Аз го направих с изключение на факта, че винаги ще се намери някой да ти се обади супер рано в неделя. Или само аз мога да се похваля с такива приятели??!! Затова пък денят бе достатъчно дълъг за да мога да почета книга, да карам колело, да сготвя, да излезем с приятели да по хвърляме малко кошове на баскетболното игрище и накрая успях да изгледам и един филм.
Тъй като не ми остана много време за готвене, трябваше да спретна нещо набързо и то с нещата от хладилника. За щастие имах под ръка тази рецепта за известната португалска солена торта, в която може да сложите буквално каквото ви душа иска. Аз обаче смятам, че е добре да заложите на пъстрите цветове на граха, царевицата, маслините и доматите, а също така и на богато количество кашкавал и шунка. Ами какво да ви кажа, получи се чудесно! Става светкавично бързо, което прави тази рецепта идеална за делничното меню, а пък и съставките не са никак взискателни.
Тази седмица е и доста важна за мен, защото в събота са наградите на Блоговодител и остават само няколко дни, в които може да ме подкрепите с гласа си, а пък аз се надявам да го направите. Номинирана съм в следните категории:
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) .
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря на всеки, който ще го направи!
А сега да преминавам и към рецептата :)
Необходими продукти:
2 ч.ч. брашно София мел Класик
1 1/2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. сметана
1/4 ч.ч олио
3 бр. яйца
1 ч.л. бакпулвер
сол на вкус
За плънката:
150 г шунка
200 г кашкавал
1/2 консерва грах
1/2 консерва царевица
2 бр. варени яйца
шепа маслини
2 малки домата
зелен лук
1 ч.ч =200 мл
Започваме като разбиваме в блендер, може и с миксер млякото, сметаната, олиото и яйцата до еднородна течност. След това прибавяме брашното, бакпулвера и солта. Разбиваме добре сместа, за да няма бучки.
В подходяща тавичка с размери около 22-25 см, леко намаслена, изсипваме сместа, а отгоре започваме да ръсим от нарязаните на по-едри кубчета кашкавал и шунка. След това от грахта и царевицата, маслини, може дори да добавите варени картофи. Украсяваме отгоре с разполовени варени яйца и домати, за още повече цвят и вкус :)
Пъхаме тортата да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса и печем за около половин час, като я проверявайте с клечка. Кашкавала може да направи сместа да ви изглежда по-тестена, но пък на вкус е идеално :)
Изпечете добре, като за да не ви прегаря отгоре, може по някое време да покриете с лист фолио.
След като се изпече, оставете я да се охлади леко и поръсете с нарязан пресен лук. Може да го включите и в самата смес.
Не може да си представите колко вкусно ухае и аз едвам изчаках и пет минути и го нарязах. Кашкавалът още беше горещ и се разтягаше от парчетата. Трябва да го опитате..още днес...искате ли? :)
Прекрасен ден, приятели !
П.п2. Гласувайте, моля!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Изглежда чудесно, ще пробвам тези дни,като мисля вместо грах да сложа риба тон. Тестото е подобно на мързелива баница, но там е кисело мляко вместо пресно и при мен често се спъхва/ става титлява. Дано тук да ми се получи ;)
ОтговорИзтриванерадвам се, че блогът още го има, отдавна не бях влизала;) хубав ден!
Здравей, Непознат. И тук е по-тестено тестото, особено от кашкавала влагата се задържа, но пък е доста вкусно. Бухва си и се изпича добре, но от вътре си е като мързеливата баница. Според мен зависи и в колко голям съд се изпече, защото колкото по-разлят, толкова повече ще се запече. Аз моя го наблъсках с кашкавал, защото ми харесва да е такъв от вътре :) Поздрави благодаря, че намина :)
ИзтриванеКаква е сметаната течна или заквасена
ОтговорИзтриванеЗдравей, Деси :) Аз ползвах течна, но мисля, че и заквасена е подходяща. Поздрави!
ИзтриванеЗдравеите! Тестото не става ли доста течно? Според мен на толкова много течности само 2 чаши брашно са малко.
ОтговорИзтриванеЗдравей, непознат! ако искате, може да добавите и още брашно, но все пак има и три яйца, които сгъстяват течността и има по-омлетена структура :) Поздрави!
ИзтриванеПолучи се страхотно!С мъжът ми си похапнахме много добре. Определено пак ще го направя.
ОтговорИзтриванеМного се радвам, Петя <3 Прегръдки и благодаря, че остави отзивите си за рецептата тук!
ИзтриванеЛюси,
ОтговорИзтриванеаз съм почитател повече на солените, а не на сладките торти.Е, тази е страхотна солена торта и при първа възможност ще я направя.Изглежда толкова красиво, а е лесна за приготвяне.
Поздрави !
Наистина е много лесна за направа, Лени! Надявам се да ти хареса, а сигурна съм, че ще й предадеш чудесен прочит! Прегръдки!
Изтриване