четвъртък, 27 април 2023 г.

Пани Попо - Самоански сладък хляб / Pani Popo (Samoan Coconut Rolls)


Все още нямам кухня, представяте ли си? Стигнах дъното, онзи ден ядох филия с пастет и хот-дог от лафката пред Кауфланд. Сигурно си мислите "Kак може такова момиче, което готви такива неща, да яде такива глупости и ще бъдете прави, но честно казано като нямаш кухня вече три месеца, рано или късно стигаш и до такива кулинарни извращения"....a, струва ми се, че съм без кухня цяла вечност. 
Самобичувам се, като си разглеждам рецептите в чернови и се сещам какви вкусотии си приготвях просто ей така, защото можех, така попаднах на тези уникални самоански хлебчета със забавно име, което така и не съм имала възможност да ви споделя. На пръв поглед изглеждат като сладка милинка, но наистина са много вкусни и трябва да ги опитате. И защо не? Стават бързо и лесно :) 



Pani popo са сладки кокосови кифлички познати от самоанската кухня. Пани означава „кифлички“, а попо означава „кокос“. Самите кифлички се правят от сладко тесто за хляб. След това се приготвя отделен кокосов сос и се излива върху тестото, преди да се изпече цялото ястие. Изключително меки и сладки, трябва да ги опитате :

Необходими продукти: 
Около 360 г брашно Класик София мел
5 г суха мая
80 г кристална захар
400 мл коксово мляко
15 мл олио
щипка сол
50 мл вода


Пресяваме брашното и правим кладенче в него и слагаме маята и една супена лъжица от захарта. Отделно в затопляме леко 200 мл от кокосовото мляко и водата. Трябва да са хладки. Прибавяме ги към маята и ги оставяме 2-3 минути да се активизира. Слагаме леко олиото по ръба на съда, за да се замеси по-лесно тестото и замесваме меко, нелепнещо тесто. Добавяме още мазнина или брашно, ако е необходимо. 


След като тестото е готово, го оформяме на топка и го слагаме в намазан с олио съд, покрито с кърпа или стреч фолио. Поставяме на топло за да удвои обема си - най-лесно е във фурната на 50 градуса. 


След като тестото втаса го разделяме на девет равни части оформяйки ги на топки. Редим ги на "слънце" в съд за печене и ги оставяме да втасат още веднъж. След като са готови, ги заливаме с останалото кокосов мляко , смесено с кристалната захар. 


Печем в предварително загарята фурна на 175 градуса с обдухване за около 40 минути. 
Съвет: След като се запече до златисто, покрийте с фолио, за да не прегаря захарта и печете до готовност :) 


Хлебчето е супер меко и въздушно, а около него има захарна обвивка, която ще ви накара да си оближете пръстите.
Не пропускайте да готвите, експериментирате и пътувате по света от собствената си кухня - не знаете какво богатство имате, докато изчезне :) Нека готвим и хапваме вкусна храна всеки ден от живота си! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...