Алелуя!!Тези дни се очертава малка пауза от дъжда и ще се порадваме на няколко слънчеви часове, а най--хубавото е, че се пада уикенд! Няма такъв кеф! Вадете скарите, вадете бирите, вадете таблата, заровете и да го оползотворим. Ако пък ще останете в града, не пропускайте да си направите пейка парти или пък на някое одеалце в парка, където задължително трябва да вземете нещо дребно за похапване. Аз ви предлагам днешната рецепта, която е много лесна и идеална за целта. Сигурна съм, че много от вас ще посегнат първо към чипсове, снаксове и какво ли не друго, но моля, доверете ми се и опитайте този пикантен нахут.
Аз самата не бях фен на нахута доскоро, но след като се поинтересувах от полезните му качества реших, че е време да почна да го включвам в менюто си от време на време. Освен, че е чудесен източник на протеини сравними с месото, но без холестерола, е и на въглехидрати, така че ако спортувате или искате да имате хубави мускули е време да замените ориза с нахут. Богат е и на витамин B6, което помага на хората, страдащи от безсъние като мен. ( То тия рецепти не могат всичките да се сготвят през деня :) )
Фибри, магнезии и фолиева киселина са също сред предимствата му, затова ако ще пийвате биричка, нека мезето да е леко. Обещавам ви, че ще е толкова вкусно, че ще сте ми благодарни затова, че съм ви дръпнала чипса от ръцете и съм ви спестила пари :)
Според мен един от най-важните елементи на което и да е било ястие е подправянето и тук на помощ ми се притече соевият сос Кикоман. Той маринова добре нахута и му придава нужната соленост, която търсим за такова мезе. Допълних с малко от подправките, които обичам и се получи тази купичка злато. Но как точно го направих, вижте рецептата:
Необходими продукти:
1 консерва нахут
2-3 с.л. соев сос Кикоман
2 с.л. олио
пиканта подправка, чесън на прах, чубрица, червен и черен пипер и *сол на вкус
*може да пропуснете, тъй като соевия сос върши същата работа
Отцеждаме нахута от водата ( може да я запазите за веган целувки) и подсушаваме върху кухненска хартия.
След това слагаме в купа и нахута, соевия сос, олиото и подправките на вкус и разбъркваме.
Прехвърляме в тава с хартия за печене на дъното и пъхаме във фурната да се печен на 200 градуса за около 15 минути. ( Имайте предвид, че нахута ще почне да пука по някое време, но вие решавате колко запечен искате да бъде ;) )
Още една хубава част на това мезе е, че не става твърдо и може да се консумира без да се притеснявате, че ще ви счупи някой зъб. Може да го добавяте в супа като крутони, в салати и въобще си отворих една беля с тази рецепта, защото сега правя по двойна доза пак и не достига.
Опитайте и вие!
П.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)
Благодаря ви, приятели!
Ехааа, отново страхотна идея от теб, Люси! Това не би ми хрумнало на мен, а наистина трябва да се пробва - изглежда супер апетитно, а пък и лесно за приготвяне...
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти! Поздрави сърдечни!
Благодаря, Пете :) Радвам се, че ти харесва и наистина е хубаво да опитваме нови неща! Радвам се, че ми писа ;) усмивки от сърце!
ИзтриванеИзкуших се. Купих си нахут, скоро ще го приготвя, но исках да попитам с какво е по - различен този соев сос от този на.. Маги примерно?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Непознат! Според мен още при съставките може да определите какви са разликите и според мен, Кикоман единствен може да се похвали с безспорно качество и неслучайно е лидер на пазара и се използва и в най-изисканите ресторанти. Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЛюси,
ОтговорИзтриванередовно ползвам нахута и знам,че е вкусен и полезен.Ще се възползвам и от така приготвения по твоята рецепта.Правила съм по най - различни начини и все е чудесен.По - често трябва да присъства на трапезата.
Поздрави !
Съгласна съм с теб, лени :0 И аз ще се опитам да го направя, като предлагам още рецепти за целта! Поздрави от все сърце!
ИзтриванеЗдравей! На горен и долен реотан ли печем?
ОтговорИзтриване