неделя, 2 декември 2018 г.

Панетоне / Panettone


Всяка година по Коледа в магазините се появяват едни лъскави и изкушаващи кутии с италианско панетоне, къде със стафиди, къде с крем, къде с шоколад и аз само се облизвам, ли облизвам. Изглеждат толкова елегантни, опаковани като подаръчета и винаги си казвам, че искам да се опитам да направя истинско панетоне. За някои, българският козунак е по-вкусен, но аз пък си така, плюскам интернационално - обичам гръцка баклава, немска гъска, белгийски шоколад, италианско панетоне и накрая мога да се поглезя и с един български тиквеник. 

Всяка рецепта крие своя чар, пък колкото и да си приличат, толкова и се различават. И докато се чудех коя точно рецепта да изпробвам, в едно нещо бях напълно сигурна - за италианска рецепта ще ползвам италиански продукти. Не съм го  измислила аз, да знаете. Един италианец в Норвегия ми го каза преди време : "Абе и най-простата наша манджа да искаш да направиш, ако искаш да има същия вкус, и доматите и брашното трябва да са италиански."
 Аз все по-рядко гледам да изневерявам на този съвет и тогава гледайте какъв майстор станах. Добре, че вече си имам приятелите от Вера Италия, които ме снабдяват с хубави, италиански продукти.


Целия месец декември ще има всякакви промоции там и ето аз се възползвах от няколко чудесни продукта, които искам да ви покажа и да ви разкажа. На първо място за истинско панетоне ни трябва хубаво брашно манитоба, което си поръчах и мога да ви кажа, че разликата се усеща веднага. Такова стегнато и хубаво тесто не съм правила за секунди, на ръка, без да трябва да доливам вода или нещо друго - рецептата е просто едно към едно, а брашното магия. Спрях се разбира се и на италианска рецепта в която се ползва смес от два вида брашно, като манитоба е по-твърдо и се ползва за такива печива. Отново се доверих на бирената мая, която имах от предния път у дома, пък и самата рецепта беше с такава.  Купих си и специалните формички за панетоне, които са много по-стабилни от тези, които съм виждала по нашите магазини и не се омазниха грам при самото печене. 


Накрая завърших коледния си шопинг от любимото магазинче с една картонена кутия - къщичка, която може  да видите също на снимките. Може да е напълните с домашни лакомства или подаръци, с лампички за декорация, децата могат да изрисуват и да играят с нея, а е толкова твърда и здрава, че не съм си представяла да има толкова здрав и хубав продукт от картон. Сърцето ми се разтупа като си видях италианските подаръчета и веднага се запътих към кухнята, където за нула време спретнах едно наистина, ама наистина супер вкусно и италианско панетоне. А ето как го направих :

Необходими продукти:
250 мл вода
50 г олио
40 г меко масло
100 г захар
10 г сол
2 жълтъка


По желание за плънката: 
стафиди в ром
шоколадови капки
портокалови и лимонови корички
1 ч.л. масло


Започваме като замесваме тестото. За целта пресяваме брашното в подходящ съд и правим кладенче. Слагаме всички сухи съставки, мая, олио, захар, и по ръба на съда солта. 
Изливаме в кладенчето хладката вода.

                     

Добавяме жълтъците и мекото масло и започваме да месим на ръка, оформяйки влажно, но по-твърдо ( усеща се от брашната) тесто, което не лепне.


Това е моментът, в който може да добавите лимонови и портокалови корички - от пакетче или пресни, но колкото по-фини, толкова по-добре според мен.
Оставяме тестото да втаса на топло, покрито с кърпа за около час- два, като аз го спуках и обърнах един път, за това време и го оставих да се надигне пак.

                   

Когато тестото ни втаса, го слагаме на масата и разпределяме в него отцедените стафиди, които сме накиснали в тъмен ром ( аз го правя от предната вечер) и една -две шепи шоколадови капки.
Количеството и вида на плънката зависи от вас и вашия вкус, но това за мен е любимата ми комбинация.


След като замесим тестото, така че плънката да се разпредели на всякъде в тестото, го оформяме на топка и го слагаме във формата за панетоне. Не я мажа с олио или нещо друго. Покриваме сладкиша с кърпа и оставяме да втаса на топло още веднъж.


След като бухне, правя разрез отгоре на кръст и в средата слагам чаената лъжичка масло. Може да решите да намажете панетонето с яйце, да го поръсите с бадеми или захар, но аз го пекох така, тъй като имах друга идея за заливка :) 
Печем на 180 градуса за около 40 минути.


След като сладкишът се изпече го поръсих с пудра захар, а малко по-късно направих и заливка от шоколадов ганаш и поръска от бадеми. Стана просто чудесен.


Препоръчвам ви да използвате тези формички, ако ще правите домашно панетоне, като ако се чудите от къде е малкия джуджан, който наднича от снимките, също няма да сбъркате - купих го от тук. ( Имам слабост към глупавите играчки с пиянско-голям нос :) ) 


Дали ще използвате тези брашна или ще се доверите на българското е ваш избор, като вярвам, рецептата ще се хареса и в двата варианта. Аз обаче съм силно впечатлена от разликата в текстурата на самото тесто и нямам търпение да приготвя и български козунак с него. :) 

Един такъв сладкиш е достоен подарък за предстоящите празници, защото е направен ръчно и лично, няма да заеме много място в дома ( а само с стомасите :) , а има и кутия в която да го поднесете.
Надявам се моите идеи за празника да са ви полезни, и ако не ги изпълните изцяло, поне да ви вдъхновят и да ви заредят с много положителни емоции. Благодаря и на любимото ми магазинче, което винаги ми носи късче от любимата Италия, но и редовни намаления и винаги подаръче с поръчката. 
Добър апетит! 



Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!




14 коментара:

  1. Здравей, Люси, както винаги завладяваща, само да попитам какъв е диаметъра на формата и с вентилатор ли го изпече 😘😘😘

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат. Формата е с около 18 см диаметър на дъното, нагоре по-широка. Иначе да, пекох с вентилатор :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. Здравей Люси!
    Страхотна рецепта!
    Мога ли да попитам, може ли да тестото да се меси в машина(хлебопекарна), дали според теб ще се получи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Силве :) В линкът на оригиналната италианска рецепта ( в самия пост съм го сложила) има клипче, където тестото си го бъркат в хлебопекарна, така че със сигурност може. Погледни го, предполагам ще ти е полезно. Поздрави :)

      Изтриване
  3. От къдр де купува брашното
    Manitobo ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, в статията съм написала откъде аз съм го купила, но вие може да потърсите и на други места или да ползвате обикновено :) Поздрави!

      Изтриване
  4. Здравейте,
    А от къде купихте формите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, написала съм в публикацията от къде съм ги закупила и има линк :) Поздрави!

      Изтриване
  5. Здрасти Люси.
    Ако реша да го направя с българско брашо кое да ползвам?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, за италиански рецепти си препоръчвам винаги италиански продукти, но ако ще ги побългаряваш брашното за баница или козунак на София мел са добри заместители! :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  6. Здравей,Люси! Прекрасен блог :) Днес ми пристигнаха продуктите от Вера Италия и нямам търпение да започна Панетонето. Само исках да те питам какъв е срока му на годност след приготвяне и изисква ли време за престояване преди консумация? Поздрави! Ели

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ели :) много се радвам. да ти кажа, трайно си е като десерт, ако се съхранява добре завито и да не съхне, може да си изкара доста време, стига да нямам някакъв пълнеж. Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...