събота, 26 май 2018 г.

Пиле в хлебна кора / Chicken in a Bread Crust


За мен денят започна от рано. Задушница е и макар да не ходя на всички, на тази реших да навестя моя обичан дядо и да му занеса от последните десерти на внучка му. Топла тъга ме застига в такива дни, защото човек успява да оцени живота още повече, а миговете с близките остават най-голямото ти богатство. И тъй като това е още един повод дa се събера с баба, вуйчо, вуйна и мама, гледам да споделям тези малки и ценни моменти с тях. Когато поглеждам над голямото мраморно поле, виждам толкова различни хора, които милеят за близките си. По- тъжно е когато загубата е на млад човек или виждаш дечица да търсят връзка със студените плочи. Но уви, такъв е животът и може би тези поводи са ценни, именно да ни напомнят какво е важното в него и колко маловажни са проблемите ни на фона на самия край.
Ето защо повдигнах очи към вече напичащото слънце, а после и към портрета на дядо, усмихнах му се, оставих му от моите нови десерти, после подадох и на роднините ми, а след туй и на хората около нас. Надолу все повече хора прииждаха с цветя и очакваха да споделят деня с мислите за любимте си и компанията на другите хора като тях. Всеки обича някой, всеки липса на някой. И ето, че не след дълго любовта на хората успя да оживи дори и това място. 
Добре е да намираш време за всякакви преживявания в живота си. Не само щастливите мигове ни обогатяват, а тъмните цветове също са част от палитрата. Затова и прибирайки се към вкъщи, си дадох сметка, че ще прекарам деня по-скоро заредена от емоциите и ще спретна вкусен обяд, достатъчен да нахрани цяло семейсвто и такъв, който щеше да се хареса на дядо. Той много си падеше по тестеното, а пък и месото не му беше никак безразлично. Затова и реших да сготвя едно вкусно пиле в хлебна кора.
Рецептата ме грабна още преди години при Ивана, а аз й дадох мой прочит и така ми стана още по-вкусна. 
Ако и вие имате нужда точно от нещо такова, вижте как се прави :) 


Необходими продукти:
1бр. пиле
подправки: сол, червен и черен пипер, чесън на прах, чубрица и др.
олио
За тестото:
Около 600 г брашно
1/2 кубче жива или 1 пак. (7 г) суха мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
300 мл хладка вода
малко мазнина

Започваме с приготвянето на тестото, за да има време да втаса. В купа смесваме съставките, като ако ползваме жива мая я шупваме в леко затоплената вода, заедно със захарта. Ако не, смесваме всички съставки заедно. Аз ползвах пълнозърнесто и бяло брашно, а в тестото добавих и малко олио на око, но може да ползвате и друга мазнина ( зехтин, масло и т.н)
Омесваме меко, нелепнещо тесто и го оставяме в намаслена купа на топло да втаса. 
През това време измиваме пилето и го подсушаваме добре. 
В дълбок тиган слагаме олио и го запържваме добре от всички страни, за да придобие хубав цвят.

Може да пропуснете запържването на кожичката, но според мен тогава пилето става много бледо на цвят и не е толкова апетитно.
Изваждаме месото върху дъска и хубаво го обтриваме с подправки по желание - тук наистина ви препоръчвам да слагате любимите си такива, които занете, че ще ви допаднат на вкус в комбинация с пилешко. Не бъдете стипци и слагайте щедро. ( Не забравяйте да овкусите поне със сол месото и отвътре)
В пилето пъхам някой друг резен лимон и една-две скилидки чесън.


Готовото тесто разточваме на не много дебела кора, но не бива и да е тънка, за да не се прокъса при печенето.


Слагаме пилето в средата и започваме да увиваме с тестото.


Обръщаме обратно, с равната част нагоре. Поставяме в леко намаслена тавичка ( или с хартия за печене) и пъхаме да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса. Щом затворим вратичката, намаляме на 160 и печем около час, час и половина.


При мен се отвори леко около крачетата и успявах да проверя как е месото, а и пилето не беше много голямо. Но времето за печене е около час за килограм пиле.


Пилето се сервира, като отрязваме капчето отгоре, а то се е напоило от вкусните сокове на месото и подправките. Имате хем хрупкаво хлебче, хем месце, така че освен свежа салата и студена бира, друго няма да ви трябва на масата. Опитайте го - няма да съжалявате!
Усмихнати почивни дни, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...