петък, 30 април 2021 г.

Козунaчени плетени кифлички с локум / Sweet easter bread twists with turkish delight filling

 

Усеща се вече, нали? Усеща се уханието на козунака, къкрещите яйчица, подправките за агнешкото, прясно нарязаните краставички, зелен лук и маруля и най-вече, усещат се почивните дни. А, усещате ли как след толкова хапване и пийване сме толкова уморени, че нищо не ни се върши?! Добре, че тази година се насъбират повечко почивни дни, та да може да си откраднем и някой друг ден реанимация от "яденето". 

Такива сме си ние българите, такава ни е културата на живот. Всяка година все повече набира популярност възмущението към охолните ни трапези, но истината е, че дали у дома, под ореха на село или в детските ни спомни, всички ние сме отраснали именно с тях. С трапезите, които събират семейството на една маса. И сега, когато животът става все по-самотен, когато сме все по-дистанцирани, а храната все по-често закупена от близкия магазин или пекарна, месенето на тесто изглежда като излишно затруднение. Аз обаче ще ви препоръчам друго. Замислете се дали бихте се лишили с един от онези топли спомени за уханието на домашни печива и шума от семейната глъчка.

 Ако все още ви карат да се усмихват, не лишавайте любимите си хора и своите деца от това да го изпитат. Така се предават традициите,а  традицията на козунака лично аз я уважавам много, не защото съм му голям фен, а защото помня как майка ми всяка година преживяваше малък нервен срив докато търсеше "конци"  в собствените си козунаци като в търкащ билетче на националната лотария. Пробваше какви ли не рецепти докато накрая просто реши, че явно няма да може да пресъздаде това, което иска в домашен вариант, докато не открих тази рецепта за козуначено тесто. Уникално и лично аз не бих опитала друго, освен ако някой не ми предложи апартамент по морето. 

Така, днес искам да ви предложа да си направите тези чудесни плетени кифлички от козуначено тесто с локум. Направих само половин доза от това описаното по-долу тесто за тях, но лично аз ви препоръчвам да си забъркате цялата, тъй като ще искате да си направите поне едно странично козуначе :) 

Ето и какво ви трябва за дойна доза козуначено тесто:

400 мл прясно мляко
1 кубче жива или 2 пак. суха мая (14 г) 
30 мл ароматен алкохол ( ром, уиски) 
4 яйца и два жълтъка
140 г меко масло
150 г  фина захар 
2-3 с.л. течен подсладител
2 пак. ванилия
кората на 2 портокала / лимони
щипка сол

Още: 
1 яйце за намазване
локум за пълнеж

Започваме като пресяваме брашното и и слагаме  малко повече от половината в купата на миксера. Правим кладенче и прибавяме захарта, маята и леко затопленото мляко и подсладителя. Пускаме да се меси всичко и прибавяме и леко разбитите с вилица яйца и алкохола.               

Добавяме след това постепенно от брашното, смесено със солта и ванилията и продължаваме да месим с приставка за тесто (може да го направите и на ръка). Накрая добавяме постепенно и от мекото масло, кората от цитрусите и ако е необходимо няколко капки олио по ръба на купата, за да се отлепи по добре от стените на съда.

Готовото тесто изсипваме на плота и доомесваме с още малко брашно, докато спре да лепне.

Слагаме го в намазана с олио купа, покрито също с намазнено фолио и пъхаме във фурната на 50 градуса.  Ще втаса за около половин час и ще удвои обема си

               




Тестото разделяме на три равни части и ги оформяме на топка. 


Всяка топка разточваме на кръг, който разрязваме на кръст, получавайки четири триъгълника. 
Правим разрези по три на всяка от двете страни ето така...


и редим парчета локум в средата.
След това завиваме едната страна навътре, после и другата, оформяйки се тези чудесни триъгълничета.


Редим ги в подходяща тавичка и ги оставяме да се надигнат за още 15-20 минути на топло.
Преди да ги пъхнем да се пекат във фурната ги намазваме с разбито яйце или само жълтък с вода/ прясно мляко, зависи какво предпочитате.


Печем ги за около 20 минути на 180 градуса с обдухване до карамелен цвят. 


Преди сервиране, поръсваме с пудра захар.


Ароматът на тези кифлички ще и накара да се преродите! Толкова са вкусни и повярвайте ми, ако ще почерпите някой с козунак, изненадвайте го с нещо различно. Може да сложите разбира се различни плънки, като аз самата вече съм ви ги представяла с такава ТУК.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




4 коментара:

  1. Изглеждат невероятно! Дали ще може тестото да се замеси с хлебопекарна?

    ОтговорИзтриване
  2. Аз вече го замесих! 🙂 Сложих първо течните, отгоре сухите съставки. Нищо не съм притопляла и не съм пресявала брашното, въпреки това стана супер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, това тесто е уникално и затова само него правя ;) Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...