неделя, 30 декември 2018 г.

Питка "Часовник" за Нова година / Soft Bread "Clock" for New Year`s Eve


Ето, че тeкат последните часове до новата година и е време и за моята последна публикация за 2018-та.  Давам ви един ден за размисъл коя от всички вкусни рецепти да включите в новогодишното меню утре, като ви предлагам хлябът да е пак от мен, с тази вкусна питка "Часовник". 

Идеята е много популярна за празника под формата на торти, салати и хлябове, като доколкото помня миналата година и Добриана Димова я беше направила, а пък за тестото се спрях за изпитаната рецепта за памук погачата на Зичето. Идея е и да сложите във всяко парче от питката малко късметче, така че да замени баницата с късмети. 

Аз украсих всяка част на циферблата с малко хранителна боя от "розово злато", а цифрите са изписани с "кафяво". Може да ползвате хранителни боички като цяло, а ако нямате такива под ръка, може да си забъркате "боя"от малко кафе, какао или червен пипер :) 



И тъй като времето тече, аз преминавам направо към рецептата:

Необходими продукти:
240 мл хладко прясно мляко
240 мл хладка вода
240 мл олио
2 с.л. захар
1 1/2 с.л. сол
7 гр. суха мая
1 жълтък за намазване 

Тестото за питката се забърква много лесно, затова и аз използвам суха мая, за още по-голямо улеснение, та и тези от вас, които не са боравили с тесто, да могат да я направят. Слагаме две трети от пресятото брашното в купата и правим кладенче. Прибавяме маята, захарта и леко затоплените до хладко мляко и вода.


Отстрани на купата слагаме олиото и солта, като може да сложите повече сол или захар, в зависимост какъв вкус искате да има питката - сладък или солен като за хляб :) 


Пускаме миксера да меси с приставка за тесто (или може да го направите на ръка), като прибавяте постепенно от останалото брашно, докато тестото започне да се отделя от стените на купата и получим меко, не лепнещо тесто.


Прехвърляме тестото в леко намаслена с олио купа и оставяме да втаса на топло за около час или може да забързате процеса, като го сложите във фурната на 50 градуса, както правя аз. И в двата случая го покрийте с памучна кърпа или стреч фолио.


Оставяме тестото да се надигне двойно, но не и прекалено, тъй като не е хубаво да ви превтаса.
След като тестото е готово, отделяме една топка с големината на голям грейпфрут, която леко сплескваме. Другата част от тестото оформяме на голяма топка и разделяме на две равни части.


Всяка една от тях разделяме на шест равни части, които оформяме на топки.


В намаслена тавичка ( или с хартия за печене) слагаме голямата топка в средата и малките около нея, така че да се образува часовник.  Приплесквам леко топката в средата за да ми е по-лесно да украся циферблата. Това е по желания и за целта,когато оформях топчетата, ако ми се видеха някои по-големи, махах от тестото и го заделях.


С него направих украсата на циферблата, която просто импровизирах. 
Оставяме питката да втаса още 20-30 минути на топло, а след това намазваме с жълтък, леко разбит с вода.


Пъхаме да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.
Докато питката се пече, забъркваме тестото за украсата. Него винаги правя на око. Слагам брашно, ( ако имам и царевично нишесте, защото е по-бяло) вода и сол и бъркам докато получа меко тесто, което не лепне и мога да разточа. От него изрязваме малки кръгове с големина на по-голяма капачка ( аз ползвах такава от мелничка за подправки). С останалата част оформяме и стрелките.


Когато питката  е почти готова, я вадим от фурната и залепваме с помощта на жълтъка елементите и пъхаме във фурната за още няколко минутки.
След като питката е готова, задушаваме за кратко с найлонова торба, за да омекне допълнително. Като поизстине рисуваме с помощта на хранителни боички като нанасяме цифрите ;)


И това е всичко! 
Тик-так...време е да си пожелаем нещо, да си сложим хубавите дрехи, най-голямата усмивка и да се настроим не толкова за прекрасен купон, а за една нова и по-хубава 2019-та година!
До другата година, приятели! 

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


32 коментара:

  1. Привет, Люси! Следя с интерес всички твои рецепти и винаги по поводи (и без поводи), се спирам на тях! Като кулинар - любител, се наех да направя питката за НГ. Имам един въпрос - само днес имам свободно време да я приготвя, и се опасявам че ще стане суха и твърда до утре вечер. Би ли споделила твоите трикове да а запазиш свежа и мека до следващия ден? Весели празници и много успешна и топла 2019-та година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Гери! Точно тази питка я снимах на другия ден,така че опредено си остава свежа, че и мека. Според мен е нужно само след изпичане да я задушиш първо с памучна кърпа, както си е в тавата и после я пъхаш в найлонова торба да се задуши. Така омеква от влагата. разбира се, за да е мека не бива да прекаляваш много с брашното в тесто, важно е да остане също меко по време на оформянето, макар твърдото тесто да е по-лесно за работа. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. Люси, питката е приказно красива!!! Желая ти весело посрещане на Новата година!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Кате! Весело посрещане на 2019-та и на теб!

      Изтриване
  3. Люси, мило момиче, бъди жива и здрава, все така позитивна, мир и любов през новата година
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря от все сърце, Кате <3 Поздрави и пожелания за една по-красива и добра 2019-та!

      Изтриване
  4. Здравейте искам да приготвя питката но желая да сложа и сирене според вас дали ще се получи ? Как да оформя топчетата със сирене

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Дари! Мисля, че ще може да сложиш малко сирене като плънка в тестото на топките, за да не ти се нарушава гладкостта им отгоре. Поздрави от все сърце!

      Изтриване
  5. Poluchi se ronlivo testo,Koeto ne znam kakvo da pravq

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Няма как да се е получило сухо тесто само с две трети от брашното, тоест сте добавили повече, отколкото трябва. Както съм написала, останалата част от брашното се добавя постепенно, докато се образува меко и не лепнещо, което се отделя само от стените на съда. Все пак може да се опитате да добавите още малко течност. Поздрави!

      Изтриване
  6. Питката е страхотна, аз не бях толкова сръчна в украсата, но създава толкова настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Сигурна съм, че е станала чудесно!

      Изтриване
  7. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10213827872990695&set=a.1010032690771&type=3&theater

    Моят опит :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат. Няма как да видя снимката за съжаление, тъй като може би е качен в ограничен профил, но може да ми изпратите на страницата на блога. Поздрави!

      Изтриване
  8. Здравей,
    За първи път се престраших да омеся питка и се получи великолепно, цяла вечер получавах комплименти за това, колко е вкусна! Много ти благодаря за хубавата и лесна рецепта!
    Желая ти усмихната и успешна 2019 година! 🎉🎉🎉

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Мари и се радвам, че си се престрашила. Надявам се да те изкуша и още тестени изделия :) Щастлива нова година!

      Изтриване
  9. Разкошна питка, Люси, един много красив и ефектен финал на
    твоята впечатляваща коледна и новогодишна кулинарна фиеста.
    Адмирации за теб, мило момиче за настроението, уменията и таланта ти!
    Да ти е честита Новата 2019 година - със сърдечни и топли пожелания
    да бъде здрава и мирна, вдъхновена, успешна и много, много щастлива!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Диди! Благодаря, че не ми забравяш, наминаваш от време на време и винаги ми носиш такова настроение, а към теб тая само любов и уважение! Прегръщам те силно и ти желая една щастлива 2019-та година!

      Изтриване
  10. Люси,
    прекрасна питка за Нова година, интересно и красиво оформление.Прекрасно изглежда.
    Поздрави и Весели празници ! Здрава, мирна и благодатна 2019 година !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени! И на теб една красива и щастлива 2019-та година желая!

      Изтриване
  11. Чудесно!Бъди щастливо, мило момиче през Новата Година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси! Щастлива 2091-та година и на теб!

      Изтриване
  12. Тавичката колко трябва да е голяма?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Таня. Моята тавички е с размери 30 см. Поздрави!

      Изтриване
  13. Здравейте,питката изглежда уникално! Реших да я направя изненада тази година за близките ми. Бихте ли ми казали някакъв размер на тавичката?
    Благодаря! И щастлива 2020!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Радост и за много години! Едва сега се прибрах отпуската при семейството и наваксам с въпросите и коментарите, които не са малко, но се залавям, къде навреме, къде малко късно, но предпочитаем да не оставям без отговор никого :) Тавичката ми беше с размери 30 см. Поздрави и УСМИВКИ!

      Изтриване
  14. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Едва сега се прибрах отпуската при семейството и наваксам с въпросите и коментарите, които не са малко, но се залавям, къде навреме, къде малко късно, но предпочитаем да не оставям без отговор никого :) Тестото втасва във фурната за около 20-30 минутки или докато удвои обема си. Поздрави!

      Изтриване
  15. Здравейте, Люси! 🤗

    Честита Нова Година! 🎄🥂

    Както много други любители на добрата кухня, и аз харесвам и експериментирам с Вашите рецепти!

    За новогодишната трапеза тази година реших да променя рецептата, която обичайно ползвам за приготвянето на новогодишната питка, и се спрях на Вашата рецепта за Питка “Часовник”.
    Получи се чудесно и беше акцентът на Новогодишната ни маса! 😃

    Благодаря Ви за отделянето на време да приготвяте нови неща, да поддържате сайта си и за желанието Ви да споделяте с нас рецептите си с позитивизъм и забавен хумор! 👍

    Бъдете здрава и все така окрилена! 🤗

    Здрава и щастлива Нова Година! Поздрави от Прага.
    🎄🥂

    (Бих искала да ви покажа питката и със снимка 📷, но не виждам опция за upload pictures 🤷‍♀️)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и Честита Нова Година, Анонимен от Прага ( щеше ми се да ми бяхте оставили името си , за да ви благодаря поименно) Много мило и сърдечно пожелание, което ме стопли и зарадва. Наистина съм щастлива, че съм успяла да ви зарадвам и с удоволствие ще споделя снимката ви на моята страничка във фейсбук. Може да ми пишете на cussivalo@yahoo.com
      p.s. Отговарям ви с малко закъснение, но след празниците ни тръшна един сезонен ковид :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...