Обожавам този вид десерти! Напомня ми на кухнята на баба в началото на есента, когато във всеки панер се крие по нещо - ябълки, круши, сливи, орехи, които още съхнат и чакат да се почистят. Сложила е да суши плодове на дървени дъски на двора, везениците с чушките и чесъна за вече закачени до прозорците, а баба ме подканя да идем да си наберем шипки за чай за зимата. Няма по-вкусно нещо от този лек чаен десерт с плодовете на последните летни дни и началото на новия сезон. Когато всеки изпечен плод става все по-вкусен и ароматен, защото десертите винаги ухаят различно, когато са примесени с хладния, есенен въздух.
Знаех, че ще искам да приготвя този десерт още лятото, когато най-сетне си взех идеалната тава за целта в магазин Жанет край Несебър. Там има такива големи тави (30 х 40 см), равни и идеални за подобни печива. Половинката всяка година ми взима по нещо от там, защото колкото и да ми се чуди за къде са ми още тавички, тайно се радва, че хобито ми е толкова вкусно :)
Днес искам да ви поканя да опитате това блаженство и да видите колко лесно става, а ако решите да го направите, нямам търпение да видя в какви украси и картини може да го превърнете:
Необходими продукти:
200 г краве масло (меко)
1 кофичка кисело мляко ) 400 г)
1 ч.л.сода
3 ч.ч. брашно
5 бр. яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 пак. ванилия
пудра захар за поръсване
За украсата:
сини сливи
грозде,
праскови,
червен касис
орехи
кокосови стърготини
Тъй като вече съм описвала подробно тази рецепта ТУК ( стъпка по стъпка), може да я видите, а аз ще кажа на кратко, че приготвяме кексова смес, като в купа слагаме киселото мляко и содата, разбъркани, да шупне, а в друга разбиваме захарта с яйцата на крем. Прибавяме и мекото масло, малко по-малко от брашното и киселото мляко и накрая ванилията.
Изсипваме сместа в подходяща тавичка, застлана с хартия за печене на дъното и отгоре започваме да редим плодовете и ядките по желание. Аз обичам да правя някакви мотиви като цяло и игра с цветовете. Сложих малки грзодачета и деликатно ядки, макар че ако искате може да замените част от брашното с млени ядки.
Печем десерта на 170 градуса обдухване около половин час.
Оставаме да се охлади леко, тъй като соковете на плодовете може да го направят много горещ при отхапване ( не ме питайте от къде имам този опит)
Поръсваме отгоре с пудра захар.
Голям десерт за хора с голямо сърце, та да раздадете на всички.
Нека се насладим на още една година, още една красива есен, още един сезон и си припомним, че животът е "вкусен", такъв каквато е!
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
При мен стана много сух този десерт. Пекох го във фурна, но без вентилатор. Дали е от това проблема?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Тина. Десертът става влажен от соковете на всички плодове, даже става доста мокър. Не мога да си обясня защо е станал сух при вас. Поздрави!
Изтриване