неделя, 10 октомври 2021 г.

Домашни трюфели с пудра от банан и ягоди/ Homemade Chocolate Truffles : Basic Recipe

Цяла седмица си мечтая как в събота ще се наспя. Не защото съм такава заспа, но признайте си, есенното време навън е само за гушкане под пухкава завивка, аромат на свещи и чай, тихия шум от телевизора с някой следобеден филм или пък компанията на книга, която успяваме да прочетем до първа глава, защото дъждът навън бързо ни унася в блаженство, което може да сравните като интензитет само след посещението на тоалетна след 5 големи бири, по време на Live open метъл концерт на любима група! Усмихваш се, усещайки, че Life is beautiful с всяка фибра на тялото! 














Oобожавам есента и усещането, че най-сетне мога да мързелувам без угризения, защото всички го правят, пък и даже му дават медицински термин като "есенна депресия". Обожавам и да се наспивам, но не помня кога ми се е случвало за последно. 

Разбирам да имам деца или домашен любимец, който да ме карат да ставам рано, но няма по-голяма досада да се събудиш в почивния си ден по часовник за работа, когато навън е тъмно и вали, а всеки работен ден едвам си ставал от леглото. Какво ли не правих, въртях се на една, на друга стена, натисках очите, опитах се да заспя отново, опитах се да проверя дали половинката няма да се събуди да ми прави копания - но не реагира, почнах да му изследвам порите по лицето и да го чопля от скука, добре, че има дълбок сън. Писах си с приятелките с деца, които не са спали от 5 години и накрая реших, че няма да оставя така нещата! Отидох в кухнята и се захванах с една рецепта, която ми се въртеше в главата от момента, в който ви питах кой от сушените продукти да пробвам първо: сушен ананас, сушени ягоди, пудра от ягоди или пудра от банан.

 В Инстаграм допитването ми определено доминираха пудрите, на където и аз самата клонях. Реших си да си направя едни изкусителни, домашни трюфелови бонбони, облечени в естествени, плодови пудри. Така те ще им дадат онзи непоправим аромат и тръпчивост на плода, който нито една изкуствена есенция и овкусител не могат да имитират. 

Продуктите ми ги изпратиха една малка , семейна фирма ( доколкото знам) Crispy mates като комплимент, пък аз им обещах щом ги опитам да дам отзиви и да споделя с вас какво мисля. За да не се бавя още с рецептата, ще споделя приготвянето,  а след това и отзивите си за продуктите, така че ако ви интересуват, вижте ги по-надолу.

Необходими продукти:
1/2 консерва подсладено кондензирано мляко ( от гъстото, тежко) 
100 г масло
200 мл сметана
250/300  г шоколад
За овалване:
плодове пудра банан и ягода

Слагаме на котлона сместа от продуктите да се стопли, без шоколадите, Като тръгне да завира, дърпаме от огъня и слагаме нарязаните на дребно шоколади. ( аз правих сместа на око с микс от различни останали ми шоколади - черни и млечни) Разбъркваме докато се разтопят напълно и стане хомогенна смес. Оставяме я да изстине напълно и после я прибираме за няколко часа в хладилника. 

След това я изваждаме и с помощта на лъжичка взимаме парченца, които оформяме на топче с леко намаслени с кокосов масло ръце и ги овалваме в една от двете пудри.

Слагаме трюфелите да стегнат за малко в хладилника и готово.

А, ето сега и моите впечатления от продуктите: 

Ще говоря за пудрите и чипса от ягоди, защото тях ползвах в тази рецепта. Много ми харесаха, наистина. Банана няма нищо общо с познатия бананов вкус в сладкарството, но си има вкус на банан, макар на външен вид да прилича повече на млени орехи. Не очаквайте нещо супер жълто.Тази пудра се беше стегнала вече и я разбих леко в хаванчето.

 Пудрата от ягоди е киселка и много много ароматна. Цветът й е много наситен и нямам търпение да я опитам и в други рецепти. Мисля, че ще стане и за солени ястия честно казано. Ягодовия чипс ( или сушените ягоди ) първоначално ме изненадаха. Бях яла сладки неща преди това и като ги опитах мислех, че ям някакво листо, не знам защо очаквах сладост. 

Не са сладки или поне не по начина по който ни се иска или си мислим за сушените плодове от магазина, които са допълнително овкусени със сиропи.. На втория ден обаче се хванах да си измъквам по едно-две парченца и почнах да ги хапвам наистина за удоволствие. Хрумнаха ми чудесни идеи и за тях, но ако ви е интересно ще ви ги предоставя след време.

Искате ли да научите още за тези сушени плодове и пудри? Или пък имате друга задачка, която искате да "разследвам" :) не се притеснявайте да ми пишете - съобщения, коментари или пък на пощата.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




2 коментара:

  1. Здравей, с колко процента масленост е сметаната? Изглеждат невероятно красиви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, ползвах сметана с 26 % МАСЛЕНОСТ. Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...