събота, 16 юни 2018 г.

Торта с череши "Алина" / Cherry Cake "Alina"


Има поводи, които могат да захвърлят и най-върлите ти и железни планове "да не правиш нищо цял уикенд" на секундата. Моят се появи вчeра, когато се събудих с новината, че моята много добра приятелка Ванчето, за която съм ви разказвала не веднъж се сдоби с дъщеричка. Не успях да напиша статията за моминското парти на Ваня, за което бях подготвила тематично меню.
Така и не сколасих да ви разкажа със снимки за нейната малка, но красива и искрена сватба преди няколко години, на която бях кума. Всеки път емоциите да преживяваме всичко заедно взимаха връх и накрая оставах всичко да отлежи като просто наш хубав спомен.Този път обаче тя се изправи с нещо голямо сама и аз не мога да бъда по-горда с нея. Знам, че животът за нея никога няма да бъде съшия, но аз от сърце й пожелавам това да значи да получи такова щастие, което никога не си е и представяла. Пожелавам на нея, благоверния й Лукас и малката беба да се много щастливо семейство, в което винаги да цари творчески хаос, музика, танци, смях, а тревогите да се лекуват с прегръдки.
Знам, че ще бъдат много отговорни родители и двамата и макар от сега да знам кой ще бъде доброто и лошо ченге у дома, съм сигурна, че Алина ще обича и мама и татко по равно, защото децата имат нужда най-вече от любов. А тя се проявява както с нежност, игри и забавления, така и с дисциплината и покровителството.

Сигурна съм, че днешната рецепта няма да е последната, който ще сътворя за малката принцеса, затова се радвам, че историите,които ще ви разказвам се увеличиха с още един главен герой.


В сезoна на черешите сме и логично, реших да напрaвя торта с черешки, ей така за здрaвето на Aлина. Кръстих я и по същия начин, защото смятам, че името й е много нежно и красиво, както и самата торта. Тя пък бе пълна импровизация от продукти, които имах у дома и въпреки всичко се получи много вкусна торта.

А ето как я направих:
3 блата ( готови или от тази рецепта
500 г череши
1 л прясно мляко
2 бр. пудинг шоколад
8 с.л. захар
200 г шоколад
125 г масло
1/2 пак. желатин
мини кроасани с шампанско
захарен сироп за напояване на блатовете
шоколадови пръчициЗа тортата може да ползвате готови блатове, ако искате да във вариант "без печене" или да ползвате един блат от посочената рецепта, но в двойна доза, тъй като направих по-голяма торта този път. Може да запазите и пропорциите на блата, но тогава да намалите крема от тази рецепта също така.
Моите блатове бяха с големина около 25 см и за такова количество е кремът в рецептата.

Започваме като си приготвяме сироп за напояване. Аз винаги имам такъв в хладилника, който правя в съотношение 2 към 1. На една чаша захар слагам две чаши вода. За тортата използвам общо  около 500 мл захарен сироп.

Другата част, която изисква "готвене" е направата на крема. За целта приготвям двата шоколадови пудинга според указанията на опаковката, като при мен отиде един литър мляко и 8 с.л. захар.

                           

Когато е готов крема, прибавяме докато е още топъл начупените два шоколада и маслото. Аз слагам винаги черен шоколад, за да засили шоколадовия вкус на пудинга.. Разбъркваме докато се разтвори напълно.


Сглобяване на тортата:

В ринг или форма за торта слагаме един блат и напояваме добре със сиропа. Разпределяме отгоре мини кроасаните и между тях слагаме няколко почистени от костилките череши.


Отгоре и между тях слагаме от шоколадовия крем. слагаме втория блат и процедираме по същия начин,- сироп, кроасани, череши и крем, като си оставяме една малка част от крема за измазване отгоре.Завършваме с третия блат и крем. Прибираме в хладилника да стегне.


Малко по-късно, загряваме 250 мл от захарния сироп, който ни е останал и махаме от огъня. Към него прибавяме предварително накиснато в малко студена вода и набъбнал вече половин пакетче желатин.

Оставаме в хладилника леко да започне да се сгъстява, а през това време почистваме останалите череши ( може и повече) в зависимост от желанието, и нареждаме отгоре върху тортата. С вече по-твърдия желатин, минаваме с четка през черешите, така че да ги глазира и да запълни пространството между тях. ( Ако искате да избегнете да не ви достигне, направете си пълна доза за желатина от половин литър течност, но със сигурност ще ви остане) 

Прибираме в хладилника за през нощта, а на следващия ден, вадим от формата или ринга и украсяваме страните със шоколадови пръчици.


Черешите в тортата блестят като рубини.


За да е различно от друг път наредих кроасаните между блатовете вертикално, а не хоризонтално, затова и се виждат така като разрези, но не съм сигурна, че е толкова удачно и сигурно ще ги наредя иначе другия път. 


Черешите ми бяха още твърди, а  ножа остър като гумичка затова и парчетата станаха доста зле, за което ме хвана много яд.

Но пък се сетих по какъв повод я правя и реших да не се ядосвам за глупости.

 Съветвам и младите родители да следват същия съвет и да обръщат внимание само на важните и сладки неща, които им предстоят. Обичам ви, приятели! Почерпете се, читатели :)

Вкусни почивни дни! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...