Всяка година по Коледа давам всичко от себе си за да наготвя, приготвя и сготвя всички магически и чудесни рецепти, които ми се въртят в главата. Правя сладки, правя изненади, подаръци, картички и НЕ, тази година няма да го направя! Мога с ръка на сърцето си да кажа, че миналите години така се престарах, че спокойно мога да си взема отпуска и да пускам рецепти от "чернови" за месеци напред, защото когато реша да готвя, го правя по много, а напоследък, реших да запазя малкото си останал разсъдък и да си дам почивка. Светът се е обърнал с хастара навън и реших, че е време да ви споделя поне част от така натрупалите се в чернови рецепти, а аз да си "пия хапчетата" и да ям мандарини на спокойствие. Тази Коледа всички ще получите "Много здраве "от мен, защото това е най-важното. :)
За първи път отделям повече време на близките си и приялите си, говоря си повече с хората като цяло, нещо, което не ми беше силната страна...макар и от разстояние. Сега, когато комуникацията отблизо е нещо като стока на черния пазар обаче, ми се струва все по-скъпа.
Правим си видео връзка с приятели от чужбина, наваксваме и за да не рискуваме да се редим по опашки с хора на летища, няма да си изпращаме колети тази година. И все пак, ето част от сладките, които им изпратих миналата година.
Днешните сладки не са много популярни в България, но в Дания и Скандинавието като цяло - да.
Когато бях там успях да се нагледам на всякакви вкусотии, които далеч не са така пъстри и и шоколадови, както в другите части на Европа. Тестото и марципанът са основната съставка на всяка вкусотия и се чудиш каква е точно руната, която пази този народ от надебеляване, тъй като на всяка Fika се тъпчат с пухкави печива.
Аз разбира се да не остана по-назад реших да опитам тяхната диета, като заравях муцуна в всичко, което се предлагаше на витрина и ухаеше на ванилия, канела и кардамон.
И така, в Копенхаген окото ми грабнаха ей тези сладки - Наполеонски шапки. Оформени като шапката на Наполеон и потопени отдолу в тъмен шоколад, а в средата - вкусен пълнеж от бадемов марципан.
До ден днешен българинът все още свързва марципана с онзи соц кувертюр, но не, не, не - говорим за плътна ядкова паста от млени бадеми. Вече се продава все по-свободно и на нашия пазар, особено в по-големите вериги около празниците.
И така, аз реших, че е време да внеса малко скандинавска култура сред моите некултурни приятели и част от коледните им пакетчета бяха именно тези Наполеонски шапки.
Ако вече съм приковала вниманието ви, време е да ви покажа как да ги направите и ще се убедите, че никак не са трудни, но затова пък всеки ще ви пита какви са тези сладки. Аз отдавна съм се заела с мисията да накарам всеки, които опита "нашите" вкусотии, да не го забрави, затова давайте да почваме онлайн обучението:
Необходими продукти:
( за около 16 броя сладки)
За тестото:
150 г масло
100 г пудра захар
1 яйца
За плънката:
250 г марципан
100 г захар
1 яйце
Още:
черен шоколад
Започваме като правим първо пълнежа, тъй като ще има време да стегне. За целта смесваме съставките за него и го разбъркваме добре. Прибираме в хладилника.
Отмерваме си брашно и го пресяваме. Използваме обикновено брашно Класик.
Слагаме го в купата на миксера ( или ако месите а ръка, просто в купа) и прибавяме маслото, което е на стайна температура, пудрата захар и яйцето. Замесваме меко, маслено тесто за бисквити. Оформяме го на топка и го прехвърляме върху стреч фолио, за да го завием и приберем в хладилника да стегне и да можем да го разточим.
След като тестото стегне, го разточваме на тънък лист и изрязваме кръгчета с диаметър около 8 см.
От плънката оформяме фитили, за да може по-лесно да режем парченца и да оформяме на топчета, които да слагаме в средата на тестото.
Свиваме от бисквитеното тестото от три края към топчето ето така и притискаме леко, за да залепне.
Редим ги в тавичка с хартия за печене на дъното и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса
за около 8-10 минути, докато тръгнат да се зачервяват.
След като с готови, изваждаме и охлаждаме. След като са изстинали напълно, ги топваме в долната страна в малко разтопен тъмен шоколад, към който може да сложите малко масло или олио, за да се нанася на по-тънко.
И така, нашите шапки са готови!
Ще се радвам да ги приготвите тази Коледа и да споделите мнение, защото какъв би бил света без компанията на приятели :)
Черпя ви със сладки, хапвайте на воля!
п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Изглеждат страхотно и малко ми напомнят на балеринките. Интересно ми е обаче дали марципана може да се замени с нещо друго? Мерси. Светлана
ОтговорИзтриванеПривет, Светле. Опасявам се, че марципана е съществена част от тези сладки, иначе нямаше да са това, което са. разбира се, може да сложиш топче от маслено тесто в средата, но както казах, просто няма да са тези сладки :)
ИзтриванеИзвинявам се за може би абсурдният въпрос, но какво е марципан? Когата бях малка се наричаше марципан един шоколад, който изобщо не беше шоколад
ОтговорИзтриванеЗдравейте, точно това съм написала в публикацията :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеТози марципан го има в Лидл!
ОтговорИзтриванеДа, така е :)
ИзтриванеМоже ли снимка или упътване от къде се взема този марципан? Не открих в Лидл, само по празниците ли го има?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, обикновено пускат марципана по празниците, но има в сладкарските магазини. Напишете марципан/ бадемова паста в гугъл цена и ще видите различни варианти и магазини. Поздрави!
Изтриване