Всяка година по Коледа в магазините се появяват едни лъскави и изкушаващи кутии с италианско панетоне, къде със стафиди, къде с крем, къде с шоколад и аз само се облизвам, ли облизвам. Изглеждат толкова елегантни, опаковани като подаръчета и винаги си казвам, че искам да се опитам да направя истинско панетоне. За някои, българският козунак е по-вкусен, но аз пък си така, плюскам интернационално - обичам гръцка баклава, немска гъска, белгийски шоколад, италианско панетоне и накрая мога да се поглезя и с един български тиквеник.
Всяка рецепта крие своя чар, пък колкото и да си приличат, толкова и се различават. И докато се чудех коя точно рецепта да изпробвам, в едно нещо бях напълно сигурна - за италианска рецепта ще ползвам италиански продукти. Не съм го измислила аз, да знаете. Един италианец в Норвегия ми го каза преди време : "Абе и най-простата наша манджа да искаш да направиш, ако искаш да има същия вкус, и доматите и брашното трябва да са италиански."
Аз все по-рядко гледам да изневерявам на този съвет и тогава гледайте какъв майстор станах. Добре, че вече си имам приятелите от Вера Италия, които ме снабдяват с хубави, италиански продукти.
Аз все по-рядко гледам да изневерявам на този съвет и тогава гледайте какъв майстор станах. Добре, че вече си имам приятелите от Вера Италия, които ме снабдяват с хубави, италиански продукти.
Целия месец декември ще има всякакви промоции там и ето аз се възползвах от няколко чудесни продукта, които искам да ви покажа и да ви разкажа. На първо място за истинско панетоне ни трябва хубаво брашно манитоба, което си поръчах и мога да ви кажа, че разликата се усеща веднага. Такова стегнато и хубаво тесто не съм правила за секунди, на ръка, без да трябва да доливам вода или нещо друго - рецептата е просто едно към едно, а брашното магия. Спрях се разбира се и на италианска рецепта в която се ползва смес от два вида брашно, като манитоба е по-твърдо и се ползва за такива печива. Отново се доверих на бирената мая, която имах от предния път у дома, пък и самата рецепта беше с такава. Купих си и специалните формички за панетоне, които са много по-стабилни от тези, които съм виждала по нашите магазини и не се омазниха грам при самото печене.
Накрая завърших коледния си шопинг от любимото магазинче с една картонена кутия - къщичка, която може да видите също на снимките. Може да е напълните с домашни лакомства или подаръци, с лампички за декорация, децата могат да изрисуват и да играят с нея, а е толкова твърда и здрава, че не съм си представяла да има толкова здрав и хубав продукт от картон. Сърцето ми се разтупа като си видях италианските подаръчета и веднага се запътих към кухнята, където за нула време спретнах едно наистина, ама наистина супер вкусно и италианско панетоне. А ето как го направих :
Необходими продукти:
250 г брашно манитоба
250 г брашно 00
250 мл вода
50 г олио
40 г меко масло
100 г захар
10 г сол
2 жълтъка
По желание за плънката:
стафиди в ром
шоколадови капки
портокалови и лимонови корички
1 ч.л. масло
Започваме като замесваме тестото. За целта пресяваме брашното в подходящ съд и правим кладенче. Слагаме всички сухи съставки, мая, олио, захар, и по ръба на съда солта.
Изливаме в кладенчето хладката вода.
Добавяме жълтъците и мекото масло и започваме да месим на ръка, оформяйки влажно, но по-твърдо ( усеща се от брашната) тесто, което не лепне.
Това е моментът, в който може да добавите лимонови и портокалови корички - от пакетче или пресни, но колкото по-фини, толкова по-добре според мен.
Оставяме тестото да втаса на топло, покрито с кърпа за около час- два, като аз го спуках и обърнах един път, за това време и го оставих да се надигне пак.
Когато тестото ни втаса, го слагаме на масата и разпределяме в него отцедените стафиди, които сме накиснали в тъмен ром ( аз го правя от предната вечер) и една -две шепи шоколадови капки.
Количеството и вида на плънката зависи от вас и вашия вкус, но това за мен е любимата ми комбинация.
След като замесим тестото, така че плънката да се разпредели на всякъде в тестото, го оформяме на топка и го слагаме във формата за панетоне. Не я мажа с олио или нещо друго. Покриваме сладкиша с кърпа и оставяме да втаса на топло още веднъж.
След като бухне, правя разрез отгоре на кръст и в средата слагам чаената лъжичка масло. Може да решите да намажете панетонето с яйце, да го поръсите с бадеми или захар, но аз го пекох така, тъй като имах друга идея за заливка :)
Печем на 180 градуса за около 40 минути.След като сладкишът се изпече го поръсих с пудра захар, а малко по-късно направих и заливка от шоколадов ганаш и поръска от бадеми. Стана просто чудесен.
Препоръчвам ви да използвате тези формички, ако ще правите домашно панетоне, като ако се чудите от къде е малкия джуджан, който наднича от снимките, също няма да сбъркате - купих го от тук. ( Имам слабост към глупавите играчки с пиянско-голям нос :) )
Дали ще използвате тези брашна или ще се доверите на българското е ваш избор, като вярвам, рецептата ще се хареса и в двата варианта. Аз обаче съм силно впечатлена от разликата в текстурата на самото тесто и нямам търпение да приготвя и български козунак с него. :)
Един такъв сладкиш е достоен подарък за предстоящите празници, защото е направен ръчно и лично, няма да заеме много място в дома ( а само с стомасите :) , а има и кутия в която да го поднесете.
Надявам се моите идеи за празника да са ви полезни, и ако не ги изпълните изцяло, поне да ви вдъхновят и да ви заредят с много положителни емоции. Благодаря и на любимото ми магазинче, което винаги ми носи късче от любимата Италия, но и редовни намаления и винаги подаръче с поръчката.
Добър апетит!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Здравей, Люси, както винаги завладяваща, само да попитам какъв е диаметъра на формата и с вентилатор ли го изпече 😘😘😘
ОтговорИзтриванеЗдравей, Непознат. Формата е с около 18 см диаметър на дъното, нагоре по-широка. Иначе да, пекох с вентилатор :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравей Люси!
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта!
Мога ли да попитам, може ли да тестото да се меси в машина(хлебопекарна), дали според теб ще се получи.
Здравей, Силве :) В линкът на оригиналната италианска рецепта ( в самия пост съм го сложила) има клипче, където тестото си го бъркат в хлебопекарна, така че със сигурност може. Погледни го, предполагам ще ти е полезно. Поздрави :)
ИзтриванеОт къдр де купува брашното
ОтговорИзтриванеManitobo ?
Здравейте, в статията съм написала откъде аз съм го купила, но вие може да потърсите и на други места или да ползвате обикновено :) Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеА от къде купихте формите?
Здравейте, написала съм в публикацията от къде съм ги закупила и има линк :) Поздрави!
ИзтриванеМного добре изглежда ...
ОтговорИзтриванеМного благодаря :)
ИзтриванеЗдрасти Люси.
ОтговорИзтриванеАко реша да го направя с българско брашо кое да ползвам?
Здравей, за италиански рецепти си препоръчвам винаги италиански продукти, но ако ще ги побългаряваш брашното за баница или козунак на София мел са добри заместители! :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравей,Люси! Прекрасен блог :) Днес ми пристигнаха продуктите от Вера Италия и нямам търпение да започна Панетонето. Само исках да те питам какъв е срока му на годност след приготвяне и изисква ли време за престояване преди консумация? Поздрави! Ели
ОтговорИзтриванеЗдравей, Ели :) много се радвам. да ти кажа, трайно си е като десерт, ако се съхранява добре завито и да не съхне, може да си изкара доста време, стига да нямам някакъв пълнеж. Поздрави и усмивки!
Изтриване