Явно това лято ми минава под знака на италианските рецепти и затова и продължавам с тях. Днес искам да ви представя най-лесната и вкусна рецепта за един от най-прекрасните италиански десерти, любимата ми панна кота.
За първи път я опитах в Рим, в едно много уютно ресторантче, където сервираха туристическо меню, съдържащо едно от най-ключовите ястия, които трябва да опитате в Италия.
Десертът беше именно панна кота, която първоначално си помислих, че е вид шоколадов крем, заради дебелия пласт шоколадов ганаш отгоре.
Още с първата загребана лъжичка обаче разбрах, че отдолу се крие невероятно нежен млечно-сметанов крем, който е идеален за лятото, тъй като се сервира директно от хладилника.
Комбинацията на шоколадовата заливка и леката текстура на панна котата създаваше невероятна вкусова експлозия, която ме караше да обръщам очите при всяка хапка.
Още тогава панна котата се превърна в един от любимите ми десерти, не само заради божествената си сладост и възможността да експериментирам вкусово, но и заради това, че съставките за приготвянето й са неща, които винаги има у дома - сметана и прясно мялко.
Друг огромен плюс на тази рецепта е, че се приготвя много бързо, и е чудесна, ако ще посрещате гости след няколко часа :)
Но стига съм ви хвалила панна котата, нека рецептата и снимките да говорят сами за себе си, а ето ги и тях:
Необходими продукти:300 мл течна сметана
200 мл прясно краве мляко
1 бр ванилия
1 пак желатин (10 г)
120 г пудра захар
За шоколадовия ганаш:
150 мл сметана
100 г шоколад
В подходящ съд слагате млякото, сметаната, захарта и ванилията да заврят на котлона. През това време оставяте желатина да набъбне в малко вода. Когато сместа за панна котата е готова, дърпате от огъня и добавяте желатина, като бъркате до пълното му разтваряне.
Прехвърляте течнотта в подходящи формички за сервиране и оставяте да стегнат за няколко часа в хладилник. Когато са готови, пригответе и шоколадовия ганаш от изписаните продукти. За целта загрейте сметаната в касерола, а след това прибавете начупения шоколад, като бъркате, докато се разтопи и се образува хубав шоколадов сос. Оставете го леко да се изстуди, колкото да не е горещ, и го разпределете върху панна котата.
Тъй като чашките ще са студени, шоколадовият ганаш ще стегне много бързо. Все пак ги пъхнете отново в хладилника, за да ускорите този процес :)
Сервирайте този десерт студен, директно от хладилника, с парченца свеж плод за контраст на сладките и все пак леки вкусове.
Панна котата е сред моите топ пет десерти за лятото, опитайте я и вие и се убедете сами!
Луси, винаги ме изненадваш с интересни рецепти! Великолепно представяне на този изискан италиански крем! Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Хриси! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеЗдравейте. Десертът изглежда мн вкусен и ще се пробва задължително. Само искам да попитам какво имате предвид под " Когато сместа за панна котата е готова"- това значи когато е завряла сместа или трябва да се сгъсти? Благодаря предварително :)
ИзтриванеИмам предвид да е завряла, сместа не се сгъстява при варенето. И все пак аз дърпам малко по-рано преди млякото да тръгне да къкри силно, тъй като е важно желатина да не завира :)
ИзтриванеБожествена е, Люси :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, мила Дани! Поздрави!
ИзтриванеПанакота с шоколадов ганаш... Люси, спечели ме веднага, прекрасен десерт! Да ти е сладко и ефирно винаги!
ОтговорИзтриванеГери, радвам се, че ти харесва. Знам, че не си много по десертите ( така казваш, аз друго виждам :) ), но този е много лесен и вкусен. Препоръчвам :) Прегръдка!
ИзтриванеНе съм по десертите ли... Кога съм го казала. ;) Я само виж какви рецепти преобладават в блога... Това ми е най-любимата част от готвенето и хапването, Люси. Ако можех, бих ти откраднала по парче от всичките ти торти! :)
ИзтриванеИмаше предвид, че не си много по приготвянето на по-връткави десерти, затова ти предложих нещо много лесно :) знам си иначе, че си обичаш сладичкото :)
ИзтриванеКато видях кайсийките и помислих, че десертът е с кайсиева пана кота, но и чиста бих хапнала. Прегръдки слънчево момиче :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, мила Ани! Бъди жива и здрава!
ИзтриванеЗдравей, изглежда прекрасно и лесно :) колко чашки излизат от тези пропорции?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, при мен излязоха около шест чашки, като четири от тях бяха малките метални за крем карамел. Поздрави!
ИзтриванеУникална..., очите ми останаха, а устата ми се напълни:)
ОтговорИзтриванеОтново прекрасни рецепти, Люси - десертите са ми фаворит,
с неустоими снимки и красиво представяне!
Много комплименти, хубаво и усмихнати лято!
Благодаря от сърце, Дианка :) Твоите оценки с ами много скъпи! Слънчево лято и аз пожелавам :)
ИзтриванеЛеле, това е неустоимо, сякаш аз загребвах с лъжицата...ама - не....:(((((
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Весела :) Сърдечни поздрави, мила!
ИзтриванеКолко порции излиза този невероятен десерт?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, отговорила съм по-нагоре :) Около шест чашки. Поздрави!
ИзтриванеЗвучи и излежда неустоимо, Люси.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Марта! Поздрави!
ИзтриванеНе само вкусен,но и много лесен десерт,много,много любим.
ОтговорИзтриванеИ ние го опитахме в Рим поднесен с шоколадов сос.
Люси,много провокативни кадри,искам да ти открадна не една чашка от тази прелест!
Прегръдка!
Ех, Роси, от снимки няма как да ме подядеш :) Да можеш да те почерпя наистина, щях да го направя :) Поздрави, мила !
ИзтриванеИзкушаващ десерт с великолепни снимки!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Сърдечно благодаря, мила :) Усмихнат ден пожелавам!
ИзтриванеЗдравейте, каква сметана използвате?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, използвам течната сметана на Мегле, която става за приготвяне на сладки и солени ястия. Поздрави!
ИзтриванеЛюси, панна котата изглежда направо божествено! Не мога да престана да преглъщам пред монитора. Благодаря за прекрасното предложение! Хубав ден!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря, Радсот! Усмихнат ден и на теб!
ИзтриванеСтрахотно! С шоколадова шапчица не съм пробвала, записвам си го! Снимките са много апетитни и примамващи! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Снежи! Надявам се и на теб да ти хареса :) Сърдечни поздрави!
ИзтриванеЗдравейте! Имам един въпрос- сметаната готварска или сладкарска трябва да бъде?
ОтговорИзтриванеЗдравей Анелия, използвала съм течната сметана на Мегле, която става и за сладко и солено, но не е подсладена, тъй като се слага захар в рецептата. Вие можете да решите да използвате подсладена и да не слагате захар или да го направите според вкуса си. Поздрави!
ИзтриванеВ момента я правя. Дано ми се получи. Благодаря за рецептата и отговора :)
ИзтриванеЗдравейте,какво количество става от изброените продукти? :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте, количеството за самата панна кота е 500 мл, което в зависимост по колко слагате ( и в какви по обем) чашки, ще се получи различна бройка. При мен излязоха около 6 чашки. Поздрави!
ИзтриванеОпитах тази панна кота,много ми хареса,очарована съм и определено ще се прави отново :)
ОтговорИзтриванеМилена
Благодаря Ви, Милена! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеMоже въпроса ми да е малко глупав, но каква сметана се използва за ганаша? Аз използвах течна сладкарска сметана, но се получава много рядко - когато изстине напълно малко се сгъстява, но съвсем не така като при теб.. Явно, че проблема е някъде при мен, затова ще съм ти много благодарна да ме просветлиш :)
ОтговорИзтриванеАнелия
Анелия, глупави въпроси няма, що се касае за правенето на десерти :) Използвам сметаната на Мегле, която става и за сладко и солено. Ето тук намерих картинка - http://www.meggle.bg/storage/products/17_tmb.png С нея правя почти всичките си десерти, тъй като смятам, че много добра сметана! Поздрави сърдечни ! :)
ИзтриванеLussi receptata za panna cotta e ne samo bojestvena no I bezuprechna. Pravia a veche 5-6 pati I vse pat e idealna . mnogo blagodaria
ОтговорИзтриванеИ аз ти благодаря , Галина! Да ви е сладко! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеLusi, ctraxoten decert! Ho, za6to 6okolada mi ce otdelia ot bjlata cmec? Imam predvid, kogato ve4e e gotova panna cotata.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен! Много ме зачуди този въпрос наистина! Досега никой не ми е споменавал за подобен проблем и за съжаление не мога да предположа каква би могла да бъде причината. Не зная какъв шоколад използваш, но може би ще е добре да опиташ, да намалиш още малко количеството на шоколада, така че да ти се получи по-рядък сос отгоре, така че да не се отделя. Това е единственото, което ми хрумва за сега. Поздрави!
ИзтриванеИ да, наистина е много вкусна. Една доза не ни стигна и имам поръчка днес пак да направя. Аз използвах агар-агар вместо желатин и се получи чудесно.
ОтговорИзтриванеМного се радвам :) Да ви е сладко! Поздрави!
ИзтриванеЗдравей Люси,съотношението мляко-сметана в двете рецепти за пана кота е различна.Кой е по -добрия вариант? :)
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен! Зависи от това дали обичате по-маслен крем или да бъде по-лек ( млечен). като цяло можете да направите панна кота и само от сметана, но според мен е доста тежка. За съжаление, отговора на въпроса ви зависи от всеки индивидуален вкус ! Поздрави!
ИзтриванеЗдравей Люси,
ОтговорИзтриванепопаднах на твоя блог съвсем случайно и докато разглеждах вкусотиите тук, такова слюноотделяне падна, че аха-аха и да се задавя!.....
Мисля да направя вълшебството по-горе за рождения си ден вдругиден, но малко по-така, като торта. Ще използвам бишкоти за основа. Как мислиш, дали ще се получи?....После ще споделя задължително инфо!
Поздрави и хубав уикенд! :-)
Здравей, Мира и много ти благодаря за думите! Идеята ти звучи много добре и ще се радвам да споделиш с мен резултата. Не виждам проблем да не се получи нещо много вкусно, само ако желаеш, можеш да я залееш с шоколад десерта отгоре, когато го обърнеш :) Поздрави!
ИзтриванеЗдравей,Люси! Много пъти съм правила панна кота от различни рецепти,но за пръв път пропорциите са перфектни! Благодаря за рецептата,получи се страхотна панна кота!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Вероника! Радвам се, че ти е харесала :) Поздрави сърдечни!
ИзтриванеНа Панакотата задължително се слага ликьор Амарето дисароно ориджинале когато заври млякото и сметаната Е добавя ликьора към 100 милилитра може и повече .
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделените знания, Георги! Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравейте!
ОтговорИзтриванеИзглежда зашеметяващо.
Мога ли да използвам течната сметана на марка "Halta", която е повече за солени ястия или трябва сладка?
Здравейте, добре е да ползвате по-маслена сметана, тоест да е за сладкиши, но не е нужно да е подсладена. Може да си добавите сами подсладител. Поздрави!
Изтриване