вторник, 16 май 2023 г.

Класически трицветен кекс / Classic Tri-Colored Bundt Cake

Кой не е похапвал от този кекс още като малък, когато баба ти те заведе на гости на тетка ти Тинчето или у съседката да разменят кройки и да си подаряват силно казано "ароматни" сапуни в хартиени опаковки, закупени от градските хали. Не помня колко пъти през живота си съм яла кекс и май всички разновидности познати в нашата кухня, но и до ден днешен мога да ви кажа, че кексоправенето си е изкуство. Уж лесна на пръв поглед рецепта, но има какво да се обърка, ако още сте лаик в кухнята. 

Помня например кога за първи път оплесках точно този кекс и пак ще уточня не по моя вина. Просто някой беше решил, че както една чаша от 200 мл е 200 г захар, защо да не брои така и брашното и беше описал да се нахакат около 400 г брашно на тази чудесия. Още тогава ме съмняваше, но си казах, ще изпълнявам стъпка по стъпка. От това горе долу време не изпълнявам рецептите така. Доверявам се на моето усещане и ако не ми се струва редно, не го правя, пък каквото ще и да пише. Поне знам, че ако сбъркам, няма да ми е друг виновен. И така, искам да ви споделя не само как да си направите безпогрешно този кекс, но и малките тайни, които вървят към него, за да нямате и вие сътресения. ВИДЕО РЕЦЕПТАТА за него вече е посместена в моя Инстаграм акаунт ТУК, за тези от вас, които искат още по-нагледно нещата :)  , а ако нямате Инстаграм, но имате ТИК ТОК- натсинете ТУК! 

Необходими продукти: 
7 яйца общо ( разделни на 4 белтък и 4 жълтъка+ 3 цели яйца) 
300 г захар
220 г брашно София мел кекс ( с набухвател) 
60 мл олио
30 г тъмно какао ( плюс още за поръсване) 


От сега казвам, в самото брашно има набухвател, затова няма записан отделно. По време оно са ползвали предимно сода, но в нашето семейство винаги има по някой, който я усеща от километри, затова я избягвам когато мога или я замествам с бакпулвер. В брашното на София мел обаче си има набухвател и няма нужда да слагате/купувате отделно. 


Както винаги започваме като си приготвяме всички продукти на масата, така хем ще са на стайна температура, хем няма да забравите някоя от стъпките. За кекса ни трябват общо седем яйца като разделяме 4 от тях на жълтъци и белтъци, и към тези 4 жълтъка добавяме още три цели яйца. 
Започваме с приготвянето на жълтата смес. 


За целта разбиваме 4 жълтъка + 3 цели яйца, заедно с половината захар на пухкав крем. Когато тръгне да побелява, започваме да прибавяме постепенно олиото и половината брашно.  Готовата смес разделяме на две равни части, като към едната прибавяме какаото, за да я оцветим с кафяво. Аз слагам повече какао, тъй като обичам наситен шоколадов вкус, но вие може да сложите и съвсем малко. 
Форма за кекс, около 24 см диаметър я намразяваме добре с мазнина, за да може кексът да се извади по-лесно. Може да сложите и масло и брашно, но зависи с какво покритие ви е формичката, при някои си се изважда лесно и без тях. 


Изсипваме във формата първо кафявата смес. След това се заемаме с разбиването на белтъците.
За целта в напълно суха купа и със сухи бъркалки разбиваме 4-та белтъка + останалата ни захар 


до получаването на лъскав и плътен сняг. Към него прибавяме останалото ни брашно и интегрираме внимателно, за да не спаднат белтъците. 


Разпределяме белтъците върху какаовата смес 


и изравняваме добре. 


Поръсваме с плътен пласт какао, а


отгоре разпределям останалата ни част от жълтата кексова смес. С помощта на дървено шишче или клечка за зъби, правим кръгчета по повърхността на сместа, за да изкараме въздуха и да се надигне равномерно при печене. ( Виж как във ВИДЕОТО)  


Пъхаме кекса да се пече на 170 градуса за около 40 минути. Не отваряйте вратата на фурната поне първите 20-25 минути, едва след това може да проверявате дали се е изпекъл напълно за тест с клечка. 


Толкова пухкав, вкусен и сладък :) 


Мисля, че времето е чудесно за един такъв домашен десерт, не мислите ли? 
Ако го направите не пропускайте да ми изпратите снимки и ми напишете в коментарите по-долу как се получил, дали ви е харесал и какво ви се хапва по време на тази дъждовна пролет :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!




2 коментара:

  1. Това е моят фаворит. С моята баба правихме същият. Което ми напомня да го направя отново. След като сложим белтъците освен какаото слагахме и настъргани орехи които слагахме в какаото и така правихме разделянето от белтъците. Получаваше се страхотен аромат.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен. :) И аз ще сложа другия път :) Поздрави от сърце

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...