петък, 5 юли 2024 г.

Един хляб - две рецепти: Плодова шарлота без печене / No-Bake Charlotte Fruit Cake with Bread

 
Като гледам как сте се разпищолили да ходите на море, хич не ви е до готвене. Тъкмо се хванах за главата от цената на имотите, и погледнах цените на нощувките в родните хотели по морето и дори уж "изгодните "къщи за гости. 
Знам, че инфлацията е голяма, но кога спането върху шарени чаршафи и малко течаща вода на ден станаха колкото вноска за конкретните апартаменти? Никога не ме е интересувало дизайнерското обзавеждане където и да е било, защото в повечето пъти е пълна и много неудобна изгъзица изразяваща вкуса на собственика. Телевизори и всякакви други уреди пък не търся на почивка, тъй като почивката за мен е състояние в което искаш да влезеш мисловно и телом, без шума на познатите ни уж удобства. И аз редом с натегачките от "Ергенът" съм "била на палатка" като дете и определено смятам да запозная Боян с "неудобството" на скуката и сам да си намираш забавления. 

У нас много често забелязвам се предлага лукс, но не и отношение. Бих предпочела второто всеки ден пред първото, защото истината е, че човешко отношение липсва почти във всичко в нашата държавица. От управление до администрация, та чак до малките ни почивчици. 
Вече не останаха бунгала, хижи и къмпинги недокоснати от "плазмения" екран и последния писък в обзавеждането, с което да замениш усещането на дома с усещането за хотел. 
Цените разбира се отразяват това и за съжаление жаждата да изкараш колкото може повече пари от едни гостуващи може само да отблъсне истинските любители на тишината и природата с тези, които просто могат да си го позволят и да го заснемат с последния айфон, рекламирайки "това уникално място". 



Ден година храни е мото за всичко у нас, където застроените по морето апартаменти се предлагат като топъл хляб за нощувки на всеки, които търси "ново и модерно" с паркоместо, джакузи и детски кът. Където използвани или ненужни бебешки продукти като колички и кошчета се продават от хората само с 10-20 лв надолу от първоначалната цена в интернет, а холнaта гарнитура на баба ти върви за реалистичните 1200 лв. Всеки ден се сблъсквам с безумни обяви и се чудя какво би правил човек с тях, ако не му ги вземат? Ще ги изхвърли? Защо не да ги дари? Или ако ги продаде, да бъде за символична цена?? Но повечето хора ще предпочитат да ги изхвърлят, нацепят за дърва, отколкото да го дадат на някого без пари, та нали те са платили вече немалко за нещо "модерно", откъде на къде ще дават даром нещо, като на тях не са им дали?
 Не искам да звуча гневно, защото не съм, нито поучително, защото не мисля, че всички хора са така, но с цялото това време в което живеем, нямаме ли възможност повече да си помагаме, като и без това тънем във все повече вещи и лукс? От друга страна родния бизнес приема за промоция нещо, само ако е на принципа "плати едно, получи второ на същата цена", че ако имам и да ти се поскарат малко, за усмивка да не говорим. 

Може би затова винаги се впечатлявам от хората, които поемат по другия път. Като приятелите ми от Вера Италия, които не само си внасят истинските италиански продукти в България (малък семеен бизнес и малко магазинче в Перник), но ми дават възможност да ги предложа с 15% отстъпка на моите читатели с промо код LUSSI-15.


Така ще могат да отидат и те на това гастрономическо пътешествие, нищо, че не можем да отскочим до Италия баш в момента. Освен това може да им се обадите на телефон 0882886988, ако имате нужда от съдействие за кода, да попитате за някой продукт или нещо, което ви интересува. Ето го и отношението. 
Вече няколко години готвя за различни марки и тези, които си заслужиха постоянно място в блога ми и харесвам, са именно тези успели да покажат отношение към обикновения човек като мен. С това преминавам и към днешната рецепта, която хем е много лесна, не изисква печене, но затова пък може да ви даде много поле за изява. 

Тази рецепта може да видите и във 



Необходими продукти:
1 хляб с квас Панетоне 550 г
400 мл прясно мляко
250 мл сладкарска сметана
1 пак. желатин
100 мл натурален сок или компот 
плодове по желание: малини, праскови, киви, банани
какао за поръсване

Вече ви споделих какво направих с половината хляб, ето тази Сандвич кула ( виж я тук) . С останалите филийки сътворих тази плодова 'Шарлота" без печене.

 Филийките хляб са идеални за торта, тъй като са много пухкави и леко сладки. Използвах готов крем от кутия, който ползвах преди време за тази безглутенова торта тъй като и той самият е без глутен. Може да си направите и домашен, но в случая ви предлагам две рецепти готови под 20 минути :) 


Започваме като накисваме желатина с малко вода, както е описано на опаковката. Загряваме в купичка малко натурален сок или компот и прехвърляме набъбналия желатин, разбърквайки докато се разтвори в горещия сок.

 

През това време разбъркваме съдържанието на пакетчетата крем със студено прясно мляко, а след като бухне прибавяме и изстудената сметана, разбърквайки докато получим пухкав крем. Почваме да прибавяме малко по малко от затопления желатинов сок, така че се интегрира напълно в сместа. 

 

Вземете светъл мармалад по желание, аз взех това мармалад от био сицилиански лимони, тъй като е много свежо и го разредете с малко гореща вода. Ще получите идеален сироп за сиропиране на хляба ( платките). 

 

Сложете стреч фолио в купа и на дъното поставете една от филийките на хляба ( започваме с по-малките), сиропитайте с малко от мармаладения сок, а отгоре разпределете част от крема. Сложете резенчета плод, аз избрах нектарини и сложете отново крем и още един блат ( филийки хляб). 

 

Процедираме така и с остатъка от блатовете и крема, като редим на всеки пласт различни плотове, на един киви, на други банани,

 

а на последния малини. Завършваме с още един пласт хляб и крем и завиваме със стреч фолиото навътре, оставяйки в хладилника да стегне за няколко часа. ( Най-добре за една нощ)

 

На следващия ден обръщаме необратно и поръсваме обилно с какао. 


Тъй като ми остана малко от крема, прибавих към него от малините, разбърках и изсипах в чашки. 


Може да приготвите тортичката и с друг останал ви хляб, но този определено е доста подходящ за сладкиши. 


Свежа и много лятна, тази тортичка може да се превърне във ваш фаворит, когато трябва да измислите нещо с останали ви плодове. Мисля следващия път да добавя и малко маскарпоне в крема, макар този път исках да опитам нещо, което да не наподобява твърде много на тирамису. 


Припомням ви, че този месец може да използвате код LUSSI-15 за намаление в целия магазин на Vera Italia. 

Усмихнати почивни дни, проядели!




Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:


Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 

сряда, 3 юли 2024 г.

Един хляб - две рецепти: Сандвич кула / Panettone Gastronomico (Italian Sandwich Tower)

 

Явно от далече ми личи колко съм го закъсала откъм възможност за готвене, защото мои приятели се активизираха да ми пращат не само разни кухненски помощници, но и храна. Едва ли изглеждам недохранена, още не мога да смъкна родилните килца, още повече, че въобще не съм си представяла, че и на сватбата ще съм като хипопотама Глория от "Мадагаскар". Обаче реших, че не можe в живота ми да има толкова хубави поводи за празнуване и аз да гледам гладна като прецицало теле. Има и по-важни неща в живота от слабото тяло и ако питаш мъжа ми, това са любовните дръжки, така че продължавам да си готвя апетитни вкусотийки.

Mеденият месец в Италия ни се размина, но затова пък задоволихме глада си с италиански деликатеси от Vera Italia. Отдавнa не бях поръчвала от този магазин, но ме грабнаха новите видове хляб, които са заредили. Мъжът ми работи на смени и една седмица правя повече закуски, друга - повече основни ястия, за да си взима за работа. Tака и се появи нуждата за повече хляб за сандвичи и се роди този гигантски сандвич, който нарекох - Сандивич кула. 

Чудесна идея, когато имате нужда да сервирате сандвичи на повече хора, но не искате да ги представите по традиционния начин, идеално за партита, рождени дни или закуска на двора. В края на краищата се разрязва и разделя на порции, но пък така сглобено не съхне и може да си го запазите в хладилника, ако не се изяде. което е напълно възможно, тъй като е доста голямо. Всъщност може да бъде още по-грамадно, но аз разделих хляба на две и използвах втората половина за десерт, тъй като наистина щеше да стане гигантско. Може да погледнеш видео рецептата качена в следните канали,

Тази рецепта може да видите и във 


а аз ще ти споделя какво използвах за направата му.


Вземи ТОЗИ ЮЛИ продукти от магазина на Вера Италия с 15 % отстъпка с промо код LUSSI-15

Ако искате да прочетете повече за продуктите, натиснете на тях в списъка с продукти и ще ви отведе откъде са закупени какво точно представляват, за да не ви запознавам подробно с тях сега, а да преминем към рецептата.

Както казах ползвах половината хлебче, то е опаковано предварително нарязано на идеални филийки. 

 

Местата пристигнаха при мен нарязани на тънки резенчета, таак че бяха много лесни за редене. Само ще ви кажа, че копа от Парма е със Защитено географско указание е едно от най-типичните сушени меса на област Емилия Романия - Италия. Има неподражаем вкус и аромат и опитвайки я веднъж няма как да не я разпознаете. Пълноценният вкус се придобива с отлежаването в специални естествени изби, а рецептата за нея е древна и строга и датира още от 18 век. Ползва се определена част месо от врата на прасето, която се посолява и овкусява със специфични натурални подпраки и вино. В следващите от 6 до 10 дни тези парчета месо се масажират на ръка за да поемат максимално добре ароматите и солта. Самото изсушаване на Копата става в натурално черво, което отново се връзва на ръка и продължава минимум 60 дни.


Взимаме филийка, мажем с крема сирене, слагаме парченца моцарела, домати, рукола, а отгоре редим пласт от копата. Слагаме втора филийка, процедираме по същия начин, като този път слагаме спианатата, който е леко пикантен. 

 

Правим така колкото реда искаме да си сглобим :) 


Може да добавяте различни деликатеси и да правите всеки пласт разнообразен.


Напишете ми дал искате да научите още за някои специфични италиански деликатеси, ястия или пък да потърся някоя рецепта за вас. 
Очаквайте съвсем скоро и сладкия вариант от същия хляб, който може да приготвите по свой начин. 

Вземи ТОЗИ ЮЛИ продукти от магазина на Вера Италия с 15 % отстъпка с промо код LUSSI-15

Ако имате нужда от помощ за прилагането на кода или някакви въпроси, позвънете на 0882886988



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:



Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...