петък, 8 юни 2018 г.

Засукана питка с пресен лук / Spring Onion Bread


Реших, че тази година ще влизам във форма, но кръгла. И това е форма все пак! Както се казва "По-добре седмица срам на плажа, отколкото цяла година глад". E, не мога да се спра да готвя и това е. Направих една пауза от около седмица, така колкото да не се изкушавам, но изчетох сума книги, изгледах сериали, на кино ходих, на концерт, и пак, вечер като си легна, посягах към телефона да си напълня очите с хранително порно. То какво ли не се поделя сега - всичко е толкова шарено - плодове, зеленчуци, аромати...ооо, не! 



Няма да стане тая - ясно е. Готвенето за мен е призвание и мога и да спра да ям в определени количества, но не мога да спра да готвя. Ето защо се отдадох на чувството и реших, че тази година ще се опитам да усвоя най-различни начини за оформяне на питки и погачи. Все пак тестото е едно от най-креативните сфери. Отнема повече време за приготвяне, но пък накрая съм просто щастлива да се радвам на резултата и определено не изяждам цяла питка ( за разлика от други ястия)
Ето така например, реших да оползотворя цяла торба зелен кромид, който получих от градината на баба. Може да я направите с различни видове зелени плънки - спанак, чесън, кромид, лапад, по-късното праз, а защо не и и в сладък вариант. Изборът е безкраен, а резултатът - смайващо вкусен.
Не ми ли вярвате - опитайте сами!



А ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
550 г брашно София мел за Козунак / Екстра
1/2 кубче жива мая
200 мл прясно мляко
2 с.л. кисело мляко
2 с.л. олио
2 бр. яйца
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол

За плънка:
10 стръка пресен лук или чесън
50 г масло
олио
щипка сол

В купичка слагаме хладкото прясно мляко, захарта и маята. Разбъркване и оставяме да шупне. В купата на миксера пресяваме 2/3 от брашното, правим кладенче и слагаме киселото мляко, едно яйце и един белтък, олиото, солта и шупналата мая. Замесваме меко, нелепнещо тесто, като постепенно прибавяме от останалото брашно.

                          

Готовото тесто оформяме на топка и слагаме в леко намаслена с олио купа, покрито с памучна кърпа ( или фолио) да втаса във фурната на 50 градуса.

През това време нарязваме стръковете кромид ( може да сложите и чесън) и ги задушаваме в тиган, с малко олио на котлона и овкусяваме със щипка сол.



След като тестото удвои обема си го разделяме на  четири части, които също оформяме на топки.

                             

Взимаме едно топче и разточваме на кръг с големина 24 -25 см диаметър. ( Работим директно върху хартията за печене)
Отгоре разпределяме с една трета от кромида и слагаме масло, като аз го ползвам направо студено и го рендосвам като кашкавал ( Виждате на снимката).


Процедираме така и с останалата част от продуктите, нареждайки ги една върху друга,  като на последната кора не мажем нищо.
Слагаме чаша в центъра, и разрязваме корите на осем части ето така:


Всяка част засукваме два пъти така:


Прехвърляме питката в тавичка и оставяме да втаса още 30 минути на топло.
                             

Преди печене мажем с леко размития с вода или прясно мляко останал ни жълтък и пъхаме във фурната.



Печем на 180 градуса до златисто :)
Питката се надига при печенето и е добре да я покриете с фолио, да не ви прегори :)



Готовата питка задушвам леко с кърпа и найлон ( или фолио), за да омекне допълнително. 
Самата идея за оформяне е доста позната вече, както и рецептата за тестото, но ще споделя кога ме грабна най-вече и бе от тази рецепта тук.



Уханието на масло и пресни подправки може да ви накара да забравите за всичко, включително и калории и да й се насладите напълно!

Опитайте и се убедете сами!



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...