събота, 19 декември 2020 г.

Коледно свинско с мандарини / Clementine glazed Christmas pork

Коледа е толкова близо, че ако се постараем и притаим дъх, може да чуем как копчето на панталоните ни не издържа на напрежението и изхвърча под натиска на всички вкусотии, които ще бъдат опитани. 

Тази година е по-различна от предишните по ред причини. За първи път от не помня колко години няма да е я прекарам заедно със сестра ми, което до някъде повлиява на желанието ми да празнувам excessively. Нейният Коледен дух е просто неописуем и няма да бъде истинска Коледа без нея и разбира се палачинката, която тя нарича свой син, а аз мой - племенник. 


Да не пропусна и заразителния смях на моя зет - Цeцo, който е гледал сериала "Приятели" над 1 000 000 пъти, но когато види Джоуи да прави някоя тъпотия, се семе е така сякаш за първи път вижда това. След секунди вече всички се смеем на и с него. 


Обичам Коледа защото тогава не се налага никога да питаш: "какво ще ядем? , " кога ще ставаме? " и "какво ще правим днес?". Това е време за безкрайно излежаване, хапване, безвремие и бездействие, което ти носи неописуемо щастие, което споделяш с любимите си хора.  И макар тази година да сме в намален състав, аз реших, че искам да тествам нови рецепти, които да предложа на любимите си хора, веднага щом се съберем отново. И тъй като вие също сте сред тях, нека да ви покажа една чудесна рецепта за Коледно свинско с мандарини, която ще обикнете. 

Не знам кое ще ви хареса повече - ароматното месо или пък пикантното пюре, но знам, че ще ви харесат със сигурност. Майка ми остана повече от очарована и настоява да го приготвя за Коледа отново, абсолютно по същия начин, с абсолютно същата гарнитура. 

Комбинацията на вкусове и терияки марината ( да не се бърка със сос терияки)  правят чудеса с месото, и това, което ми харесва е, че не става твърде сладко, но ароматът му е несравним с никоя позната рецепта. 

Няма да ви увещавам много - знаете, че ако като говоря, знам за какво говоря и ще оставя снимките да направят останалото. Ето и рецептата: 

Необходими продукти:

Около 1 кг свинско месо ( плешка ) 
4 бр. мандарини
1 бр. лимон
4 с.л. горчица
2 с.л. кафява захар
1 с.л .мед
Подправки:
синап на зърна
подправка за месо
черен пипер
чесън на гранули ( може и пресен, но има по-агресивен аромат) 
щипка индийско орехче
2 бр. дафинов лист
сол

За гарнитурата:
пикантно картофено пюре с броколи*
виж как се прави по-надолу


Започваме като взимаме месото и след като го измием го подсушаваме добре. Правим прорези по него като на решетка, така че да може да проникне в него марината по-добре. 


В купичка смесваме терияки марината, сока на един лимон и една мандарина.

Преместваме местото в подходяща тавичка  изсипваме отгоре сместа от купичката. След това обтриваме хубаво местото със сол и изброените подправки, като повечето нека са на вкус, а други съм дала приблизително, за да не се прекалява. 

Нареждаме около месото разполовени останалите мандарини и доливаме с малко водичка на дъното на тавата. 


Пъхаме да се пече на 200 градуса първо, докато заври, а след това намаляваме на 160 градуса.. Печем местото добре задушено под фолио около 2-3 часа, така че да стане крехко.

През това време ще ви кажа как правя това вкусно пюре с броколи. За целта сваряваме картофи ( количество спрямо вашето желание). Аз ги варя в подсолена вода с няколко капки олио. След като станат готови, отцеждам течността, но я заделям за да я ползвам за самото пюре.

Изваждаме този важен уред познати на милиони баби по света - Мачкатор, модел 1990 и намачкваме картофите хубаво. 



Започваме да добавям малко масло, прясно мляко( или сметана- и от течността от варенето на картофите и бъркаме, докато пюрето стане пухкаво. 
През това време бланшираме за кратко броколите в кипнала, подсолена вода и след това ги слагаме в студена, вода, за да запазят цвета и свежестта си. 

               

Накъсваме на парченца и прибавяме към пюрето, а останалата част оставяме за украса към пюрето. 


Овкусяваме пюрето с още сол. черен пипер и люспи лют пипер, което прави всичко ооооще по-вкусно. 


Връщаме се на местото : Когато местото е почти готово, махаме фолиото и изстискваме мандарините върху него. 


В касерола смесваме кафявата захар, горчицата и част от сока на тавичката. Загряваме на котлона, а след това прибавяме и меда. С тази смес глазираме месото  периодично, като вече го печем на увеличена фурна от 180 градуса за още 20 минути, така че да се карамелизира отгоре. 

В подходящ съд слагаме пюрето във формата на венец, с помощта на лъжица за сладолед и го сервираме на топки. Украсяваме още с останалите броколи и малки чери домати, а в средата - поставяме изпичането парче месо.

Толкава е крехко, че може да го сервирате като дърпано месо или да го поднесете нарязано а триколки. 


Аз използвах останалия ми сос и спретнах набързо едно сосче грейви, което да допълва картинката в чинията.
Много ще се радвам да ми се доверите ида опитате тази рецепта, И тъй като знам, че някои от вас ще питат с какво да заменят терияки марината, от сега ще кажа - опитайте нещо ново и се доверете на този вкус :) Понякога малките неща, правят голяма разлика ;) 
С нетърпение очаквам вашите коментари и разбира се, ако имате въпроси - съм на линия тук, във фейсбук или Инстаграм :) 


п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!







34 коментара:

  1. Отговори
    1. Благодаря ви от сърце, Люси! Направих ястието по вашата рецепта за новогодишната трапеза.

      Изтриване
  2. Браво!Много ми допада тази рецепта и бих я пробвала!Чудно е аранжирано и поднесено в Коледни цветове.
    Моите хора обаче с броколите не щат да имат никакъв контакт,та ще трябва да помисля някакво овкусяване,така че да ги привлекат.
    И искам да попитам дали се усеща сладникав вкус или е добре балансирано,защото не съм правила нищо подобно досега?
    Весели празници и бъдете здрава!
    Радвайте ни с още красиви и вкусни рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Адриана. Има сладникав елемент, но не толкова агресивен, какъвто има по-скоро в азиатската кухня, затова смятам, че ще се хареса на всички. Благодаря за милите думи и ще се радвам и на вас да ви хареса, ако решите да го опитате.

      Изтриване
  3. Изглежда срахотно. Вярвам,че и на вкус също.Някъква жокер за маринатата тъй като не знам нищо за нея?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) В линка може да прочетете повече за нея и какво съдържа.

      Изтриване
  4. Изглежда супер щте пробвам и ас да го приготвя

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей Люси,със сигурност ще пробвам изглежда убийствено вкусно,може ли да ми кажеш само сосчето грейви вакрая как се приготвя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Силвия. Като цяло го правя на око. Запичам в тиган малко брашно, докато покафенее, а след това изсипвам към него течността от печенето, която съм прецедила, за да може сосът да е гладък. Бъркаме докато тръгне да се сгъстява на тих огън. Поздрави!

      Изтриване
    2. Много ти благодаря,хубави и светли празници,тази вкусотия със сигурност ще присъства на коледната ни трапеза😊

      Изтриване
  6. Здравейте!От кьде мога да си купя сос Тарияки?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз намерих в Кауфланд, но съм сигурна, че има и в други магазини. Може да попитате на страницата им във фейсбук къде има близо до вас. Поздрави :)

      Изтриване
  7. Уникално вкусно изглежда! Със сигурност ще го приготвя вкъщи през предстоящите празници. Аз лично бих добавила и няколко капки хубав винен оцет към терияки соса. Мисля, че ще се получи много апетитно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви. Весели празници :)

      Изтриване
    2. Люси, приготвих свинското за Нова година .Стана много добре ,със страхотен вкус.Снимах го .но не знам как да ти пратя снимката.Благодаря за вкусната рецепта.

      Изтриване
  8. Такааа.... Месото вече е във фурната, картофите се варят, броколите са готови. Сигурна съм, че ще се получи уникално вкусно, въпреки двете грешки, които направих, ама който не чете цялата рецепта е така🥴. Реших, че сте пропуснала в маронатата меда и захарта, та ги сложих там, а чак после видях, че трябвалп накрая.... Нищо де, и без това сложих наполовина като количество и от двете, та ще добавя останалото с горчицата накрая. Благодаря за всички прекрасни рецепти ❤️

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и аз от сърце за така милия коментар, Mary! Надявам се всичко се е харесало и одобрило. Пожелавам ви една чудесна 2021 година!

      Изтриване
  9. Здравейте,чудесно празнично ястие,което ще приготвя за Коледа,само да попитам какво съдържа подправката за месо?Хубави празници пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, в магазина има различни видове подправи микс за месо, която може да ползвате. Аз също имам доста на брой, просто взимам една от тях. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  10. Здравей! Обрах овациите на Коледа с това свинско! Всички си облизаха пръстите. Уникална комбинация от вкусове. Чудех се дали няма да е много сладко, но балансът е много добър! Поздравления! Ти си истинско вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от все сърце за чудесните отзиви, Мариана. Много ме зарадва! Да, наистина е така! И аз не искам да е твърде сладко, но тази комбинация е чудесна! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  11. Ужас, извинявам се безумното питане по-горе.....сега видях кога се маже горчицата и захарта. Явно моето месо няма да има нищо общо с рецептата..Но като с еопитва да прави човек няколко неща едновременно за новогодишата вечеря, така става. :) Моля за извинение! И весело посрещане! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма проблем, Даниела. Чудех се дали да изтрия и двата коментара, но пък искам да те успокоя, че няма нищо страшно и да не се притеснявате. Надявам все да е станало вкусно и бъдете здрави - това е най-важното!

      Изтриване
    2. Стана вкусно и разпадащо се :-) Все пак имам останала марината и ще го направя още веднъж, този път по рецептата!
      Иначе държа да споделя, че правя много рецепти от вашия блог - основно сладки :-) - и всичко става страхотно. За което благодаря!! Много хубава година да имате!

      Изтриване
  12. Чудесно изглежда. С удоволствие бих го пробвала. За съжаление тук няма такива сосове на Кикоман та ще трябва да попитам с какво кога да заменя териаки марината или мога ли да си направя моя ? Благодаря. 🙂

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Кристина. Съставките на марината са : соев сос/вода,соеви зърна,пшеница,сол/,вино,захар,вода,оцет,сол,подправки,лук на прах,чесън на прах. Линкът води към сайта, от който може да поръчате, ако решите, но според мен тази марината е много добра и си заслужава да се опиат в оригинал, не бих гарантирала за домашен вариант. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  13. Чудесно е, ще приготвя със сигурност, но аз лично ще пропусна кикоман, само като го видя да се рекламира по повечето блогове и вече ме е отказал:)

    ОтговорИзтриване
  14. Чудесно предложение и за тази Коледа, много добре аранжирано, задължително ще се опита😋

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте!Може ли да се сготви в мултикукър?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...