сряда, 17 ноември 2021 г.

Прясно зеле с домати и кайма на фурна / Easy Baked Cabbage with Tomatos and Meat


Време си е да налагаме зелето, но за хапване все още сме на прясно. Миналата година половинката за пръв път реши да сложи кисело зеле, като аз го подкрепях от дивана в хола, докато той всяка вечер слизаше в мазето да го претаква.                                                                         За човек, който не пие ракия му се чудех на акъла от къде тоя мерак за зеле, но след като с всяка вечер все повече го мързеше, а накрая не успя да си изяде всичко, колкото и капами да се приготвиха си даде сметка, че тази година ще пропусне. Аз, да си кажа честно винаги съм била по-голям фен на прясното зеле - било то готвено или на салата, и да не ме чуят приятелите, даже като го сготвя с домати го предпочитам постно.                                                              Да, ама липсата на месо в ястията у дома често се приема като все едно съм сервирала експериментална, молекулярна кухня, която само се оглежда и се задава въпросът "какво е това". Затова и днес искам да ви покажа една сравнително бърза, вкусна вечеря, която ще даде най-доброто и от двата свята - прясно зеле с кайма и домати на фурна.


Топи се в устата и е толкова лека вечеря , че и две чинии да изядете - нищо няма да усетите.


Но нека ви покажа как да си го приготвите най-добре и да се убедите, че е наистина супер лесно:

Необходими продукти:
1 средна глава прясно зеле ( около 1кг) 
2-3 скилидки чесън
400 г млени домати
400 г кайма смес( може и по-малко) 
2-3 дафинови листа
черен пипер 
червен пипер
лют пипер
сол
олио

Първата ни стъпка е в малко олио да запържим каймата. Може да сложите 250-300 или 400 грама, в зависимост от това колко искате да преобладава в ястието. Може да я направите на малки топченца преди това или пък просто при запържванато да се опитате да я раздробите на по-едри парчета. Ако каймата не е овкусена, може да го направите с любимите ви подправки - млян кимон, черен пипер или чесън на прах. Подправете на вкус и опитайте :) 
Готовата кайма изваждаме в чиния и оставяме настрана.

Докато тя се пържи се заемаме със зелето, което нарязваме на средно големи парченца. Слагаме около половин супена лъжица сол и намачкваме с ръка, за да може да слегне и да се сготви по-лесно в тигана или тенджерата. 


В същата мазнина от каймата, може да добавим още малко олио и запържваме нарязаните на не много ситно чесънчета на умерен огън. Аз слагам понякога и повече чесън, но това е защото ние сме маниаци. 
Прибавяме зелето и разбъркваме като подправяме с различни подправки, докато се пържи и омеква. 


След като поомекне, идва ред на доматите. Може да ползвате пресни или млени от буркан и.ли консерва. Ако са прясно смлени домати, ще имат малко кисела жилка, затова сложете една чаена лъжичка захар към тях. Ако са домашни млени домати или от консерва, вече ще са овкусвни и няма да има нужда. 


Прибавяме ги към зелето и добавяме последно лютия пипер 


и каймата.


Последно прибавяме дафиновия лист, люта чушка  ако искаме) и последно опитваме на сол как е. 
Прехвърляме зелето в подходяща тавичка и доливаме вода, колкото да го облее  и пъхаме да се пече във фурната на 180-190 градуса за около час.


Важното е да изври водата и да остане на мазнина, но ако тръгне да се запича  много отгоре, сложете лист фолио.


Не знам за вас, но аз си умирам за усещането за топло, леко пикантно зеленце, в сочен , доматен сос, а малките късчета каймичка само допринасят за богатството на ястието, но не го правят тежко или мазно.                        Има ли по-вкусно от горещо зеле на фурна?                                 Понякога си го слагам върху филията и го ям като филия с лютеница, защото не искам да губя и капчица от вкусния сос, който попива в хляба.



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!


6 коментара:

  1. На фурна с вентилатор или както ни е удобно просто да следим?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пека с вентилатор, но не е задължително. Поздрави!

      Изтриване
  2. Люси,
    И баща ми като теб обичаше готвено прясно, не кисело зеле.Но веднъж с майка ми посетиха приятели и там сервирали кисело зеле на салата.Облизали си пръстите.От тогава всяка година правим зеле по тяхната рецепта.Но миналата година правих зелето по друга рецепта.Просто намалих количеството на солта.Много обичаме сега киселото зеле, особено с добавка на дюли и лимони.И го консумираме не готвено, а на салата.А зелевата чорба я пием.Но зелето го правим като намаляваме количеството на солта.
    Баба ми правеше постно зеле, беше страхотно готвено и запечено на фурна !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз обичам и двете, но прясното ми е по-вкусно постно,а другото с месо. Та така и едното ми идва по-леко :) Абе хубавото си е хубаво! Поздрави!

      Изтриване
  3. Снощи го сготвих и стана супер вкусно!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...