Бях решила иначе, че ще е добре да си отпочина малко днес, но няколко спешни задачи набързо ме накараха да се стегна в умалелите ми дънки като леберкес и да изляза да ги свърша. Пенсионерите от долния етаж бяха се захванали да си оправят градинката пред къщата, докато моята прилича на гробище за домашни любимци, сякаш е аранжирана от градинаря на семейство Адамс.
От всякъде бучаха прахосмукачки, простираше се и и се проветряваше, а "засрамено" отидох да си взема пратка с доставка на италиански продукти, да напазарувам храна за уикенда и за през седмицата и като се върнах бях вече уморена да правя каквото и да е...освен да готвя.
Ех, как да ви опиша колко е хубаво да се завърнеш от пазар, с ново зареждане на продукти, с които да експериментираш и да се развихриш в кухнята. Докато съседите шетат на двора, от моята тераса се разнася уханието на вкусни печива и аромати, които могат да те накарат да си изядеш мотиката от яд.
Пролетното почистване може и да почака тази година, но пролетното настроение вече се е загнездило в душата ми. От толкова дезинфектанти не ми остана желание за чистене, затова пък не пропускам възможности да си похапна.
И сега, когато следващият голям празник се задава, съм решила, че искам да ви заредя с моето настроение, като ви покажа няколко чудесни рецепти, които ще донесат усмивка на всеки дръзнал да ги опита!
Днешната рецепта е за тези вкусни козуначени питчици във формата на яйчице, които направих този път с нерафинирана тръстикова захар Passiflora ( виж тук). Много често ме питате какви видове подсладители може да ползвате за замесването на козуначено тесто, без бяла захар и затова исках да ви покажа, че няма проблем да използвате и кафява такава. Просто заменете количеството бяла с кафява в съотношение 1 към 1 и ще постигнете същия резултат. Тестото отново стана така приятно и ароматно, а усещането за козунак не може да се сбърка!
За тази рецепта не е нужно да сте големи специалисти по теста, затова ви препоръчвам да започнете с нея, ако искате да направите нещо тестено, но козуначено за първи път :) Ето я и рецептата:
450 г брашно
150 мл прясно мляко
80 г кафява захар Passiflora ( виж я тук)
1 пак. суха мая ( 7 г)
1 ванилия
100 г извара
50 мл разтопено масло
1 яйце
кората на един малък лимон
щипка сол
Още:
праскови от компот
1 жълтък
3 с.л. прясно мляко
пудра захар
В купа пресяваме брашното и смесваме със солта, ванилията и изварата. Разбъркваме и правим кладенче, в което слагаме захарта, маята, яйцето,
и леко затопленото мляко. Прибавяме разтопеното масло и кората на лимона и почваме да месим тестото.
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Здравейте Люси! Не ми стана ясно къде използвахте последните продукти ,жълтък и три супени лъжици пресно мляко? Благодаря ви предварително! Страхотно изглеждат питките и смятам да ги направя!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Бисерка. Бях до изпуснала, но го допълних. Поздрави :)
ИзтриванеЕ, това е едно изкусително предложение за предстоящия Великден.Чедесни са се получили Люси тези тестени изделия с яйчица.
ОтговорИзтриванеПоздрави , бъдете здрави !
Благодаря от сърце< Лени! Здраве и на теб и близките ти!
Изтриване