Толкова много емоции се ступаха напоследък! Не знам от къде да започна да ви разказвам, а времето лети. Вчера например в България пристигнаха за първи път от много години сестра ми, нейният съпруг и малкият, сладък само осем месечен Ноа, с дупе колкото една човешка длан. Колкото и сладки неща да съм готвила, заклевам се, няма по ароматно нещо от бебешкото ухание, освен в определени случай, ако ме разбирате.
Подготовката за тяхното идване насам беше толкова голяма, че майка ми буквално направи малък ремонт, като на няколко пъти изживя малък нервен срив с определен лак за дърво и конкретна получила се не махагонова, а оранжева маса.
Докато вчера гледах как малкия Ноа тропа с камъчетата по пресния лак на конкретната маса започнах да се смея с глас, защото ме обля едно такова чувство на топлина. За малките глупости, които ни разстройват понякога и възможността да да се насладим на истински важните неща, а именно невероятната бебешка усмивка на едно съвсем ново, добро и чисто същество.
Докато вчера гледах как малкия Ноа тропа с камъчетата по пресния лак на конкретната маса започнах да се смея с глас, защото ме обля едно такова чувство на топлина. За малките глупости, които ни разстройват понякога и възможността да да се насладим на истински важните неща, а именно невероятната бебешка усмивка на едно съвсем ново, добро и чисто същество.
Като една наистина добра и угояваща леля, нямаше как да не посрещна любимите си хора с изобилие от ястия и десерти, като един от тях бе този вече доста познат и в България сладкиш - Биненщих. Името му може да ви прилича на песен на Рамщайн, защото е немско и буквално означава "ужилване от пчела". Вкусът му е точно обратното като усещане, защото е мек и нежен, а наименованието си най-вероятно носи от ароматната медена глазура, която привлича пчелите :) и всеки любители на сладичкото.
Моята приятелка Петя ви го показа преди време, но у дома държаха кремът да не е от готовите, затова ви каня да опитате и моята версия.
Не оставяйте по-дългия списък със съставки да ви изплаши. Всъщност са доста достъпни и почти всичко може би имате и сега у дома.
Ето и самата рецепта:
За блата:
5 яйца
150 г захар
130 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 бр. ванилия
За крема:
2 ч.ч. прясно мляко
1/ 4 ч.ч. захар
2 бр. яйца
2 с.л. царевично нишесте плюс 1 с.л. брашно
1 бр. ванилия
3/4 ч.ч. сметана
За заливката:
70 г филирани бадеми
2 с.л. мед
2 с.л. масло
Започваме като разбиваме захарта и яйцата до получаването на пухкав крем.
Към тази смес пресяваме постепенно брашното с бакпулвера и ванилиите. Разбърквам с дървена лъжица или телена бъркалка, бавно и внимателно, за да запазя пухкавата текстура на блата.
Изсипвам блата в леко намаслена тавичка (25 см) с хартия за печене на дъното и потупвам леко тавичката в плота, за да се разпредели равномерно. Пъхам да се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса с обдухване.
Малко след това се заемам със заливката. В касерола разтопявам меда и маслото, на умерена температура. Прибавям бадемите и разбърквам.
След като балта се е запекъл до златисто кафяво и сме проверили, че е изпечен с помощта на дървен шиш в средата, издърпвам леко решетката на фурната и нанасям от бадемовата смес.
Запичам за още малко, като може да поръсите и с шепа кристална захар, ако искате да има още по-хрупкава текстура.
Запичаме за още няколко минути, а след това оставяме да се охлади върху вратата на фурната, за да стане бавно и постепенно.
Докато блатът се охлажда се захващам с крема. Затоплям на котлона млякото и захарта, докато втората се разтопи, а млякото тръгне да завира.
В купа смесвам яйцата с нишестето, брашното и ванилията. Изсипвам към горещото мляко и разбърквам докато кремът се сгъсти напълно. Оставям на страна да изстине напълно.
Разбийте сметаната на сняг и към нея почнете да прибавяте от охладения млечен крем
За по-бързото му охлаждане, препоръчвам да го разстелете на измит със студена вода метален поднос и да го покриете със стреч фолио. Става наистина доста бързо.
Сглобяваме сладкиша като разделяме плата на две части, разпределяме/ шприцоваме от крема - колкото повече, толкова повече...
Отгоре подреждаме горната половина на блата, която разрязваме на триъгълници и редим като ветрило.
Аз поръсвам сладкиша с малко течен мед преди сервиране, за да засиля ефектния му вид !
Препоръчам ви да опитате тази ефирна нежност и да добавите още един сладкиш към списъка с любимите си десерти!
Аз отивам да нагушкам любимия си бебон и да търся още вкусно, ново и пухкаво вдъхновение!
Сладък уикенд, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Люска, отново ни изкушаваш!! Сладкишът изглежда зашеметяващо!! Всеки мечтае да си има такава СЛАДКА леля, която да прави такива лакомства!! :) :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, миличка и невероятни изживявания в компанията на мъничкия бебчо и любимите ти хора!!
Както винаги - много красиво поднесена рецепта! Възхищавам се на творчеството ви!
ОтговорИзтриванеПрекрасна сте!😊 Готвя много от ястията и от тортите, които ни предоставяте по уникален начин. Всичко е много вкусно...Благодаря Ви! Стефи
ОтговорИзтриванеПрекрасна и лесна рецепта, Люси ! Всички твои торти, които съм правила, стават чудесни! Благодаря ти !
ОтговорИзтриванеЛюбимият ми десерт 😀
ОтговорИзтриванеЛюси,
ОтговорИзтриванемного красив сладкиш, поднесен с вкус и финес.Чуден ! Записвам го за проба.
Поздрави !
Рецептата наистина е лесна и ще се изпробва. Преди две години направих Тортата на Регента. И стана фантастична. За това съм сигурна ,че всяка една рецепта ще е успешна. Много успехи и очаквам още сладки рецепти.
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички за милите коментари! Не знам как съм пропуснала да коментирам навреме тази публикация, но понякога се случва да се изплъзне нещо от погледа! Благододаря от сърце още веднъж!
ОтговорИзтриване