"Не чакайте повече от съдбата знаци,
нека замирише на козунаци!
Време е, нали?
Нищо, че навън вали!
У дома ще носи се аромат на лимони, бадеми и масло,
карамелизирана захар, локум и шоколад - добре ни би дошло!
Нека опечем вкусни хлябове и питки,
вървят с всякакви напитки.
Горещ чай, сок или кафе,
алкохолче или изстуденичко фрапе.
Стафиди, ядки или домашните сладка,
в козуначените кифли ще вплетем ги кат влакна,
ще плетем още плитки от пухкаво тесто,
тук борим се за първото место.
Ще си хапваме вкусно печиво на домашната софра,
да отбележим с близки, че пролетта при нас е пак дошла. "
Почнах вече да стихоплетствам, но истината е, че хем много се вълнувам от тазгодишните празници, хем ми е малко мъчно. За първа година нямам кухня и само обикалям магазините като грешен дявол гледайки жално продуктите, а атака ме сърбят ръцете. Рано или късно ще си сготвя едни, ако ще и в чужда кухня, но засега ще се поразровя пак в моя архив от стари рецепти и снимки, които не съм пускала и ще изровя следващото съкровище. И точно това и направих. Представям ви уникалния козунак "корона", който направих през вече далечната 2018 година.
Този козунак направих с около половината от тестото, но нямам съвсем точни спомени. Подробно за рецептата може да прочетете ТУК, тъй като няма смисъл да повтарям всичко написано отново, но мога да спомена пак а някои жокери, които намирам за полезни и ако ви допаднат и решите, че това е вашата рецепта, да видите и пълната такава:
- Използвах домашни яйца, като винаги може да засилите цвета с щипка куркума, която няма да се усети сред преобладаващите вкусове и аромати в тестото.
- Според мен не е добре да се прекалява със захарта, затова се слага и подсладител, който е доста сладък, но няма да попречи на втасването, но може и да го пропуснете.
- Прехвърлям готовото тесто в леко намаслена тава, завивам с кърпа или прозрачно фолио и пъхам във фурната на 50 градуса да удвои обема си. вместо да чакам четири часа на стайна температура.- Не си позволявам да слагам много от мазнината, тъй като искам тестото все пак да стои по-стегнато, инак ще се разплуе много при печене.
- Разделям така издълженото тестото на три фитилчета и сплитам, не твърде стегнато, за да не се накъса след втасване.
За този козунак използваш общо осем фитилчета. Шест за централната част и още два, които увивам един в друг и оформям като кръг около тавичката.
С шесте фитила процедирам по следния начин:
Както виждате фитилите не са много дълги, колкото ръката ми два пъти горе-долу. Прихлупвам три по три фитилите по този начин,
а после прибирам крайчетета навътре ето така:
Така оформената "сърцевина", слагам в средата на тавичката, а около нея правя кръг от другите два усукани фитила.
Тавичката ми беше малка, 20 см в диаметър, така че имаше къде да "расте" на височина. Оставям козуначето да втаса още веднъж на топло, за да удвои обема си. Преди печене намазваме с леко размит с мляко жълтък ( може да ползват нов или да си заделите малко от горните) и поръсваме обилно с ядки, сушени плодове и захар.
Пека на 170 градуса с вентилатор, като след като се запече, покривам с хартия или фолио, тъй като ядките изгарят бързо.
Стана толкова хубав, че ми беше мъчно да го разкъсам, но като всеки човек исках да проверя дали конците са се оформили добре.
Здравейте! Следя Вашата страница и съм правила много от рецептите. Колко време се пече козунака? Благодаря!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, този големия около половин час, ако не искате да изсъхва. Поздрави!
ИзтриванеА брашното каква марка е
ОтговорИзтриванеСофия мел за Козунак :)
ИзтриванеУникален вкус🥨
ОтговорИзтриванеБлагодаря <3
ИзтриванеЗдравейте, от това количество продукти, колко козунака се получават? Благодаря
ОтговорИзтриванеВесели празници
Около три малки, два средни козунака.
Изтриване