сряда, 10 ноември 2021 г.

Направи си сам: Домашни бонбони за гърло / Honey Lemon Ginger Cough Drops

 

Еми.. не ме подмина сезонния грип значи и това е! Онзи ден половинката взе да прокашля и аз да не вида нещо, веднага си леpнах вируса. Не е корона, всичко си надушвам, което не винаги е по-добрата алтернатива. Признавам си, че надушвам съседа как ухае на джибри като се прибира към вкъщи, така че в това направление нямам грешка. Обаче гърлото ме убива, носът е като "реката на тайните" - никога не знаеш кога ще те изненада, защото уж е запушен, но легнеш ли си, започваш да усещаш, че се излизва като лава. Да не говорим за ужасното сълзене на очите цяла вечер и неспособността да спя от уморителната температура, която те мъчи, сякаш рита всеки един от мускулите ти един по един. 

Сами разбирате, че в този момент нямам много сили да пиша за апетитни торти, макар да съм ви ги приготвила, но не мога да не споделя с вас една много полезна, поне според мен рецепта, която е добре да знаете.


Тя е за домашни бонбони за възпалено гърло, които за разлика от другите от аптеката, може да взимате по-честичко. Състоят се от три естествени съставки и наистина са магически.

 След като се прибрах от работа онзи ден и усещах как се разболявам, набързо ги забърках защото знаех, че ще имам нужда от тях. 

В тях може да намерите вкусен био мед, който ми е от брата на моя зет, лимонче и пресен джинджфил. Първата и последната съставка с годините вече не мога да приемам така директно, тъй като ми дразни гастрита и тази рецепта помага много, тъй като е идеална за хора с чувствителен стомах. 


Но да не губим време , а да ви кажа какво ви трябва:
Необходими продукти:
1/2 ч.ч. био мед
2 с.л. лимонов сок прясно изстискан
1 с.л. рендосан на ситно корен от джинджифил

За овалване:
микс от пудра захар, канела и царевично нишесте

Започваме като рендосваме джинджифила, колкото по на ситно толкова по-добре. 


Слагаме всички съставки в съд, най-добре с дебели стени, за да поддържа температурата, тъй като трябва да карамелизираме меда, на тих огън за около 20 минути, като разбъркваме и внимаваме да не загори, тъй като бонбоните ни ще станат горчиви.
 Макар и с малко съставки, ви препоръчвам да ползвате по-голям съд, защото сместа се пени и трябва да има място за това, както и да използвате дървена лъжица за разбъркване - тъй като с металната има възможност да се изгорите. 


След като сместа се сгъсти достатъчно, слагаме няколко капки върху хартия за печене, 


силиконова подложка, или пък силиконови формички за бонбони ( аз ползвах такива) 

Слагаме една и като се охлади, пъхаме в хладилника за да видим дали ще се втвърди. Ако - не , продължаваме да варим, ако да - правим още бонбони.


Изкарах две такива "реколти" от дражета, като слагам само колкото да покрие дъното - определено не запълвам цялата чашка. Оставям ги да се охладят, за да не ги прибирам топли в хладилника, а едва след това.


За да не се слепват и овлажняват, готовите бонбонки овалваме в смес от нишесте, канела и пудра захар, което ги прави още по-вкусни, но и трайни.                                                                                                                                                                          Прибираме ги в подходящо съдче и ги държим на хладно и проветриво място, за да избегнем опасността от това да се овлажнят и залепнат.                                                                                                                                          Наистина е "Златна рецепта" и съм сигурна, че и децата ще харесат да приемат така от сладките бонбонки, вместо горчиви отвари. Освен това е от естествени съставки и има изпитан резултат. 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели!

3 коментара:

  1. Здравейте, имам формички за бонбони, но са метални. Дали ще стане в тях? Притеснява ме дали ще се отлепят от тях.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Мисля, че ще залепнат, не бих препоръчала.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...