понеделник, 12 юни 2017 г.

Овчарски пай / Shepherd's Pie Recipe


Днес няма да се оплаквам, че е понеделник. Особено на тези , които са били на работа и в неделя. Да, работната седмица започна отново, но пък такъв е животът и по-добре! С всеки изгрев имаме възможност да направим и научим нещо ново, да опознаем някой нов човек, а понякога дори хора, които сме познавали с години, да опитаме нещо ново за хапване и да се насладим на възможността да изживеем още един ден на тази земя. 

Сигурно се питате какво е навяло тези позитивни мисли в главата ми. Ами предполагам, че колкото по-труден става животът, толкова повече оценяваме дори обикновените дни, в които на пръв поглед нищо. Аз предпочитам да го виждам катo ден в който ( за разлика от през зимата) се будя от светлината на изгрялото слънце и навлизащата в стаята топлина на лятото, вместо аларма песните на птиците, а алергените навън ми помагат да направя упражненията си сутрин под формата на половинчасови кихавици.

Днес, например ще ви предложа, на път към вкъщи да минете през магазина, да купите един-два продукта и да се насладите на една рецепта,  която ще подхрани точно тези  позитивните чувства - овчарски пай!



Една наистина скромна рецепта, от категорията "храна за душата", която е позната на много места по света, а българите ще я оприличат най-вече на мусака ( а кой не обича мусака, извинете?!!). С тази разлика, че някои хора не харесват именно заливката на мусаката, но тук тя е точно от супер пухкаво пюре с кашкавал, правейки именно "заливката" сууупер вкусна. И под нея какво - още по-голяма вкусотия!
За мое съжаление пак не успях да направя хубави снимки, тъй като хич не ми се чакаше нито да изстине яденето, за да го режа, нито да не ми замъглява парата обектива, нащрапах набързо няколко снимки и започнах да ям с такава охота, която само хапване след дълга диета може да конкурира. Но стига обяснения - ето и самата рецепта:
необходими продукти:
Около 1 кг. кайма ( говежда за предпочитане)
2 глави лук
2 моркова
2 домата
2-3 скилидки чесън
1/2 тиквичка
1 консерва грах ( 400 г)
1 ч.ч. говежди бульон
1 ч.л. сос "Уорчестър"
1 ч.л. италиански микс подправки ( мащерка, риган и т.н)
сол/ черен пипер на вкус
олио за пържене

За пюрето:
4-5 картофа
2-3 с.л. масло
50 мл прясно мляко/течна  сметана
100 г кашкавал
щипка сол

Започвам като нарязваме лука на не много дребно и запържваме в малко олио.  Прибавяме нарязания чесън и 

каймата докато последната се запържи добре. Овкусяваме със соса и подправките на вкус. Прибавяме нарязаните на кубчета моркови, тиквичка ( това е моя хрумка, но в сезона на тиквичките, реших, че ще е чудно допълнение и така и стана) и


пасираните в блендер домати. Може да ползвате и консервирани домати, ако предпочитате. Разбъркваме всичко и добавяме бульона, а може и да ползвате само вода. Аз обичам да опитвам ястието и да преценявам какво му е необходимо, така че ако ползвате бульон, внимавайте със солта.


Оставям всичко да покъкри за малко,а накрая прибавям грахта от консервата.


Прехвърлям ястието в подходяща тавичка и пъхам във фурната да се запечена 200 градуса за около 15 минути. През това време сварявам картофите в малко подсолена вода. Аз го правя най-бързо в микровълновата фурна, като нарязвам картофите на ситно, което скъсява значително времето за приготвяне.


 Отцеждам от водата ( може да си заделя малко от нея, за всеки случай) и започвам да ги мачкам, като прибавям маслото, млякото/ сметаната и рендосания кашкавал. От горещината на картофите, всичко ще се разтопи и ще стане едно наистина пухкаво и ароматно пюре. Ако има нужда - овкусете с още малко сол.


Извадете ястието от фурната и разпределете пюрето отгоре, като може да го нашарите с вилица или да го шприцовате, ако търсите още по-голям ефект. Поръсете с още малко кашкавал :)


Върнете във фурната за още няколко минути, докато пюрето и кашкавалът се позапекат.
Хубаво е да се изчака малко преди сервиране, за да може да се сервират по-стабилни парчета, но аз нямах никакви претенции и му се хвърлих веднага. Ах, как ми се хапваше точно това! 
Опитайте и вие и ...красива седмица, приятели!


 Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

14 коментара:

  1. Аз слагам пюре и отдолу и отстрани, плънката да е по средата. Много вкусно ястие! Цвета

    ОтговорИзтриване
  2. Сигурно е вкусно, имайки предвид продуктите. Но в чинията не изглежда много привлекателно, съжалявам, но трябва да "храни" и очите, нали?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен,това ястие изглежда толкова ужасно, че още утре мисля да си го спретна за вечеря. Хейт-а ти е излишен, когато пая се охлади ще имаш желаните перфектни парчета.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Алексче!Твоят пай беше чудесен! Прегръдки!

      Изтриване
  4. Привет, Мила Люси!

    С всяка следваща твоя рецепта, която изпробвам, ставам все по-верен твой фен! И така ми се иска да можех силно да те прегърна и да ти кажа лично едно огромно...Благодаря!
    Вкъщи вече щом обявя за някое ястие или десерт, че е по твоя рецепта, отговорът на половинката ми (още преди да е опитал) е - Супер, значи е вкусно! :)
    И овчарският пай, предложен от теб, е неустоимо вкусен и някак си зареждащ с добра енергия и уют в дома и в душата!

    Поздрав сърдечен от мен,
    Петя Стойчева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петя, толкова мил коментар, че направо усетих прегръдката ти! Благодаря ти и се радвам, че рецептите ми ти помагат да обираш овацийте у дома. Поздрави от все сърце!

      Изтриване
  5. Изпробван,доказан,вълшебен!Като домакиня съм ползвала различни рецепти за овчарски пай,ама този е най-близък до нас като вкус и съдържание...ами колкото повече кашкавал,толкова по-хубаво!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз така мисля по отношение на кашкавала, Евгения :) Много се радвам, че рецептата толкова ви е харесала! Прергъдки от сърце!

      Изтриване
  6. Здравей, Люси! От доста време се каня да приготвя Овчарски пай, но досега не се спирах на нито една рецепта. Твоята много ми допадна, но срещам две трудности в изпълнението. Живея в малък град, но често пазарувам от съседния областен град.Е, обърнах го наопаки, но нито сос Уорчестър намерих, нито италианския микс от подправки.Сосът може ли да се замени с друг? Колкото до микса, предполагам, че може сама да си смеся подправките за него, но срещам различни рецепти за съставките му. Принципно обичам да си спазвам рецептите точно и ми е много криво, когато не откривям някоя от съставките. Поздрави и прегръдки ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Лени! не с епритеснявай толкова за точните рецепти - как иначе ще се раждат вариации на ястията :) След като няма такъв сос, пропусни го. Той не може да се замени, защото се прави много сепцифично и продължително, няма еквивалент. Но пък го пропусни просто, пак ще е вкусно. За подправките : в моя микс има стрита сол, сушени домати, кафява захар, риган, лук, босилек, чесън, чили, черен пипер ( от марката на kotanyi е). Пак може да сисожиш от тези, които имаш под ръка. Ястиетое богато и вкусно и няма да усетиш толкова, ако няма всяка подправка. : ) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  7. Благодаря за рецептата ,стана невероятно вкусен.

    ОтговорИзтриване
  8. Наистина уникален! За първи път опитвам от рецептите за ястията и вече ни е любима. А за тортите и сладките неща във блога едно голямо Благодаря!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...