събота, 14 април 2018 г.

Чийзкейк без печене "Страчатела" / No-bake stracciatella cheesecake


След толкова готвене в последно време не мислех, че скоро ще ми се намери сили и мотивация за нова рецепта, но явно стане ли въпрос за нещо сладко, събирам сили и вдъхновение от където мога. Ето така днес, събота, не събота, наложи се да стана рано и да свърша няколко задачи. Колко рано ще попитате? Е, слънцето се беше показало, но навън имаше само определен вид хора, които как да обясня, сякаш фейс контролът е казал да се допускат лица само над 60 години. И така, само аз, барабар с пенсионерите бях навън, както и малка шепа хора които мога да категоризирам на две категории: съдейки по уморения вид - техен ред да разхождат кучето и вторите, съдейки по усмивката още не бяха лягали или изтрезнели от петък вечерта.

Както и да е, на път за вкъщи минах през селския пазар, ей така да попия атмосфера от изобилието на зелении - марули, лапад, спанак, лук, яйца, домашни кашкавали, сирена, млека, сладка, кофи с люляк и лалета и какво ли още не. Всички тези цветове и миризми така ме удариха в главата, че като се прибрах веднага реших, че ще спретна нещо свежо и пролетно за  хапване.

В този случай е десерт, защото покрай козунаците, ще си кажете, че съвсем забравих тортите. Неее, не съм ги! Ако знаете какви красоти седят да бъдат описани в чернови, още от сега ще си запазите час за липосукция.
Та, насъбрах каквото плод имаше и реших да направя едно свежо торте, тип "Чийзкейк"  отново, без печене, без желатин , без грижи.
Тя е идеално предложение за тези от вас, които искат да хапнат нещо по-леко и свежо и да не отделят целия ден за готвене вместо разходки. А времето навън е идеално за такива, затова и рецепта е идеална за вас!



Актуализация 2019-та година: Преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/



Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!



И така, ето и рецептата:
2 ч.ч. млени бисквити
100 г масло
250 мл сметана
200 г крема сирене
250 г маскарпоне / цедено мляко/ заквасена сметана
100 г пудра захар
2-3 капки лимонов сок
100 г шоколад

За украса:
плодове, мед, ядки


Започваме като смиламе в чопър или хаванче бисквитите на ситно. Аз си меря две чаши от по 200 мл. Изсипвам ги във формата за торта, която е с размери 24 см диаметър. Прибавям и разтопеното масло и размесвам добре, така че да се получи лепкава смес, която притискам е с ръка или обратното на лъжица, за да изравним и да оформим блат. Пъхам в хладилника да стегне, а през това време се захващаме с крема.


Разбивам с миксера кремата сирене и маскарпонето на пухкав крем, заедно с пудрата захар. Снимала съм какво крема сирене съм ползвала, тъй като често ме питате, но ето защо съм изброила останалите варианти за маскарпонето : Може да го замените с  някои от изброените продукти, тъй като кремата сирене и сметаната са ни достатъчни за получаването на стабилна маса. Останалото е въпрос на вкус. Лично аз обаче ви предлагам да интегрирате цеденото мляко или заквасена сметана ( ако се спрете на тях) в последствие и то по-скоро на ръка, за да не се отпуснат прекалено.

                             

Прибавяме и битата на твърд сняг сметана, заедно с няколко капки от лимоновия сок към готовия крем, за да засилим свежестта на крема. 
За някой захарта може да е малко, но затова е пудра и може да я прибавите и в последствие, ако решите, но лично за мен няма нужда.

                          

Рендосвам един шоколад, като аз ползвам големите отвори, за да се усеща повече шоколада и прибавяме към крема.
Изваждаме формата от хладилника, изсипваме крема и изравняваме. Оставяме да стегне за няколко часа в хладилника. ( Както знаете, аз обичам да си правя тортите привечер, след като съм хапнала стабилно, не изпитвам такъв глад и ги оставям да "узреят" добре за сутринта)
На сутринта украсих с различни плодове, като разбих съвсем малко сметана за да измажа тортата в бяло, но не е задължително да го правите. 
  
                             

Върху плодовете полях няколко капки мед и лимонов сок, за да ги държат свежи, а отгоре поръсих и с малко шам-фъстък.            


Ако замразите тортата съм сигурна, че ще стане чудесна сладоледова торта, така че обезателно това ще бъде десертът ми и за лятото. Сега обаче седнете и  се насладете на едно пухкаво парче....

от чийзкрем, сметана, парченца шоколад и сочни, ароматни плодове!


 Вкусни и слънчеви почивни дни, приятели!

А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 

П.п. Гласувайте, моля!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

12 коментара:

  1. Уникален вкус и лесен за изпълнение. Гостите ми останаха очаровани. Благодаря Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Ники :) Поздрави от все сърце!

      Изтриване
  2. Истинска феерия от плодове и млечен крем без печене.Прекрасно и вкусно !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Zlatna, pi6a toq ppst za 3-ti put(vse iz4ezva nqkude:( no nqma da se otkaja 6toto the cheesecake e STRAHOTEN. Pravq go ve4e 3-4 pati i vse pove4e ni haresva. Ne promenqm ni6to v receptata, i go pravq ve4er obiknovenno, 6toto kogato go pravih za purvi put, 6terka mi be6e dalbala smelo ot formata...a az 4akah da stegne da vidq rezultata... e vidqh golqma dupka v sredata do biskvitenata osnova:)) taka promenih leko ideqta ti, toku 6to napravih samo krem4eto-bez promeni- i nasipah v 4a6i, otgore porusih s na4upeni celuvki i zalqh s gana6. Da ti kazvam kakvi se polu4i? Dietata mi pak 6te iz4aka, i bez tova sno6ti valq snqg:((
    Ta taka, 6te uporstvam s toia post 6toto zaslujava6 da 4ue6 vaztorjenite mi otzivi.
    Mnogo te pregru6tam, ne pi6a za vsqka recepta deto pravq ama da znae6 vsi4ko se polu4ava pove4e ot 4udesno.
    Pak te pregru6tam.
    Mareto

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Маре! Да знаеш, явно петия път е бил успешен. Получих коментара ти, макар да е само един, но ми се е случвало и на мен и знам колко е неприятно. Благодаря ти, че ми писа с такова упорство и да, понякога няма по-хубаво нещо в деня от това да прочета такива отзиви. Прегръдки от мен, силни и искрени :)

      Изтриване
  4. Люси, какво означава “разбих малко сметана? Колко?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ася :) Около 100-150 мл е достатъчна за украса :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...