петък, 24 май 2019 г.

Солен тарт с чери домати и сирене / Cheese and cherry tomatoo tart


Хубав празник е днес - 24 май и тъй като започнахме седмицата с торта, смятам да я завършим с тарта. Нещо соленко, вкусно, бързичко, така че да ви даде идейка за хапване през почините дни, и то такава, в която може да се развихрите и да изразходвате някои от поостаналите продукти в хладилника. Обожавам такива рецепти, защото когато пазарувам съм като навиждала и взимам от всичко по малко, да има, и после се чудя как да се изконсумира, защото ако у дома не се сложи на масата ( от мен), никой няма да се амбицира да иде да рови в хладилника. Затова пък сами не занаят колко често са яли неща, които уж не ядат, но още са живи и здрави, все не мога да ги уморя :) 
Когато жената е македонказодията е без значение.

Този вид мислене е характерен за доста македонки, а пък 24-ти май е празникът и на моя град Благоевград, затова реших да си покажем малко характера с днешното ястие. Умно, вкусно и красиво и то като нас ( и скромно, и скромно), малко джаста-праста, но винаги на ниво, а ако искате да е съвсем автентично, сложете и щипка пикантност, че за къде без нея, ако говорим за македонските жени. 



Сигурно ще попитате какво му е различното на този тарт от една готова пица и освен, че ще си хвърлите парите за същото, ама че двойно като цена, тук ще може да се насладите на по-скоро нещо като пай, с вкусна, лека плънка от сиренеце, яйчице, сметана, ароматни подправки и сочни чери доматки. Може да нахвърляте и всякакви останали ви зеленчуци, както и парченца шунка, но лично аз понякога имам нужда от нещо без месо, да ми ухае на пролет и лято. Няма как да не стане, ако гарнирате тарта с малко провансалски подправки, а комбинирането му с чашка винце си е направо задължителна. 

Днес, в моя град ще се празнува по няколко направления, така че добре, че си го спретнах вчера. Грабвам няколко парчета, бутилката ухайна напитка и хайде с приятелите на пикник. Ако и вас ви грабна тази романтична идилия и искате да я "вкусите" у дома, следвайте рецептата, а тя е много лесна:



Необходими продукти:

За тестото:
250 г брашно
125 г масло
8 с.л.  вода
1 ч.л. сол

За плънката:
150 мл готварска сметана
1 бр. яйце
1 ч.л. горчица
кашкавал и сирене на вкус ( ползвах краве и козе сирене)
подправки : сол, черен пипер и подправки микс от Прованс
11-12 бр чери домати

Започваме като си правим тестото. То е вид маслено тесто и няма нужда от втасване. Може да го замесите с разтопено масло и да го изчакате да стегне или като мен да рендосате още твърдото масло, така че да е по-лесно да се замеси. Слагаме сол на вкус и малко водичка, за да може да получим хубаво еластично тесто. Няма да е много меко, но затова пък може да го оставите за малко да почине, да се отпусне.

                             

За още по-мързелив вариант може да ползвате и бутер тесто, но лично аз харесвам този вид "бутер-тесто". Пак си ухае на масълце, а  става бързо.

Разточваме тестото с точилката на лист, така че да пасне на формата в която ще печем. Моята форма за тарата е правоъгълна с размери 35 х 12 см, но вие може да я направите кръгла или в тавичка, няма проблем.

                             

Притискаме тестото по формичкат аи изрязваме излишната част. От останалото тесто може да оформите някаква украса по формата, но аз не се занимавах :)

                             

В купа разбиваме яйцето със сметаната и добавяме начупените сирена, кашкавали или каквото там сме решили да употребим. Лично на мен ми допада най-вече с комбинацията на млечни продукти и домати, но ще ви оставя сами да направите плънката.

                            

Слагаме и от целите доматки по трасето, подправяме с ароматни подправки и хайде в предварително затоплената фурна да се запече на 180 градуса за около половин час.


Обожавам уханието на разтопени сирена, а доматките остават сочни и след изпичането. Тестото е соленко, а креместата плънка ще ви накара да искате още и още. Ако искате да видите с каква торта ще ви изкуша в понеделник, не забравяйте да следите моя инстаграм акаунт - https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където ви показвам предстоящи рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра.

А, ако сте още любопитни, може да прочетете и последното ми по-различно интервю тук !

Честит празник, благоевградчани! 
Честит празник, на хората които пишат правилно!!!
4estit praznik i na ostanalite!!!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



13 коментара:

  1. Супер избор за пикник!
    Честит празник! 😊

    ОтговорИзтриване
  2. Честит ви празник! Тарта изглежда апетитно, формата откъде е? Хубав ден и предварително благодаря за информацията.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Руми и подобно! формичката си я купих от Холандия, но вярвам, че и в България може да се намери, ако се гогълува :) Поздрави!

      Изтриване
  3. Румяна, аз имам съвсем същата форма. Купена е от Duka и струва около 20лв. Купих си я преди около година - надявам се още да ги има. Можеш да провериш в сайта им. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Люси,
    страхотна тарта, наскоро Катето Евро показа подобна с яйца и сирене и чери домати.Твоята е толкова красива, лесна за приготвяне.А формичката ти е чудесна.Ако намеря и аз ще си купя подобна.Проверих в сайта , който е посочен в предходния коментар.Има подобни форми, но май не са точно същите.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лени :) Сигурна съм, че и други хора се наслаждават на тази комбинация. Формичката все по-често ще се появява на нашия пазар, пък и винаги може да я направиш в кръгла форма ;) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  5. Здравейте, решила съм днес да направя този тарт. Колко горе долу е дебелината на тестото?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Адриана! Може да я разточите около половин сантиметър! Ще се радвам да ви хареса! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  6. Какво точно е сметана за готвене заквасена или течна ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Когато сметаната е в милилитри, а не грамаж и не е уточнено да е заквасена, значи е течна, такава има млечна или на растителна основа и си пише за готвене ( без захар ) . Надявам се това да е помогнало :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  7. Здравей! Много апетитна рецепта, мисля за утре да я направя! Имам продълговата форма за кекс(хляб), 32см, но е малко дълбока, проблем ли е? И другото, слагаш ли отдолу хартия за печене, лесно ли се изважда? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Оля. Моята форма и самото тесто няма нужда от хартия за хляб, а и на моята форма се маха дъното и е много лесно да се вади тарта. Предполагам, че ако го правиш в дълбок съд, хартията ще ти помогне да го извадиш :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...