече на по-умерен огън. След като станат готови и в тигана е останала от ароматната мазнина, запичаме за кратко и филийките хляб.

 

Сглобяване на ястието: слагаме грилованата филийка хляб в чиния, отгоре нареждаме от карамелизирания лук, върху него един бифтек . Още оттук се вижда, че е гриловано с вкус.


Завършваме с рохко яйце на очи, 
 

който е и целият сос от който ястието се нуждае.


Хубавото на този вид по-големи "кюфтета" е , че стават по-сочни, а подправката е напълно достатъчна да го овкуси без да добавяте други към нея. 


Понякога се изкушаваме да сложим още нещо, но аз съм се убедила, че много често "по-малко е по-добре".


Добър апетит! 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:


Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 






Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...