неделя, 31 март 2024 г.

Вкусно пълнено хлебче "Цвете" / Flower shaped bread with cheese filling

 

Ново!>>>Последвай ме в ТИКТОК тук!  

Едното хубаво нещо на смяната на часа в лятно време е, че бебо ме буди не в шест, а в седем. Някак си чисто психически не е толкаво болезнено като видиш седмицата в часовника по време за ставане. По принцип Боян става толкова рано, че вече съм свикнала да режа лук, да пържа месо и да готвя вечеря още в осем сутринта.. по време на първата му дрямка за деня. Същотосе отнася и за вечерната програма, когато наскоро ми се наложи да излизам с приятелки и срещата ни беше тепърва в осем часа ВЕЧЕРТА! Имах чувството, че излизам по нощите, а музиката в заведението определено беше твърде силна за да мога да чуя нещо повече от крещящите си за сън мисли. 

Хубавото обаче е, че както половинката ми често отбелязва  " не ходя на работа" ( представете си тази наглост) и мога да дремна следобед в пухкавите прегръдки на бебо и да си наваксам със съня. Лошото обаче е, че обикновено това време използвам да пускам перални, сушилни, да почистя нещо, сготвя или пък да седна да напиша някоя и друга рецепта в блога и социалните канали. Домакинската работа никога не свършва, за разлика от работното време в офиса и няма да крия, че понякога си фантазирам за връщането си на работа. После обаче осъзнавам, че Боян скоро прави година и така или иначе работата няма да избяга, но неговите първи отрития на света са нещо, което не искам да изпускам. Дори когато се събужда в шест или пет часа сутринта, го прави с такава усмивка и ентусиазъм като треньор в спининг клас и бързо ме заразява с усещането колко е хубаво да посрещнем още един ден заедно. Последното ни творение заедно бе това вкусно хлебче със сърцевина от сирене и кашкавал, под формата на цветенце. 

Тази рецепта може да видите и във 
Необходими продукти:
За тестото:
Около 500 г брашно София мел Класик ( още за доомесване) 
1 пак. суха мая ( 7 г)
2-3 с.л. олио/ зехтин
2 с.л. кисело мляко 
300 мл хладка вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
Още:
100 г сирене
300 г кашкавал
2-3 с.л. кисело мляко  
2 яйца ( част от тях заделете за намазване отгоре) 
сусам
ленено семе

Започваме с приготвянето на тестото. В купа слагаме около половината от брашното и правим кладенче. В него слагаме киселото мляко, захарта, хладката вода и маята. 

 

Прибавяме и малко олио. Омесваме меко тесто, нелепнещо тесто, като добавяме солта по време на месене, още мазнина и малко по-малко от брашното.
Готовото тесто оставаме на топло да втаса ( покрито с памучна кърпа или стреч фолио)  и удвои обема си. 


След като тестото стане готово, го изсипваме върху набрашнен плот и го разточваме на кръг. Големина около 40 -50 см диаметър. 


В средата му слагаме разбитите с вилица намачкано сирене и едно яйце. Отгоре слагаме рендосания кашкавал. Не слагаме от плънката до края на кората, по-скоро като концентричен по-малък кръг. 


Завиваме всички страни навътре ето така 


и обръщаме в тавичка, застлана с хартия за печене. 


притискаме леко с ръце, оформяйки по-хубав кръг и слагаме малък ринг в средата ( може и капачка) Правим разрези с нож на равно разстояние от ринга към външната част на тестото.  


Прищипваме всеки две части правейки да приличат повече на венчелистчета. 


Мажем цялото хлебче с другото яйце ( аз разбивам и двете яйца за плънката и си отделям малко в чашка, само за намазване) и поръсваме със сусам по листата на "цветето", и слагаме ленено семе в средата. 


Печем хлебчето на 200 градуса за около 40 минути. 


Толкова е лесно и бързо за приготвяне, а толкова ефектно и вкусно. Като малка много обичах сандвичи с яйца и сирене на скаричката у дома и това хлебче ми напомня много на тях. 
Да ви е сладко! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:




  Харесва ли ви публикацията и моя блог? 

Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...