неделя, 30 декември 2018 г.

Питка "Часовник" за Нова година / Soft Bread "Clock" for New Year`s Eve


Ето, че тeкат последните часове до новата година и е време и за моята последна публикация за 2018-та.  Давам ви един ден за размисъл коя от всички вкусни рецепти да включите в новогодишното меню утре, като ви предлагам хлябът да е пак от мен, с тази вкусна питка "Часовник". 

Идеята е много популярна за празника под формата на торти, салати и хлябове, като доколкото помня миналата година и Добриана Димова я беше направила, а пък за тестото се спрях за изпитаната рецепта за памук погачата на Зичето. Идея е и да сложите във всяко парче от питката малко късметче, така че да замени баницата с късмети. 

Аз украсих всяка част на циферблата с малко хранителна боя от "розово злато", а цифрите са изписани с "кафяво". Може да ползвате хранителни боички като цяло, а ако нямате такива под ръка, може да си забъркате "боя"от малко кафе, какао или червен пипер :) 



И тъй като времето тече, аз преминавам направо към рецептата:

Необходими продукти:
240 мл хладко прясно мляко
240 мл хладка вода
240 мл олио
2 с.л. захар
1 1/2 с.л. сол
7 гр. суха мая
1 жълтък за намазване 

Тестото за питката се забърква много лесно, затова и аз използвам суха мая, за още по-голямо улеснение, та и тези от вас, които не са боравили с тесто, да могат да я направят. Слагаме две трети от пресятото брашното в купата и правим кладенче. Прибавяме маята, захарта и леко затоплените до хладко мляко и вода.


Отстрани на купата слагаме олиото и солта, като може да сложите повече сол или захар, в зависимост какъв вкус искате да има питката - сладък или солен като за хляб :) 


Пускаме миксера да меси с приставка за тесто (или може да го направите на ръка), като прибавяте постепенно от останалото брашно, докато тестото започне да се отделя от стените на купата и получим меко, не лепнещо тесто.


Прехвърляме тестото в леко намаслена с олио купа и оставяме да втаса на топло за около час или може да забързате процеса, като го сложите във фурната на 50 градуса, както правя аз. И в двата случая го покрийте с памучна кърпа или стреч фолио.


Оставяме тестото да се надигне двойно, но не и прекалено, тъй като не е хубаво да ви превтаса.
След като тестото е готово, отделяме една топка с големината на голям грейпфрут, която леко сплескваме. Другата част от тестото оформяме на голяма топка и разделяме на две равни части.


Всяка една от тях разделяме на шест равни части, които оформяме на топки.


В намаслена тавичка ( или с хартия за печене) слагаме голямата топка в средата и малките около нея, така че да се образува часовник.  Приплесквам леко топката в средата за да ми е по-лесно да украся циферблата. Това е по желания и за целта,когато оформях топчетата, ако ми се видеха някои по-големи, махах от тестото и го заделях.


С него направих украсата на циферблата, която просто импровизирах. 
Оставяме питката да втаса още 20-30 минути на топло, а след това намазваме с жълтък, леко разбит с вода.


Пъхаме да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.
Докато питката се пече, забъркваме тестото за украсата. Него винаги правя на око. Слагам брашно, ( ако имам и царевично нишесте, защото е по-бяло) вода и сол и бъркам докато получа меко тесто, което не лепне и мога да разточа. От него изрязваме малки кръгове с големина на по-голяма капачка ( аз ползвах такава от мелничка за подправки). С останалата част оформяме и стрелките.


Когато питката  е почти готова, я вадим от фурната и залепваме с помощта на жълтъка елементите и пъхаме във фурната за още няколко минутки.
След като питката е готова, задушаваме за кратко с найлонова торба, за да омекне допълнително. Като поизстине рисуваме с помощта на хранителни боички като нанасяме цифрите ;)


И това е всичко! 
Тик-так...време е да си пожелаем нещо, да си сложим хубавите дрехи, най-голямата усмивка и да се настроим не толкова за прекрасен купон, а за една нова и по-хубава 2019-та година!
До другата година, приятели! 

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


30 коментара:

  1. Привет, Люси! Следя с интерес всички твои рецепти и винаги по поводи (и без поводи), се спирам на тях! Като кулинар - любител, се наех да направя питката за НГ. Имам един въпрос - само днес имам свободно време да я приготвя, и се опасявам че ще стане суха и твърда до утре вечер. Би ли споделила твоите трикове да а запазиш свежа и мека до следващия ден? Весели празници и много успешна и топла 2019-та година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Гери! Точно тази питка я снимах на другия ден,така че опредено си остава свежа, че и мека. Според мен е нужно само след изпичане да я задушиш първо с памучна кърпа, както си е в тавата и после я пъхаш в найлонова торба да се задуши. Така омеква от влагата. разбира се, за да е мека не бива да прекаляваш много с брашното в тесто, важно е да остане също меко по време на оформянето, макар твърдото тесто да е по-лесно за работа. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. Люси, питката е приказно красива!!! Желая ти весело посрещане на Новата година!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Кате! Весело посрещане на 2019-та и на теб!

      Изтриване
  3. Люси, мило момиче, бъди жива и здрава, все така позитивна, мир и любов през новата година
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря от все сърце, Кате <3 Поздрави и пожелания за една по-красива и добра 2019-та!

      Изтриване
  4. Здравейте искам да приготвя питката но желая да сложа и сирене според вас дали ще се получи ? Как да оформя топчетата със сирене

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Дари! Мисля, че ще може да сложиш малко сирене като плънка в тестото на топките, за да не ти се нарушава гладкостта им отгоре. Поздрави от все сърце!

      Изтриване
  5. Отговори
    1. Здравейте. Няма как да се е получило сухо тесто само с две трети от брашното, тоест сте добавили повече, отколкото трябва. Както съм написала, останалата част от брашното се добавя постепенно, докато се образува меко и не лепнещо, което се отделя само от стените на съда. Все пак може да се опитате да добавите още малко течност. Поздрави!

      Изтриване
  6. Питката е страхотна, аз не бях толкова сръчна в украсата, но създава толкова настроение!

    ОтговорИзтриване
  7. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10213827872990695&set=a.1010032690771&type=3&theater

    Моят опит :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат. Няма как да видя снимката за съжаление, тъй като може би е качен в ограничен профил, но може да ми изпратите на страницата на блога. Поздрави!

      Изтриване
  8. Здравей,
    За първи път се престраших да омеся питка и се получи великолепно, цяла вечер получавах комплименти за това, колко е вкусна! Много ти благодаря за хубавата и лесна рецепта!
    Желая ти усмихната и успешна 2019 година! 🎉🎉🎉

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Мари и се радвам, че си се престрашила. Надявам се да те изкуша и още тестени изделия :) Щастлива нова година!

      Изтриване
  9. Разкошна питка, Люси, един много красив и ефектен финал на
    твоята впечатляваща коледна и новогодишна кулинарна фиеста.
    Адмирации за теб, мило момиче за настроението, уменията и таланта ти!
    Да ти е честита Новата 2019 година - със сърдечни и топли пожелания
    да бъде здрава и мирна, вдъхновена, успешна и много, много щастлива!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Диди! Благодаря, че не ми забравяш, наминаваш от време на време и винаги ми носиш такова настроение, а към теб тая само любов и уважение! Прегръщам те силно и ти желая една щастлива 2019-та година!

      Изтриване
  10. Люси,
    прекрасна питка за Нова година, интересно и красиво оформление.Прекрасно изглежда.
    Поздрави и Весели празници ! Здрава, мирна и благодатна 2019 година !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени! И на теб една красива и щастлива 2019-та година желая!

      Изтриване
  11. Чудесно!Бъди щастливо, мило момиче през Новата Година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси! Щастлива 2091-та година и на теб!

      Изтриване
  12. Тавичката колко трябва да е голяма?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Таня. Моята тавички е с размери 30 см. Поздрави!

      Изтриване
  13. Здравейте,питката изглежда уникално! Реших да я направя изненада тази година за близките ми. Бихте ли ми казали някакъв размер на тавичката?
    Благодаря! И щастлива 2020!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Радост и за много години! Едва сега се прибрах отпуската при семейството и наваксам с въпросите и коментарите, които не са малко, но се залавям, къде навреме, къде малко късно, но предпочитаем да не оставям без отговор никого :) Тавичката ми беше с размери 30 см. Поздрави и УСМИВКИ!

      Изтриване
  14. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Едва сега се прибрах отпуската при семейството и наваксам с въпросите и коментарите, които не са малко, но се залавям, къде навреме, къде малко късно, но предпочитаем да не оставям без отговор никого :) Тестото втасва във фурната за около 20-30 минутки или докато удвои обема си. Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...