Тъй като Македония не е в ЕС, телефоните ни бяха почти изключени откъм Интернет и въобще обаждания и наистина успяхме да откъснем от ставащото навън. Майка ми каза, че много я е впечатлило спокойствието там, но аз се опитах да й напомня, че може би защото нямаше възможност да вдига на хилядите служебни обаждания, които се случат дори през уикендите. Боян беше много добричък, издържа пътя, какофонията, спа в ресторанта докато ние хапваме и се събуди за късно матине и игри. Успях да си купя някои вкусотии, които продават в тамошните магазини, но не и тук, затова скоро ще ви разказвам повече и представя някои десерти, които може да не са типични само за там, но определено са популярни и се предлагат доста.
Сега обаче, тъй като не съм подготвила нищо този уикенд, ще ви замажа очите с една рецепта, която доста се чудех дали да пускам. Няма много вид и така си остана да събира прах в картотеката на Хогуортс ( черновите ми), но ето, че реших да я извадя. Беше просто експеримент с останали ми съставки, който си направих преди две години и мислех да я повторя вече издокарана откъм вид както се казва, но ето, че ще мине още един Великден, а това няма да стане.Истината е, че това е доста бърза тортичка, която освен вкусна има и много забавен вид, тъй като във вътрешността си съдържа "яйца" от сладка извара. Приемете я като вдъхновение за тортата, която вие може да сътворите, защото докато на мен ми се отвори време да я повтаря, Боян вече ще кандидатства за гимназия. Аз бях замразила тортата, тъй като много ми се хапваше сладоледена торта (тогава пак бяха такива горещини), така че вие помислете кое ви допада повече. Аз ще ви разкажа само как може да си я приготвите.
Готов блат или моят*
За "яйцата":
250 г фина извара
50 г масло
50 г кокосови стърготини
пудра захар на вкус
сладкарска жълта боя ( може и просто куркума)
Крем:
250 г сметана
300 г тъмен шоколад
Украса по желание:
аз използвах:
ганаш
захарна украса и шоколадови яйца
*Блат:
2 яйца
3 с.л. захар
30 г млени бадеми ( може и орехи)
Тази торта може да направите ако ви останал някакъв блат, и дори малко козунак. Аз направих пандишпанов блат като разбих белтъците със захарта, а към тях постепенно прибавих жълтъците и пресетите бадеми. Изпекох, охладих и разрязах на две по хоризонтал.
За яйцата, в купичка смесваме изварата с пудра захар, ванилия, масло на стайна температура и кокос. Бъркаме ги докато получим еднородна бяла паста, която не лепне и можем да оформим на топчета. Опитвайте и я овкусете с още захар или кокос. Ванилията нека е бяла на прах, за да не оцвети сместа. Заделете една част от нея и оцветете с жълта боя или куркума.
Оформете малки топченца от жълтата смес, а след това ги облечете плътно в бялата смес, така че да получите бели яйца с жълтък отвътре.
Аз ги направих горе долу с размерите на истинско яйце, S - размер.
cussivalo@yahoo.com
Кулинарното ми пътешествие продължава още във :
Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft
Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:
Харесва ли ви публикацията и моя блог?
А другата половина от блата слагате ли я отгоре?
ОтговорИзтриванеДа, може да я сложите, може и да пропуснете, както решите.
Изтриване