сряда, 8 февруари 2017 г.

Аранчини - горещи оризови хапки със сирена / Arancini with Mozzarella


Едно от нещата, които забелязвате в блога напоследък е сигурно това, че се опитвам да ви представям не само повече традиционни рецепти от българската кухня, но и такива от световната кухня. 
Днес сме например в Италия. (Поне духом, че сега мога да си позволя екскурзия колкото до Струмското дере) 

Днешната mangia (манджа) е много лесна и идеална за бърза вечеря през работната седмица, каквато рецепта ми писахте, че искате да ви предложа. :)

Освен, че е лесна за приготвяне от останaл ви от вчера ориз, в нея може да сложите tutti (всичко) - от месо, през гъби, зеленчуци, а аз се спрях на сърцевина от разтопена моцарела! Ммммм!
Представям ви, Аранчини: вкусни оризови хапки с плънка! 
Bene, bene, molto bene! 



Дори и да нямате останал ориз, знаете колко бързо се сварява. Освен това може да ползвате всякакъв вид, защото дори и италианците правят това ястие с  остатъци, така че не му мислете много. Но ето и как да си го спретнете:

Необходими продукти:
1 ч.ч. ориз
2 бр. яйца
100 г моцарела (или кашкавал)
50 г пармезан
Подправки: черен пипер, червен пипер лют/ лют сос, сол
брашно и галета за овалване
олио за пържене

Започваме като сваряваме ориза. Аз обикновено го правя в един вечерта, когато се сещам, че не знам какво ще готвя утре и няма да имам време да пазарувам. Сварявам го и го оставям да се охлади за вечерта. 
На сутринта прибирам в кутия в хладилника (като по български кутията от някои изяден сладолед)
Когато реша да ги готвя слагам студения ориз в купа, обичам да ползвам по-лепкав ориз, не от типа на басмати, като рендосвам пармезана, овкусявам със сол и черен пипер, а може да добавите и отцеден грах, нарязана шунка или каквото друго пожелаете.


За плънка се спрях на мини моцарела, но може да ползвате и обикновена, като я нарежете на кубчета, както и каквото поискате друго сирене и кашкавал впрочем - кубче, гауда, пушен или обикновен кашкавал, топено сирене или друго. 
Аз обичам да овалвам моцарелата в малко пикантен червен пипер или лют сос, за да може хапките да имат още по-гореща сърцевина :) 
Взимам една част от ориза, който благодарение на пармезана е още по-пластичен и слагам в дланта си. Слагам топче моцарела и оформям на топче, което овалвам с брашно. Редя на поднос и слагам в хладилника за няколко минути, докато загрее мазнината. 

                      
Докато мазнината загрява на котлона, разбивам в купа двете яйца, а в чиния слагам галета. Аз я смесих с няколко лъжички царевично брашно, тъй като галетата ми беше малко :)


Вадя топките от хладилника, овалвам в яйце, след това в галетата и хайде...в горещата мазнина. Пържа, докато станат златисти от всички страни. Хубаво е да се пържат в маслена баня, за да останат в кръгла форма.


Готовите оризови топчета слагам да се отцедят леко върху кухненска хартия, за да попие мазнината.
Сервирам в комбинация от сосове и свежи зеленчуци.




И така, оставям ви тук, аз отивам да си затопля двете останали ми хапки за обяд!

Ще се радвам да ви харесат, колкото и на мен!

Усмихната седмица приятели и ..Arrivederci!



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


8 коментара:

  1. Привет Люси, аранчините са чудесни.Аромата който се усеща от тях те кара да запретнеш ръкави и да се хванеш на работа.Желая ти успешна и спорна седмица.

    ОтговорИзтриване
  2. Люси, невероятни са. Само да попитам, мога ли да ги направя с кафяв ориз?

    ОтговорИзтриване
  3. Много пъти съм ти правила с различни солени плънки - с рагу, сирена, зеленчуци, спанак и сирене... Последния път реших да направя и сладък вариант за десерт - сварих ориза, прибавих масло и захар, охладих, топките ориз напълних с парче банан, охладих, панирах по обичайния начин, след това горещите топки овалях в смес от захар и канела. Стана прекрасно.

    ОтговорИзтриване
  4. Много са примамливи!И тях вече изпробвахме и много харесахме.Само,че ги изпекох върху хартия във фурната.Дъщеря ми много ги хареса каза,че са ужасно вкусни.Поздрави от нас и благодарности за интересните рецепти!

    ОтговорИзтриване
  5. Преди всичо не е правилно да се говори за кухня от Италия, когато се касае за аранчини. Те са типично сицилианско изобретение и всеки сицилиянец би се обидил, ако наречете аранчините 'италиански". Това е въпрос на дълга история, която няма да излагам сега. Аранчините имат различна форма според пълнежа, тези с рагу са като скалички, тези със сирена са като топки и т.н. Ето и моите, гарантирано сицилиянски :) Добър апетит :)
    https://www.facebook.com/maria.modica07

    ОтговорИзтриване
  6. Ще ги пробвам още утре

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...