Знаете ли с какво може да завъртите главата на любимите си хора тази година за Великден? Ето с тези невероятни шоколадови яйца "по домашна рецепта". Може би са ви попадали от нета през годините, едни такива вкусни, пълни с изкусителен шоколадов крем за загребване, бял или черен, или пък ядки и всякакви други сладости. Така си мечтаех за тях, че взех и си ги направих. Обаче първоначално имаше един проблем - нямах такива формички за шоколадови яйца.
Казах си, няма начин да няма начин и не щеш ли го измислих. Аз ще ви предложа идея, но вие ако решите може да си закупите и истински форми/ молдове за целта от сладкарските магазини. На мен вече кухнята ми е пълна с всякакви инджиктопляктори и веднъж като ги пробвам, втора година не се сещам да ги ползвам, затова вече внимавам с покупките за сладкарските изделия, тъй като трябва да съм сигурна, че ще ги ползвам в дългосрочен план. И така, моето решение беше да си купя от магазина (до нас) две големи пластмасови яйца, които вътре има някаква брутално глупава играчка и бонбонки и да използвам самата пластмаса за отливките. И взе, че стана!
Сега ще ви покажа стъпка по стъпка, както и примерни пълнежи за рецептата, като имайте предвид, че вие винаги може да сложите ваши по желание - домашен течен шоколад, останал ви крем от някоя рецепта или сладолед дори. Ето как ги направих аз:
ВИЖЕ ВИДЕО РЕЦЕПТАТА МИ ТУК!
Необходими продукти:
400 г шоколад
4 бр. пластмасови молда за яйца
Крем 1:
1/2 консерва кондензирано мляко подсладено
150 г масло
100 мл прясно мляко
3 с.л. нишесте
150 г бял шоколад ( по желание)
Крем 2:
1/2 консерва кондензирано мляко подсладено
100 г масло
100 мл прясно мляко
3 с.л. нишесте
50 г тъмно какао
Крем 3:
Инстантен крем Нуга ( тип крем Оле)
Още за украса:
какао, ядки, шоколад и бонбони по желание
Не си мислете, че списъкът е дълъг - всичко на всичко 5-6 повтарящи се съставки : консерва кондензирано мляко, шоколад, мляко, масло и какао. Може да замените някои, да промените, така и така самата аз експериментирах също, но според мен доста успешно, затова бързам да споделя с вас.
Първо си подготвяме формичките, аз ги измих добре, подсушаваме и почваме да слагаме в тях разтопен шоколад. Горе долу около 100 г на формичка, така че ако увеличите бройката да знаете. Нанасяме шоколада на пластове - първо един и оставяме да стегне във фризера, после още малко и така докато получим хубава и здрава черупка.
По-трудно е изваждането им, но ако сте си направили резки отстрани, може да разкъсате пластмасовата форма и да я извадите по-лесно.
Готовите черупки съхранявах в хладилника докато правих кремовете, а ето ги и тях. Разделяме на две равни части консерва кондензирано мляко ( от тежкото) - нарочно съм снимала кое съм използвала, за да не се налага да питате.
Загряваме го на котлона като прибавяме към него маслото - аз правих двата крема едновременно на два съседни котлона.
Към кафявия крем слагаме и какаото и разбъркваме.
Към нишестетата прибавям постепенно прясното мляко, докато се разтвори добре, а после всяко от тях към неговия си крем. Белият крем въпреки това ми стана доста по-течен, ако го оставите да къкри повече време, ще се сгъсти, но може и да добавите бял шоколад, както съм ви предложила по-горе. (За сгъстител може да ползвате и сухо мляко, ако имате. )
И двата крема оставяме първо да се охладят, после ги прибираме в хладилника за час-два.
Бях си взела отнякъде ( не помня кога и къде) този нуга крем, но не мисля, че го има в България. Това не е важното, ползвайте останал ви мус, направате си сами такъв или друг пухкав инстантен крем и го разбийте според описанието на опаковката. ( Моят е с прясно мляко)
Шприцоваме от мус крема ( номер 3) в яйцата, а отгоре слагаме пластове от крем 1 и 2 ( или пък смесваме за мраморен ефект)
Украсяваме отгоре с ядки, какао, бонбони или каквото ви хрумне :)
Не знам дали от снимката си личи, но това са големи яйца, около 15 см, така че е доволно количество десерт, който смело да загребвате с лъжичка...
Не мога да ви обясня за каква вкусотия става въпрос просто...ето за такова нещо си мечтаех!
Бъдете смели и експериментирайте, а после ми изпратете вашите чудесни творения които да споделя на моята страничка във фейсбук.
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята , Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!
Няма коментари:
Публикуване на коментар