петък, 1 октомври 2021 г.

Здравословна паста Карбонара ( без глутен) / Gluten-free pasta carbonara

Ето, че и октомври е тук. Аз упорито отказах да приема края на лятото, но уви, вчера се наложи да си сложа чорапи....за в леглото!! Климатик още не искам да пускам и да се радвам, че не отслабнах много лятото ( с какво ли не се лъжа вече), та има какво да ме топли. 

От доста време обаче се опитвам да ям здравословно не заради някакви си диети или да сваля конкретни килограми, а просто да прегърна един начин на живот, в който има нужда от малко баланс, както и разнообразие. Сто години съм яла банички за закуска, но ето, че сега най-вкусната такава за мен е тази на кисело мляко, с овесени трици  или ядки) чия, ленено семе, плодове и орехи.  Постоянно се опитвам да се предизвиквам купувайки все някой нов продукт, нов зеленчук или плод от магазина, който все съм пренебрегвала или заменяла с шоколад. 

Не се виждам да спра завинаги с някои "неполезни" неща, но наистина с годините да изградиш баланс от полезното и вредното е най-важният фактор за да се радваме на щастлив дух в здраво тяло. И това, като настъпващата есен е малко трудно за приемане, но щом го осъзнаеш - пак намираш начин да ти стане топло и уютно.

Като ароматна и супер вкусна порция гореща паста карбонара, но в здравословен вариант. И не говоря за побългарената карбонара със сметана от кутия, а истинската - с пресни яйца ( полезни протеини), в която съм заменила бекона с пилешко на късчета, защото повече ще ме нахрани и е по-леко като цяло. 

За паста избрах този път безглутеновата паста на la Garone от ориз, киноа и чия. Заклевам се, най-вкусните от безглутеновите им макарони, които опитах досега ( дано четат и си запишат, моля произведете още)  


Макаронките от ориз, киноа и чиа  La Garone освен много вкусни съчетават полезните качества на различните зърнени култури. Киноата знаем, че е богата на растителни протеини, съдържа незаменими аминокиселини и много минерали. Чията пък е богата на фибри и е източник на полиненаситени мастни киселини, витамини Е, калий, магнезий и калций, и затова е чудесна като добавка в закуската. 
Но стига суха материя, ето една богата и апетитна рецепта instead: 


Необходими продукти:
1/2 пилешки гърди
3 бр.яйца
80 г пармезан
1/2 скилидка чесън
зехтин
босилек

Започваме като сваряваме макароните в малко подсолена вода. Стават бързо, за около 6-8 минути.



Докато макароните се сваряват, в тиган запържваме пилешкото, което предварително сме нарязали на малки хапки. 

В купа разбиваме с виличка яйцата и прибавяме рендосания пармезан. 

В тиган загряваме малко зехтин и слагаме половин скилидка чесън да се запържи, за да пусне аромата си.

Прибавяме отцедените макарони и месото в тигана и запържваме за няколко секунди. 

   

Изсипваме яйчената смес и разбъркваме, като е важно яйцата да останат леко рохки, като крем, затова и за целта е важно да се пресни.


Изсипваме в чиния и украсяваме с малко листа пресен босилек и още малко пармезан ( аз си добавям и малко прясно смлян черен пипер).


Божествено е! Наистина! 


Отдавна не бях яла такава вкусотия и наистина не се усещаше, че е безглутенова паста.
Препоръчвам с две ръце! 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

2 коментара:

  1. Значи, предпоследната снимка направо я глътвам. Запази ми я :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Пресякал се е соса, не е като крем. Яйцата са се изпържили, а на дъното се е отделила мазнина. Вкусно е, разбира се, но не е креместо. Аз ги правя по рецепта на Дженаро Конталди която е много успешна. Предпочитам регионални рецепти от месни готвачи.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...