събота, 4 май 2019 г.

Типово хлебче със семена / Homemade dark bread with seeds


Рядко купувам хляб през почините дни, защото тогава може да се поглезим с домашно изпечен такъв. Не ни пречи да го замесим за няколко минути, а после да втаса, докато си вършим някоя от домашните задачки, лежим на дивана, а дори да решим да излезем, пак ще успеем да се насладим на вкусен хляб. 

Истината е, че топлият, току-що опечен хляб си е точно такъв - наслада. Няма по-вкусно от ароматната му хрупкава коричка, под която се крие пухкаво юрганче от горещо тесто, което се топи в устата с всеки залък. Докато буташ поредния такъв в устата, ровиш трескаво в хладилника за парчнеце сиренце, някоя останала краставичка или маслини. Сигурен си, че нищо друго не ти трябва на този свят, освен тази вкусотия! Или поне за мен е така. 

Ето защо реших да си замеся едно кръгло хлебче от типово брашно. То е почти като бялото, но тъй като майка ми почна да консумира главно типов хляб от магазина, свикнах с неговия вкус. За да го направя по-полезен добавих щедро количество семена чия и ленено семе, а самата закваска с маята направих с мед, вместо захар. То няма какво друга да се каже за тази супер лесна рецепта овен да ви я покажа :) 


Преди това, само набързо да напомня, че остават броени дни до края на гласуването за наградите на Блоговодител, затова и аз ще ви помоля още веднъж да ме подкрепите с гласа си.
Номинирана съм в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!            

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


Необходими продукти:
2 с.л. хималайска сол
300 мл хладка вода
1 пак суха мая
1 ч.л. мед
2 с.л. олио
семена чия и ленено ( количество по желание )

Започваме като си отмерваме нужното количество брашно и го пресяваме. Слагаме две-трети от него в купата на миксера, тъй като там замесвам аз тестата  :) 


Правим кладенче и в него изсипваме маята, заедно с меда, а след това и хладката вода. 


Пускаме тестото да се меси и постепенно прибавяме от останалото брашно и олиото, докато тестото започне да се отделя от стените на съда и се оформя на топка в средата на съда. 


Прибавяме толкова брашно и олио, че да получим меко, не лепнещо тесто, което прехвърляме в намазана с олио купа и оставяме да втаса на топло. Аз го правя във фурната, на 50 градуса, като задължително покривам тестото с кърпа или стреч фолио.


След като тестото удвои обема си, го прехвърляме върху леко набрашнен плот и прибавяме семената, като замесваме за още две-три минути. 


Прехвърляме в подходящ съд, съвсем леко намазан с олио и оставяме хлябът да втаса още веднъж. Вторият път става още по-бързо, ако сте забелязали. 
За направата на шарката покриваме хлебчето с тънък пласт пресято брашно и правим разрези с помощта на ножче за бръснене. ( Ново разбира се..да не посегнете към някое от банята :) ) 


Пъхаме хлебчето да се пече на 200 градуса. Първо го пекох под капака на йената, но после я махнах и допекох още. За да не изгори хлебчето, може да покриете с лист алуминиево фолио, но го оставате да се пече достатъчно време,  за да не ви остане тестено. Около 40 минути до час.


Хлябът е просто мечта! Добре е винаги да го изчакате да изстине леко преди да го режете, тъй като от вътре е твърде мек, но дори и аз не следвам собствения си съвет. Нападнах го като бесен чалгар-салфетки! Натъпках се с горе посоченото сирене, хляб, маслинки, хляб, и предимно хляб! Опитайте и вие! 


А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 

П.п. Гласувайте, моля!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

2 коментара:

  1. Чудесно и много красиво хлубче Люси.Изглежда страхотно, поздравления за изпълнението и рецептата.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Лени! Уж обикновен хляб, но понякога само той ти стига за да се нахраниш доволно :) Поздрави и прегръдки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...