Реален разговор на сервитьор с моята половинка :" Извинете, това пиле с какъв сос е? А, това ястие с какъв сос е? Става ли за топене? Искам да кажа сосесто ли е? "
Аз, втрещена, опитвайки се да преведа на сервитьора, който се поти да обяснява точно колко "сосесто" даденото ястие, че половинката търси нещо, което хем да е с богат, плътен вкус, хем да може да си топи хляб, хем да не се покапе ( което е почти невъзможно). Направо ме убива понякога с неговото желание за кремообразни ястия. И аз ги обичам, но той ги обожава!!!
Затова и почти не минава месец, в който да не ме кара набързо да спретна някое сосеста манджа, за 20 минути, когато е донесъл от магазина само месо. Питам го, като искаш гъбен сос, къде са ти гъбите? И той мига на парцали питайки ме дали не мога да измисля нещо с бульон и да залея картофите с него и т.н. Такива експерименти съм правила, че признавам си, понякога ме улеснява, че се сеща да си вземе някой фикс за ястието от магазина. И така, днешната рецепта е за тези от вас, които имат едно от следните неща у дома:
- мъж, обичаш сосести манджи ставащи за 20 минути без нужните продукти
- малко възможност да реагирате и малко време като цяло
- нямате много опит в кухнята искате да започнете да си приготвяте първите самостоятелни ястия
- или пък просто ползвате такива продукти редовно, рядко или от време на време
Помня като малка как мама правеше едно чудесно пиле със сос от такъв фикс и до ден днешен ме кара да се облизвам.
Надявам се и моята рецепта да възбуди апетита ви, защото в нея ще ви представя как да си направите един страхотен гъбен сос, който става и за гарнитура.
Рецептата е много лесна и бърза и подлежи на множество модерации, така че се чувствайте свободни да добавяте или премахвате различни елементи по желание, но ето я и нея:
Необходими продукти:
2 броя пилешки гърди ( двойни, около 500 г)
250 г гъби
50 г бейби спанак
шепа маслини
300 мл вода
200 мл сметана за готвене
3 с.л. масло
3 с.л. брашно
3 с.л. галета
сол/ черен пипер
олио
Както всеки път, започваме като си подготвям всички необходими продукти на масата. Така те ще ни бъдат под ръка. Нарязваме гъбите на парчета по желание:
В подходящ тиган слагаме маслото и малко олио да загреят и запържваме гъбите от всички страни докато придобият красив карамелен цвят.
Докато гъбите се готвят, разрязваме гърдите на по-тънки пържолки, като дори може да ги начукате леко, ако искате да станат още по-бързо. Овкусяваме ги със сол, черен пипер и овалваме в олио, а след това всяка пържолка овалваме в брашно, смесено с галета.
На съседен котлон, в предварително загрята мазнина пържим месото от всяка страна, докато придобие златист загар и от двете страни и се изпече добре.
През това време гъбите също ще са готови и ще прибавим към тях бейби спанака, на който му трябва буквално една минута..
и маслините.
Към тях ще прибавим и съдържанието на фикса, който според упътването трябва да смесим с 400-500 мл студена вода. Аз обаче сложих около 300 мл вода и една чаена чаша сметана, тъй като исках да е още по-богат на вкус.
Сосът става буквално за секунди!
Прибавяме към него и изпържените вече филенца пиле или пък ги сервираме отстрани, нарязани на ивици.
Получи се нещо страхотно и наистина си похапнахме доволно поне два дни, тъй като ни стигна, а пък какво по-вкусно да те чака вкусно ястие у дома след работния ден.
В сами фикс има сметана и гъби, затова ако искате просто да си направите лек сос, може да ги пропуснете, но за да знаете какво точно има в него ви съветвам да погледнете тук и да видите, че е без консерванти и оцветители.
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Люси,
ОтговорИзтриванеправя подобно ястие без сметана.Чудесно става особено през пролетта - с лапад и с манголд както и с листа от цвекло също става много вкусно.Обикновено обаче правя с лапад и гъби, които татко береше през пролетта / полски печурки /.Но събраните гъби са по - вкусни от култивираните.Лападът пък е също сега в сезона си, много го обичаме - даже повече от спанака.Спанак правим на салати.
Поздрави !
Привет Лени. време е да се запозная по-отблизо с тези зелении. Признавам си, бейби спанакът ми стана любим през последните години, но много от другите ми са все така далечни. може би е време да ги преоткрия. Поздрави и усмивки!
ИзтриванеДнес го приготвих, но без маслините… получи се уникален сос… само нз как ви стига за два дни 🤣 Препоръчвам да се пробва на всеки, който се чуди. Люси, следя рецептите, които публикуваш и част от тях съм пробвала и все ми се получават вкусно. Бъди здрава и все така идейна 🙂
ОтговорИзтриванеМного се радвам и благодаря за милите думи :) <3
Изтриване