Ново!>>>Последвай ме в ТИКТОК тук!
Много мисли са ме налегнали напоследък и тъй като нямам възможност да ги сортирам, ги оставям да се появяват периодично като отворени табове на компютър в главата ми и да ми дават храна за размисъл. Всеки ден започвам с надеждата, че трябва да почна режим за хранене, после се сещам, че едва ми остава време да хапна една филия в края на деня от грижите по бебо, че и режим да вкарам. Хем искам да почна да спортувам, но аз и без това разнасям едни десет кила на ръце по цял ден, правейки клекове с него, разтребвайки пералня, сушилня и какво ли още не, а и разбира се задължителното бутане на количка. Е, накрая нормално да имам нужда от едно парче торта, нали? Кажете, не ми ли позволено пък?!
Нарамих бебо с мен в кухнята и си спретнахме тази мекичка, сладичка и баш таман шоколадова торта Страчатела.
Не веднъж съм ви казвала, че хубавото на тортите за разлика от другите ястия е, че може да я правите два-три дни, така че и да ви прекъснат, няма проблем. Важното е първо да изпечете блатовете, после може крем по всяко време. Така ме грабна тази торта в Инстаграм и нямах търпение да я направя, макар да я премених малко.
Украсата е изцяло моя хрумка, вдъхновена от настъпилата пролет, която жадувах толкова силно. Нямам търпение за още повече разходки на слънце, ухание на цъфнали дръвчета и най-вече усещането, което ни дава новия сезон - надежда, позитивизъм и разбира се повече време за готвене, тъй като е по-светло по-дълго време.
Необходими продукти:
За блатовете:
4 белтъка
70 г захар
1пак. ванилова захар
75 г брашно
100 г тъмен шоколад
1 ч.л. бакпулвер
Крем:
4 жълтъка
150 г захар
800 мл прясно мляко
120 г царевично нишесте
150 г масло
1 ванилия
Още:
шоколадов ганаш
крокан
Започваме с приготвянето на крема. В купа смесваме четири жълтъка с нишестето и прибавяме малко от млякото, разбърквайки докато получим рядка кашичка без бучки.
Останалото мляко слагаме да се вари на котлона със захарта.
След като тръгне да завира, прибавяме малко по малко от яйчената смес и бъркаме докато кремът се сгъсти. Бъркаме енергично, за да предотвратим появата на бучки.
Дърпаме от огъня и прибавяме ванилията и маслото, които интегрираме в крема, докато стане гладък и плътен.
Слагаме фолио плътно върху повърхността на крема, за да не хваща коричка и оставяме да се охлади на стайна температура. През това време се захващаме с блатовете.
Разбиваме белтъците със захарта на сняг.
След това прибавяме пресетите брашно, бакпулвер и ванилия, като разбъркваме постепенно сместа с тях, за да запазим въздушността й.
Накрая прибавяме напразния на малки парченца тъмен шоколад.
Разпределяме сместа за блатовете в две тавички с диаметър 20 см, като след изпичането им ( на 150-160 градуса) за около 30 минути, разделяме на две по хоризонтал ( след охлаждане).
Може да разпределите сместа и в три-четири тавички, ако не сте умели в разрязването на тънки блатове, или да изсипете сместа в тавата от фурната и да си изрежете след това на малки кръгове.
( Съвет: не оставяйте блатовете да се овлажнят от парата във фурната, тъй като стават по-лепкави. По-добре е да изсъхнат на въздух, а за най-лесно разрязване на две, ги замразете за кратко пред разполовяване)
Сглобяване на тортата: В ринг за торти слагаме един от четирите ни блата, а отгоре от крема. Така редуваме до край и слагаме тортата да спи една нощ в хладилника. Така хем ще стегне, хем ще поеме от вкусовете навсякъде.
На другия ден украсяваме по желание, като аз го направих с малко шоколадов ганаш от 150 мл течна сметана и 100 г тъмен шоколад.
По-голямата част от ганаша използвах да излея върху тортата, като заделих малко за украса, която импровизирах на момента.
Шприцовах малки шоколадови листенца,
а стените на тортата и малко отгоре поръсих с лешников крокан.
Получи се много нежна и сладка торта, от която струи уют и топлина.
Малките парченца шоколад умело скрит в блата са вкусната изненада, която ви очаква във всяка хапка.
Ако обичате меки и умерено шоколадови торти, тази е за вас :)
п.п. Днес Боян става на 9 месеца, затова от сърце ви черпя с тази тортичка, за негово здраве <3
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com
Кулинарното ми пътешествие продължава още във :
Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft
Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:
cussivalo@yahoo.com
Кулинарното ми пътешествие продължава още във :
Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft
Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:
👉Тik Tok:
Харесва ли ви публикацията и моя блог?
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти !
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com
Благодаря ви, приятели!
Поредната вкусна торта, която ще приготвя на моето семейство.
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да ви хареса :)
ИзтриванеПрекрасна си Люси! Благодаря!
ОтговорИзтриванеМного благодаря <3
ИзтриванеБраво! Вие сте невероятна, Люси!
ОтговорИзтриванеПрекрасна Люси благодарим ти отново за подробно описаната рецепта! Както винаги си перфектна! Ще пробвам рецептата за Великден. Отново ти благодаря! Всичко което съм направила по твоите рецепти е точно и винаги се получават!
ОтговорИзтриванеЧестит Рожден Ден на бебе Боян! Вече пораства, и ще помага на Мама! Тортата е прекрасна!
ОтговорИзтриванеИзключително много благодаря! Поздрави от сърце!
ИзтриванеЛелееее изглежда превъзходно!Ще пробвам
ОтговорИзтриванеБлагодаря :)
ИзтриванеМного е хубава. Ще я пробвам
ОтговорИзтриванеБлагодаря :)
ИзтриванеТортата изглежда У-ни-кал-но, предполагам и вкусът и е такъв, и украсата и е Перфектна. Със сигурност ще пробвам да я направя, обожавам сладолед Страчатела , така че и тази торта Страчатела Мечта ще ми стане любима
ОтговорИзтриванеМного благодаря :) Ще се радвам да ви хареса.
ИзтриванеМного харесвам рецептите Ви и подробното описание на всеки сладък шедьовър!Благодаря Ви, ще опитам и тази!
ОтговорИзтриванеПрекрасно изглежда , като всички Ваши творения , разбира се ! Ще се пробва още тази неделя .
ОтговорИзтриванеМного благодаря <3
ИзтриванеЗдравейте!
ОтговорИзтриванеТортата е превъзходна!
Може ли днес да направя блатовете,а утре крема и да я сглобя?
Благодаря!
Здравейте, да, може :) поздрави
ИзтриванеБлагодаря Ви за прекрасната идея за торта! Днес я готвя за рождения ден на сина си!
ОтговорИзтриване