

Един истински майстор в кухнята, пътешественик, пънкар и вдъхновител да опитвате от сладостите, а понякога и "соленките" в живота.
За него всяко изживяване можеше да има своя плюс - неудобното пътуване, улична храна в бедняшки квартал, дългите часове работа и постоянната битка със същия този демон, който винаги ще ти нашепва да си останеш у дома и да се напушиш на дивана.
И все пак, човекът избираше първото и тръгваше често по не толкова белия свят. Даваше възможност на тези от нас, които не могат да пътуват, да отворят съзнанието си за други градове, култури и кухни, така че да излезем за миг от собствената си кутия. И защо да не приготвим нещо различно у дома от традиционните ястия. Той отказваше да се съобразява с диети, полезно, вредно, въздържание, а единственото нещо, което следваше, бе пътят към наслаждаването от живота. (Политически некоректна мисъл ми връхлетя, но тъй като той бе политически некоректен, трябва да я споделя - дали мисълта за увеличаващата се секта на веганите не го подтикна към тези крайни стъпки?!)
Но, сигурна съм, че щеше да я намери за забавна, защото все пак той избра да ни остави много прекрасни преживявания, вдъхновяващи реплики и безброй кулинарни шедьоври.
Ще ни липсваш!
Днешното ми предложение е за нещо, което ми бе представено именно от едно негово предаване - сандвич "Трите прасенца".

Аз се спрях на по-лек вариант, тъй като едва като събера пари за стенд, ще си позволя да ям такова количество на воля. И все пак, сложих и от трите вида свинско и мога да ви кажа, че ако има хамбургер, който да си заслужава да бъде правен over and over again, това е този.
Необходими продукти:
свинско месо ( врат, плешка)
за месото: сол, черен пипер, лимон, червен лук, горчица или любим сос за месо
свинска шунка
бекон
кашкавал
маруля
домати
лук
Яйце ( по желание)
пържени картофи за гарнитура
хлебчета
Тъй като е импровизация и правена на око нямам точна рецепта, тъй като смятам, че самата аз ще я правя различно, за да опитам всички варианти.
Започваме с месото, тъй като то ще отнеме най-много време. За да не е съвсем сухо като от бут, препоръчвам вратни пържоли или плешка.
Взимаме около 700 г месо и го разделяме на пържолки или просто правим прорези почти докрай, но не съвсем - като ветрило. ( Така соковете на месото си остават в него и става по-сочно)
Намазвам добре с горичца или пък някой любим ваш сос за месо - барбекю, пушен, пикантен сос или друго. Овкусяаме със сол и черен пипер, а отгоре поръсваме с лимонов сок.
Между прорезите слагаме резенчета червен лук и прехвърлям в подходящ съд. Задушваме добре с фолио и пъхаме да се пече първо на 200 градуса, а после намаляваме на 150 и печем бавно, докато месото стане крехко и се разпада при допир с вилицата.
Готовото месо оставяме да почине за малко, а през това време нареждаме бекона в тава с хартия за печене и запичаме във фурната до хрупкавост на 180 градуса.
С това, основната ни част от готвенето приключва.
Взимаме едно хлебче, разрязваме го на две и слагаме една пържолка ( Напоете хлебчето с една супена лъжица от соса на месото).
Върху топлата пържола сложете кашкавала, за да се разтопи, а отгоре наредете шунката и бекона.
Завършете със зеленчуците и лъжица сос ( по желание).
Вместо сос, може да ползвате рохко изпържено яйце, както е в оригинал, тъй като жълтъкът ще играе роля на сос, но на мен щеше да ми дойде тоста тежко.
Имам нужда от малко свежест :)
Сервирах хамбургера с пържени картофки - както си е по принцип и изстудена бира, както си му е редът!

Не знам как да ви го опиша, но ако имаше как световния мир да се изобрази с храна, сигурно това ще е!
Невероятен хамбургер, в който може да се насладите на истинска свинска пържола, хрупкав бекон, хладна шунка, разтапящ се кашкавал, сочни домати и пресен лук и маруля.
С всяка хапка ще се радвате, че сте жив, за колкото и време да ви е отредено. :)

Няма да останете равнодушни от вкуса на този хамбургер и определено ще се чувствате вдъхновени за още много кулинарни приключения.
Понякога ще са успешни, понякога - не, понякога снимките ви няма да са най-добрите, или пък не е най-доброто на което сте способни, но знайте, че всеки опит е ценен и всяко усилие си заслужава да се гордеете.
А сега ви пожелавам усмихната седмица и за Бога, сгответе си нещо вкусно ! :)
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Ах, как ми е позната тази упорита самокритичност :))) Снимките ти са чудесни, а на тази рецепта за бургери съм й фен и аз. Благодаря, че ме подсети - ще я пробвам задължително!
ОтговорИзтриванеПоздрави от един също така самокритичен кулинар с фотографски наклонности. Хаха :))))
Благодаря ти, Диди! :) Усмихна ме, наистина! Радвам се, че намина! Поздрави сърдечни!
ИзтриванеМиличка Люси,благодаря ти,че с тази прекрасна рецепта и затрогващите ти думи почете паметта на този кулинарен бог,Антъни Бурдейн,толкова ми е любим като натюрел и светоглеф,че никога не бих предположила какъв тъжен край е избрал за себе си...:(Едва днес случайно видях съобщението за кончината му и не можах да повярвам...грях ми на душата,но за части от секундата допуснах,че е някаква груба шегичка в типично негов неподражаем стил и умението му да се самоиронията...Вярвай ми,цялата дъждовна неделя прекарах в гледане на епизоди от неговото неповторимо:"Антъни Бурдейн:без задръжки" (за мен си е "Без резервации",ама хайде да не изпадам в буквализъм,поводът е прекалено тъжен...)И като го гледах с какъв непукизъм се подложи на такава свирепа процедура,кървави вендузи със съмнителна стерилност,в някаква сауна с още по-съмнителна чистота,направо му се възхитих за пореден път...Не съм и подозирала,че вече се е преселил в един по-добър (надявам се) свят,и оттам наблюдава с чаровната си крива усмивка земния фалш...Нямам думи да опиша колко ми хареса публикацията ти и колко точно си описала Антъни в безбройните му нюанси-бил е невероятно красив мъж,невероятен кулинар,но най-вече невероятен ценител-казваше,че в свят без телешко месо,без свинска мас и наденички не си заслужава да се живее;)...Поклон пред паметта му!А на теб много прегръдки и целувки, благодаря ти,че успя за пореден път да ме разтърсиш душевно с красивата рецепта и красивите си думи,по тъжен повод,но с вярата,че неговото дело остава завинаги следа в световната кулинарна култура...Беше точен,безпардонен,секси,резлив като шампанско и колоритен!Нека почива в мир...
ОтговорИзтриванеМного, много благодаря за думите ти! не само, че има и ласкателства, но и много искрено и лично отношение към кулинара. Обичам дългите коментари и когато някой се "престраши" да сподели нещо лично като мен. Благодаря за споделения момент с теб и прегръдки!
Изтриване;) Люси,най-вероятно си ме разпознала по дължината на коментара;),ама видях,че съм пропуснала да се обозначава,а и сега,като го прочетох, доста грешки си открих в коментара;),писах го по нощите;)...Нищо;)Важното е,че си направила поредната страхотна публикация,за една страхотна личност;)Целувам те!Марта;)
ОтговорИзтриванеЗнам си, Марте :) целувки!
Изтриване