понеделник, 10 декември 2018 г.

Най-лесната коледна къщичка : Бишкотена къщичка / Little House of Biscotti Savoiardi for Christmas


Много исках тази година да си направя Коледна къщичка, но си знаех, че няма да ми остане време за това. Така, докато не попаднаха на идеалното решение за мен - коледна къщичка от бишкоти. Без печене и каквито и да е било врътки, а на всичкото отгоре мога след това да я превърна във вкусна бишкотена торта с маскарпоне. 

Мислех с друга рецепта да започнем тази седмица, но при нас в Благоевград заваля такъв пухкав сняг, че зимната приказка се загнезди в сърчицето ми и реших да я споделя с вас. Така и ще започнем предпоследната седмица преди Коледа, която също ще изпълня с ежедневни рецепти за сладко, солено, постно, месно и направи си сам, като тази къщичка  в случая.


Може да я украсите с бонбони и всякакви сладости или да я оставите семпла и снежна, както направих аз, но както казах, аз имам планове за нея в последствие - да я превърна в друг, още по-вкусен десерт.


Радвам се, че попаднах на тази идея в нета, защото ми спести толкова много тюхкане и въртене да режа шаблони от бисквитено тесто, а ето че у дома вече се кипри тази красота. Успях да прекарам и едно кабелче от лампичките в нея, та ми грее и ухае на ванилия едновременно :) Ако искате и вие да си я спретнете, вижте колко малко неща ви трябват:

Необходими продукти:
400 г италиански бишкоти

1 бр. белтък
300 г пудра захар
125 г масло
лимонов сок/ вода


Вече ви посочих от къде видях идеята, а там има много подробно ръководство за това, как се сглобява къщичката. Аз също снимах няколко по-важни стъпки, които ще допълня  с обяснения, тъй като мисля, че ще са ви полезни да решите как точно да я направите. 
Не съм фен да взимам чужди снимки от блогове и сайтове, въпреки изричното посочване на източника, затова още веднъж ви слагам линка към подробното стъпка по стъпка ръководство за сглобяване, от където го видях и аз. Ето обаче и моят вариант.
Използвах този пакет бишкоти, има го в Кауфланд и излиза най-изгодно. ( Поне за моя град)


Направих си "лепило", което може да бъде само айсинг - разбит белтък и пудра захар с няколко капки лимонов сок, може да бъде и пудра захар с вода (опция) или белтък, пудра захар и масло, както избрах да направя аз. Не е най-лесният вариант, тъй като маслото се отпуска от топлината, но аз исках да ми е по-удобно да го нанасям, като някаква замазка за къщи, дето се казва ;) 
Мисля, че много удачен вариант е да използвате и бял шоколад, като имайте предвид, че все пак количеството не трябва да е малко :) Аз исках да ползвам бишкотите повторно, затова се спрях и на най-вкусния вариант - захар, белтък и масло, но ако имате възможност и искате да ви е още по-по най-лесно, може да си купите и готов айсинг от сладкарските магазини :) 


Първата част е да направим две двойки слепени бишкоти, пет броя една върху друга. Това са двете страни на къщичката.
Следва да направим преданата част на къщичката, като съединяваме осем на брой бишкоти,  с помощта на "лепилото" и изрязвам вратичка до петата от тях ето така:


След това скосяваме горните бишкоти ето така:


Работим с остро ножче внимателно, да не счупим бишкотите. Повтаряме същата процедура с още един ред бишкоти, като това ще ни бъде гърба на къщичката. Не изрязваме вратичка, а само скосяваме горните бишкоти. Ползвам първата част от къщичката за шаблон, за да знам къде да режа скосяването :) 



Слепваме шест броя бишкоти, една до друга с "лепило", като може да измажем и изцяло бишкотите от вътрешната страна, за да ни държат още по-здраво - това е половината на покрива. Правим същата процедура още веднъж. 

Всеки един от компонентите - предната част, задната част, двете страни на къщичката, и двете залепени покривни компонента, опаковаме в стреч фолио индивидуално и слагаме във фризера да стегнат за около половин час.


Сглобяваме къщичката, първо от основите ето така, отново с помощта на останалото ни "лепило", 


като преди да сложим покрива правим една средна подпора за него, от три залепени бишкоти, които също скосяваме от двата края. ( Вижте и пълното ръководство, за още повече снимки). 
Не знам дали защото в кухнята ми беше доста топло, но частта с покрива ми беше най-трудна, затова направих не една ( както е в оригинал), а две подпори на покрива и тогава успях да закрепя всички бишкоти.


Завършваме с две залепени бишкоти най-отгоре, като поръсваме обилно с пудра захар, за да изглежда снежна.
Не е никак трудна и опредено си личи, че не съм си давала много зор да я правя, но истината е, че много исках да си спретна една къщурка, пък и да я покажа на тези от вас, които имат нужда от такава рецепта - по-бърза и лесна:) 
Опредено украсяването може да бъде много по-богато, но както ви казах - аз вече съм я "сготвила" другаде ;)


Надявам се днешната рецепта, освен да е била полезна, да ви е заредила и с много коледно настроение, а ние продължаваме с тематични и безумно вкусни рецепти още утре ;) 

Усмихната и успешна седмица, приятели! 

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!







4 коментара:

  1. Люси,
    тази къщичка определено ме зареди с коледно настроение, много лесна за направа и красива.Прекрасна дори и за Коледен подарък за предстоящите празници.Благодаря за идеята, ще се възползвам.
    Поздрави и приятна предпразнична подготовка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, мила Лени! Много се радвам, че съм постигнала целта ми да създам усмивка в четящия и ти пожелавам една красива и прекрасна предколедна седмица :)

      Изтриване
  2. Тази къщичка и на мен много ми харесва!Тъкмо се чудех какво да правя едни бишкоти,дето ми останаха от предишната торта. Децата ще се радват! Страхотни рецепти откривам тук! Правих и меденките, супер са,всички много ги харесахме! Поздравления за прекрасния блог!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изключително благодаря за милите думи и много се радвам, че рецептите ви харесват. Благодаря за оставените отзиви и ви желая весело посрещане на новата година!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...