вторник, 28 юни 2022 г.

Руло от белтъци ( меренг) и плодове / Red berry meringue swiss roll recipe

 

Наскоро моя читателка ми помоли да представя в блога днешната рецепта и разбира се, реших да не отлагам много. Всъщност исках да я направя възможно най-скоро, защото точно сега е сезонът за този лек и свеж десерт - белтъчено руло с плодове. Рецептата не е никак трудна и не бива да ви притеснява. 

Може би ще може да съобразите само дали искате да е по-дебело и късичко или по-тънко и дълго, но уверявам ви, тук става въпрос само за избор на РУЛО. Не правя акнети за други неща :) 

Красотата на белтъчното руло е в неговата ефирност и удоволствието да усещаш леко дъвката текстура на блата. Обичам да го разрязвам на пастички, така че за всеки да има готова порция, а пък ако искате може да ги декорирате индивидуално. Но нека да не ви говоря много, а да ви покажа как с шепа продукти и една серия на Оzark например може да имате ей това рулце :) 

Необходими продукти:
5 броя белтъци
250 г захар
1 ч.л. лимонов сок и 1 ч.л. ябълков оцет
2 с.л. брашно / нишесте

Крем:
250 мл сметана
200 г крема сирене
50 г пудра захар

Още:
горски плодове


Пляс продуктите на масата

Разбиваме белтъците и шипка сол. Постепенно прибавяме захарта, докато увеличи обема си и започва да формира връхчета. 

     














Добавяме и лимоновия сок и оцета и разбиваме докато получим лъскави връхчета.

След това на ръка, постепенно интегрираме брашното, пресявайки го и бъркайки отдолу нагоре бавно по бавно, за да не пребием белтъците и да спаднат. 

и разпределяме сместа върху правоъгълна тавичка застлана с хартия за печене. Може да оставим рулото така 

или да изравним с шпатула.

Печем на 180 градуса за 30 минути. Когато е готова завиваме на руло и оставяме да се охлади така.

През това време правим крема като разбиваме кремата сирене ( може да замените с маскарпоне) и пудрата захар на сняг. После прибавяме и сметаната и разбиваме на пухкав крем цялата смес.

   

Развиваме рулото и мажем с крема,

    

а след това поръсваме отвътре с плодове по избор или според сезона ( и все пак не слагайте диня де :)) Заизвиваме и оставяме за още поне час в хладилника да стегне.


Когато рулото е стегнало, го украсяваме по желание с още от същия крем ( ако имаме останал) или пък просто бита сметана, а защо не и белтъчен крем, който да запечем с горелка. Възможностите са много, но аз самата решавам на момента и спрямо това какво имам в хладилника. 

     

Украсата ми този път беше по-бедна, но все още имам доста череши. Тази на двора роди много плод тази година и отново прекарах време в правенето на сладко. Новото е, че създадох нещо МАРМАЛАДКО - сладко с пасирана част като мармалад, но все пак имащо и цели плодчета череши. Дали да го покажа ?


Аз направих рулото в голяма тава, но ако ползвате по-малка, ще имате по-пухкав блат. Друг път ще ви покажа и това, а мисля, че успях да заснема няколко кадъра и от самото приготвяне, така че може би ще пусна рецептата и като reels в Инста ( надниквайте и там:) 


Ще се убедите, че рецептата е много бърза и лесна и няма какво да сбъркате толкова. И да сбъркате, става въпрос само за яйца и захар, не е голяма работа. Виж, голяма работа е, че на моя позната и доставиха черни плочки за стълбището на новата й къща и работниците са си ги залепили. Това вече е проблем, защото си е друго да чистиш черно стълбище до края на живота ти :), при все, че вината не е твоя.

 
Затова, много ви моля мили хора, за нито една рецепта не си заслужава да й се косите толкова и ви го казва жена, която е изревала доста в опит да постигне съвършенство. Най-вкусното и съвършено чувство е това на щастие...


а то идва от това да хапваме добре, спим спокойно, творим редовно, 
целуваме силно и прощаваме бързо :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


4 коментара:

  1. Разкошен десерт !!! Два въпроса - пече се на180 градуса с вентилатор или не; моля посочете размера на тавичка. Благодаря !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Размерът на тавата е около 30 на 40 см тавата от фурната, но не е фатално да е с различни размери. Пека на 170 с вентилатор.

      Изтриване
  2. Здравейте!Според Вас този крем дали става за украса на торта?Искам да направя рокля от розички,но се чудя с какъв крем да я направя,за да не се развалят розичките на топлото

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма проблем да се шприцова, не знам колко ще издържи на топлина ако седи отвън обаче :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...