понеделник, 28 май 2018 г.

Веган безглутенова пица / Vegan gluten free pizza


Преди да се откажете от мен в "Държавен вестник" искам да ви кажа, че не съм решила да захвърля всичките си нездравословни навици настрана. Ето, онзи ден например вечерях бира, което може да ви подскаже, че ще си остана човек на живота, каквото и да става. Затова пък и не мога да отрека нарастващото ми желание да разширя безглутеново-веганските си познания с една-единствена цел - ако мога и там да сътворя чудеса, както направих в други сфери досега.


Още не съм се веге-нясала и вече говоря префърцунено, както очакваме от хора, които плащат по 15 лв за салата от жълтурчета.
И докато аз моите зърнени култури ги примем предимно в течно състояние или под формата на вкусни печива,  не мога да скрия любопитството си да науча какви други възможности има всъщност. 


Вярна на мотото "Човек трябва да се учи, докато е жив", сметнах, че ще си поставя за цел да увелича броя на полезно изкопаемите рецепти в моя блог. Кой знае, току виж догодина се появя в още някоя нова категория на наградите. 


Хрумна ми, че ще е истинско предизвикателство за мен, ако успея да грабна поне по една награда във всяка категория през годините, като за тази година съм решила да увелича - чуждестранните рецепти, такива, познати като "гозбите на баба" и здравословните такива. И всичко това без да пострадат десертите и месото. Очертава се голямо готвене и плюскане, затова първо ще е добра идея да се навъртате около дома ми с 
подходящи кутии за храна, и второ - ще сте доволни, че поне част от тях ще са полезни.
Ето днес например ще ви подстрекавам с първата ми безглутенова пица, която направих с брашно от елда.

Не бях готвила с такова досега, а още повече с веган кашкавал или веган салам.
Сдобих се с тях от един здравословен магазин в пристъп на кулинарно вдъхновение и сега гледай какво ще става!


Пицата стана много вкусна, макар да ми бе трудно да навия дори майка ми да я опита. По принцип не отказва безплатна вечеря след работа, но след като се обади да провери докъде съм с  готвенето само попита :"Само веган пица ли има или да си ходя". Разбираемо, аз я подведох, че има и друго - защото знаех, че ще й хареса. Няма нужда да ви обяснявам как омете не само пицата, но си взе и за работа на следващия ден. И все пак, за нея тази рецепта е по-скоро изключение, отколкото потвърждение, че тези рецепти могат да са вкусни. Аз пък се амбицирах и ще си потърся други, които ще бъдат хем здравословни, но ще изглеждат и "нездравословно вкусни". 


И преди да премина към рецептата, ще си призная, че има и още една причина да навляза в здравословното минирано поле. Казвам го така, защото определено е нож с две остриета и не съм фен на крайностите, където и да е било. Хубаво е да има баланс в храненето и да хапваме от всичко, най-вече сезонните ястия. Може да имаме просто веган период, точно когато е пикът на всякакви плодове и зеленчуци и е достатъчно да ни се отрази добре. 
Близък човек до мен обаче наскоро разбра, че има глутенова непоносимост и реших, че ще е добре да му помогна (пък с това и на други) с няколко идейки, защото самия той не е вярвал, че ще му се наложи да се учи да готви или мисли за храната по изцяло нов начин. Ето защо днес ще похапнем заедно пица - която ще се хареса на всеки, независимо от режима му на хранене.


Необходими продукти
250 г брашно от елда
1 ч.л суха мая и щипка захар (може да пропуснете)
1 ч.л. сол
2 с.л.олио
вода

За пицата:
200 г веган кашкавал
веган салам (може да пропуснете)
2-3 бр. маслини
2-3 с.л. доматено пюре
1бр. домат
зелена салата
чубрица

Направих пицата на око, така че и съставките са такива. В купа слагаме брашното, равна лъжичка сол (моята е мъничка), суха мая, малко олио на око и вода.
Може да пропуснете маята, тъй като това не е тесто, което ще се увеличи, но на много места видях, че слагат, затова сложих и аз. Според мен обаче е излишна за този тип тесто.
Омесваме меко, нелепнещо тесто, като то има консистенция по-скоро на пластелин.
Оставяме го леко на топло, докато подготвим останалите продукти - нарязваме зеленчуците, салама и кашкавала.

                            

Разточваме тестото на кръг, като подвиваме краищата. Може да сложите и кашкавал в тях :) 
Отгоре разпределяме доматеното пюре, като аз ползвах домашно (което си е направо етно-био "от ръцете на баба" kind of stuff)

                           

Поръсваме още с бабина чубрица и отгоре разпределяме от съставките - саламчето, кашкавала, домати, маслини и т.н


Пъхаме да се пече за 10-15 минути на силна фурна, докато кашкавалът се разтопи.
Отгоре заливаме с пикантен зехтин, който си приготвям сама и малко свежа салата от бейби спанак и рукола..мммм.


Приказка!
Не мога да се спра..наистина ;)
Опитайте и вие!



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

9 коментара:

  1. Люси,
    чудесна веган пица.Преминаването към нов начин на хранене не е лесен процес.Трудно е особено когато човек не се е настроил към това.Най - лесен е пътят когато имеме някаква болест и тя ни налага спазването на диета.Така щем не щем трябва да променим храната.Но здравите хора наистина не минали по този път няма как да ни разберат.Рано или късно обаче всеки придобива някакви проблеми със здравето.За жалост понякога вече и промяна не може да стане - късно е.Затова колкото по - рано човек се стреми към по - лека храна толкова по - добре.Чудесна е пицата, изглежда страхотно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени! не мога да кажа, че ще правя големи промени в храненето - като цяло се храня разнообразно и сезонно, но не публикувам всичко,което консумирам, а по-интересните неща. Или поне така си мислех, че ще представлява интерес за хората. Сега си двама сметка, че все повече хора се опитват да се храня по този начин, но им липсват именно идеи или конкретни рецепти. Ти си голям извор за подобни и ще наминавам да 'крада" вдъхновение :) Прегръдки!

      Изтриване
  2. Аз нямам блог ,но непрекъснато експериментирам с различни брашна - по здравасловни проблеми.Обожавам сладкиши със соево брашно ,то дори е леко сладко и почти не го доподслаждам.Но за брашното от елда смятам ,че сода за хляб или бакпулвер е по-подходяща.Маята не обича натуралните продукти - елда ,спелта/ динкел или лимец.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лидия! Ще опитам с вашите съвети! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  3. Страхотна идея! Нямам търпение да я пробвам! Напоследък точно за такава рецепта се оглеждам .. В последно време реших да направя експеримент със себе си и да видя какво ще стане, ако спра глутен(бирата не се смята :)) и млечни..по подобни причини, на близък се налага.. За мен ще е голяма радост да виждам все повече такива рецепти :))))))

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за вдъхновението! Коя е марката зелена салата и откуде я купувте? Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ася :) Купила съм този микс салата от Кауфланд, доколкото помня :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  5. Здравейте! Бих искала да знам дали сте смесили брашното от елда с друг вид брашно, тъй като при мен само с брашното от елда не се получи! Блатът стана чуплив, а и след това не се изпече. Ще Ви бъда благодарна, ако споделите мнението си.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не съм го смесвала, иначе щях да го напиша ;) Определено балтът не е като и обикновеното тесто, но все пак стана така като на снимките :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...