петък, 11 май 2018 г.

Питка с плънка "пица" / Pizza stuffed bread


Обичам да ви засипвам с изкусителни предложения точно преди почивните дни. Знам, че много от вас търсят нова рецепта, с която да изненадат домашните ( или себе си - че какво му е лошото да си живееш сам и да готвиш вкусно за себе си), а пък и два дена у дома могат да направят кулинарни чудеса. Аз например реших да се отдам на питкоправене в последно време. Реших, че искам да усъвършенствам повече различни видове оформяне на тесто, хлябове, питки и погачи и това може да не ви влиза в диетата, но затова пък няма да ви излезе нито скъпо, нито ще ви отнеме много време, а и да си признаем , всеки е хубаво да придобие тези умения в един или друг етап в живота си.


Моето сърчице ( и племенник) Ноата много обича тестено и за щастие не му личи още, но затова пък е истинско удоволствие да месим питки заедно, защото си като игра с пластелин. Затова и се амбицирах да науча не само няколко нови видове питки и хляб, които да са удобни и за начинаещи, но и да ги представя в нови и интересни варианти - като плънка.

Днес например се спрях на една чудесна питка с плънка, която ще е идеална за закуска в събота. 


Плънката и е като "пица" и определено ще се хареса на всички.
Направих такава и при сестра ми, като предвидливо я бях скрила от детето, за да може да си изяде супата, но както децата правят - нещо се умълча докато играеше и станах да проверя какво прави. Оказа се, че си бе придърпал малката стълбичка, взел парченце от която си чопкаше и се поклащаше с гъзето на една и друга страна от щастие. Ако и вие искате да опитате от това щастие, сега ще ви кажа как да си го направите.


Преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм в четири категории, като две от тях са именно за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
( Може да видите стъпка по стъпка гласуването в снимки за потребители на фейсбук тук)

Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 
А ето и рецептата:

 Необходими продукти:
За тестото:
Около 550 г брашно София мел за баница
2-3 с.л. кисело мляко
200 мл прясно мляко
1/2 кубче жива мая
2 бр. яйца
1 ч.л. сол
1 ч.л захар
2 с.л. олио

сусам за поръсване

За плънката:
доматено пюре
кашкавал
маслини
чушки
чубрица
( колбас по желание)

Започваме като пресяваме брашното. В малка купичка слагаме леко затопленото мляко, със захарта и маята и разбъркваме. Оставяме да шупне.
В купата на миксера ( или в подходящ съд, ако ще го забърквате на ръка) слагаме две-трети от брашното. 


Правим кладенче и изсипваме останалите продукти, като оставяме единия жълтък за намазване на питката отгоре.
 Започвам да замесваме тестото, като прибавяме постепенно от останалото брашно, докато тестото започне да се отделя от купата.

                     


 Слагаме го в леко намаслен съд, покриваме с фолио и оставаме да втаса на топло. аз го правя във фурната на 50 градуса за 30 минути.
През това време си приготвяме плънката - нарязваме кубчета кашкавал, маслини и чушки, за да ни е по-лесно в последствие. Докато се усетите и 30 минути са минали :) 


Разделяме тестото на 12 части, които оформяме на топчета.

                   


Взимаме едно от тях, спляскваме леко и слагаме малко от доматеното пюре, кашкавал, чушки, маслини и малка щипка чубрица, за да има още повече вкус на пица.
Може да добавите и някакъв колбас - но лично аз предпочитам само този вариант - по-леко ми е като вкус :) 


Оформяме отново на топче и редим в тавичка - моята е диаметър 24 см. Процедираме така докрай.
Оставяме да втаса за още 15 минути, покрита с кърпа, а след като е бухнала, намазваме с леко размитото с вода или прясно мляко жълтък и поръсваме със сусам.

              

Печем на 180 градуса за около 30-40 минути.
Тестото ( видях от тази рецепта) е идеално за всякакъв вид оформяне, защото е меко и еластично, а с брашното за баница, ще си гарантирате отличен резултат. 


И тъкмо да си кажете, че не може да ви е по-добре, стигате до разтопената сърцевина от кашкавал и ароматни чуки и маслини.

Опитайте я и вие! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


8 коментара:

  1. Здравейте!Поздравления за "вкусния блог!Отдавна Ви следя и пробвам доста от вкусотийките!Искам да гласувамно не ползвам Фейсбук и не ми позволява системата.Как да стане в такъв случай?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Краси и благодаря за желанието да ме подкрепиш. За гласуването може да се впишеш и с мейл и да си напарвиш регистрация. Тогава няма нужда от фейсбук. За вписване в страничката има три опции - с мейл, гугъл акаунт или фейсбук акаунт. Поздрави и благодаря предварително!

      Изтриване
  2. Люси, “прекаляваш”, лято идва! Сега ще трябва да замесвам питка. А дали ще е удачно да заменя бялото брашно с пълнозърнесто или поне част от него?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, мила! Виновна съм, признавам си, ама и аз не мога да се спра. Сега е топло и е идеално за втасване на тестото :) Може да замесиш тестото с част пълнозърнесто, да. Няма да е толкова бяла, но какво пък. Пак ще е вкусна! Поздрави :)

      Изтриване
  3. Има, няма, грабвам си парче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Грабвай преди да няма съвсем :) прегръдки, мила!

      Изтриване
  4. Благодаря за изключително вкусната и сполучлива рецепта. Започнах да я правя почти всяка седмица като плънката е със сирене😊Благодаря много .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам :) Благодаря, че ми оставихте вашите отзиви :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...