понеделник, 19 декември 2016 г.

Джинджифилови сладки "Снежинки" / Gingerbread cookies "Snowflakes"


Всяка година изпращам коледни картички! 
Всеки, който ме познава го знае и понякога още ми се чуди защо въпреки напредването на технологиите, практичната възможност да пишеш за секунди на месинджър, вайбър, скайп или "добрия стар смс", пак си правя труда да купувам и да пращам картички по пощата. 
Ами друго е! 
Дали защото съм си нося сантиментална и романтична душица или просто смятам, че човек трябва да получава и нещо друго в пощенската си кутия освен сметки и промоционални вестници, но според мен усещането да видиш плик, адресиран от стар приятел е едно от най-топлите и сгряващи сърцето чувства. 
За близките около мен обаче, за които няма нужда да се съобразявам с условието за "нечупливо" обичам да правя ето такива ядливи "картички". 



Големи и малки джинджифилови сладки:  снежинки ( или пък човечета) , от любимото си джинджифилово тесто. Идеално за коледни къщички, за всякакви бискивти, за ядливи играчки на елхата и какво ли още не. Но днес ще ви представя моят най-любим и отличаващ се вариант : големите , коледни снежинки, с пъстри прозорчета от разтопени бонбони. 


Но ето първо необходимите продукти:
За тестото:
1 яйце
125 г меко масло
3/4 ч.ч. светла кафява захар
1/ 2 ч.ч. мед / меласа
4-5 ч.ч. брашно
2 ч.л. млян джинджифил
2 ч.л. канела
1/4 ч.л. млян карамфил
2 ванилийки
1 ч.л. лимонова кора
щипка сол

За айсинга:
1 белтък
1 ч.ч. пудра захар
няколко капки лимонов сок
Още: 
шепа цветни бонбони за смучене

Започвам като приготвям тестото за сладките. Разбивам мекото масло със захарта, а след това прибавям яйцето и меда.  Прибавям подправките и ароматите. Може да сложите повече от любимите за вас подправки.
Слагам накрайника за тесто на миксера и започвам да прибавям една по една чаши от пресятото брашно. 


Докато е още меко и лепнещо тестото прехвърлям върху плода и започвам да прибавям още брашно, като меся на ръка, докато стане, меко, нелепнещо тесто. Количеството брашно е приблизително - опитайте се да работите на усет.
Готовото тесто опакова във фолио за свежо съхранение и прибирам за около час в хладилника. След това взимам половината и прибирам другата на хладно.


Разточвам на лист и изрязвам с помощта на формички. Моята е доста голямa и си я купих от Холандия. Ако ви харесва точно този вариант обаче, ви препоръчвам да си принтирате един "модел" от интернет и да изрязвате по линиите. Ще бъде по-голям играчка, но ако сте решили да шашнете някого - трябва старание ;)


Премахвам вътрешната част на снежинките с помощта на нещо остро 


и запълвам с натрошени цветни бонбони за смучене. 


Аз използвах най-обикновени цветни , плодови бонбонки, като използвах само по  един вкус за всяка снежинка. 


Слагам бисквитите да се пекат в предварително загрята фурна на около 180 градуса за няколко минути ( зависи  от големината), докато се зачервят, а захарта в "прозорчетата" се стопи и започне да "кипи" на балончета. 

Оставете бисквитките да изстинат върху хартията за печене, тъй като докато са още топли са меки и може да се счупят. Освен това, трябва малко време докато бонбонките се втвърдят и се получат тези красиви прозорчета. 
не успях да хвана добре кадъра, но преминавайки светлината през тях е истинска картинка и игра на цветовете. 


След като сладките са охладени, забъркваме айсинга като в купа слагаме белтъка и двойно пресятата пудра захар и почваме да бием, докато получи бяла, гъста смес, която разреждаме като прибавяме няколко капки пресен лимонов сок. Трябва да бъде с текстура за шприцовене, като  имайте предвид, че след като изсъхне на въздух,  ще се втвърди допълнително. 
Айсинга може да оцветите и с различни ядливи боички и да направите цветна украса, но аз предпочетох да я оставя в бяло. 




И както казах...има още цяла седмица до Коледа, така че време за сладки има, както и за още мнооого предложение от моя страна за празнични вкусотийки :) 

Весели празници, приятели! 

***

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

32 коментара:

  1. Леле, страхотни картички! И аз искам да получа една такава! Фантастично красиви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Йолинка ;) Давай адреса! Весели празници, мила!

      Изтриване
  2. Wow, Люси, woooow, не мога да кажа, че си надминала себе си, защото имаш и доста сложни творби, нонаистина ме светна една коледна светкавица като ги видях. За мен Коледа започва в началото на декември с правенето на сладките, които се редят в красиви кутии и ... ако остане нещо от тях до празниците добре :) Тази година, с бебенце вкъщи нямам времето за любимото си хоби, затоеа ще се порадвам на твоите! А ти какво ще сложиш на коледната трапеза?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Калинка и ти благодаря за толкова милите думи! Да си призная още не съм измислила какво ще готвя, та ще видим накрая какво ще ни хрумне. Поздрави от сърце на теб, малкото бебенце , цялото семейство и разбира се, весело посрещане на празниците!

      Изтриване
  3. Люси,
    и аз като теб обичам да изпращам картички.Стародавна традиция си е, много е приятно получавенето им.Но твоите сладкиши са страхотни за празниците.Традиционни аромати опаковани в красиви форми.
    Поздрави, весели празници и приятна предпразнична подготовка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени! Весели празници и на вас и цялото семейство! Най-сърдечни и топли поздрави!

      Изтриване
  4. Здравейте, никакъв набухвател ли няма в тази рецепта?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, по принцип няма, но ако искате може да сложите. Поздрави!

      Изтриване
  5. И пак ще напиша - Вълшебница си ти, Люси!Щастливци са твоите приятели,
    Цялата ти коледна подготовка е впечатляваща и неустоимо апетитна.
    Много комплименти за теб, голяма прегръдка и весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Дианка!
      Изпращам ти най-топли прегръдки и разбира се, пожелания за весело посрещане на празниците!

      Изтриване
  6. Въпрос: Ако се прекали с джинджифила, какво мога да направя със сладките? Приемам предложения. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може да се смелят и да се смесят с други бисквити за основа за чиизкейкове и други десерти, Поздрави!

      Изтриване
  7. Люси, невероятна рецепта! Получих за подарък такава форма и от месец търся ли търся рецепти. За Св. Ана ще ги пробвам с моето пораснало Ани. Голямо Благодаря🍮🍭🍯

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Доре :) ще чакам отзиви! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  8. Здравей, Люси, искам да попитам дали ще се получат чарките ако използвам желирани бонбони вместо бонбони за смучене? Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен! Не съм опитвала този варинат, но не съм убедена, че ще се получи. Ще ми е интересно обаче, ако вс епак се престрашиш, да споделиш резултата :) Поздрави и от мен!

      Изтриване
  9. Здравей, Люси!
    За коледното тържество в градината тази година съм решила да направя точно големи снежинки, украсени хубаво, за всяко дете по една. Но имам една питанка - правила съм други сладки със захарни прозорчета (май бяха маслени), но след 2-3 дни това прозорче започва да се "стапя", т.е. да поема влага, залепват една за друга сладките и пр. А медените сладки уж е добре да престоят поне няколко дни. Та... какво се случи с тези снежинки, колко време стояха твърди прозорчетата и при какво съхранение? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ани! Има го този момент с овлажняването, но да ти кажа моите звездички останаха свежи цяла година в един стъклен буркан и ги изхвърлих преди няколко месеца. прозорчетата все още си седяха, макар и на малки балончета станали. Мисля, че няма да имаш проблем с тях, ако ги държиш на прохладно, прветриво място ( не в хладилник, там ще се овлажнят), пък и те ще се изядат бързо :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
    2. Красиви са, Люси. А как нанесе айсинга?

      Изтриване
    3. Илиянка, пош и накрайник ползвах за украсяването им ;) Поздрави!

      Изтриване
  10. Здрвавей, Люси! Страхотни неща правиш :) Искам да попитам сладките като престоят омекват ли или си остават хрупкави?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ава и благодаря :) Не бих казала, е омекват много, но не са и изключително твърди. Предпочитам ги за топкане в горещ шоколад, кафе или чай, но ако ги залепиш две по две с мармалад или крем, ще омекнат повече :) Усмивки!

      Изтриване
  11. Непременно тази година ще ги направя! Благодаря , че те има !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за думите, Нат :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  12. Страхотни са,Люси!Правя медени сладки за всяка Коледа,но миналата година направих по твоята рецепта с други форми,разбира се:) и получих комплименти за чудесните хрупкави прозорчета.Сега пак ги направих,и добре,че погледнах в коментарите,за да разбера,че ползваш пош за украсата.Предния път рисувах с клечка за зъби...голяма играчка беше!:))Весели и светли празници и все такива рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Евгения! Да, мислех, че е ясно, тъй като споменавам "шприцоване", но ще се опитам да го допълня или да направя отделна публиклация. Поздрави и весели празници!

      Изтриване
  13. Огромно благодаря, уникални са с тази форма! Направих няколко порции, с по-малки форми, каквото имаше под ръка. Поръчала съм и такава, за догодина. Искам да споделя опит. В началото ги правих с кръц-ктъц, после с лукчета и накрая с желирани бонбони. С лукчетата не се получи много добре, останаха мътни и месец разтвориха напълно. С желираните се получи много интересно, не се разтапят напълно , станаха като кристални парченца. Получава се съвсем друг ефект, на мен ми допадна. Другото, което установих е, че лукчетата се разтапят най-бързо, ако не са в кутия. Желираните издържат много по-дълго.
    P.S. Страхотен блог! Адмирации и много творчески успехи за напред! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много за споделениет резултати :) и съветите, които могат да ползват и останалите читатали, мила! Благодаря и за милите думи и ти пожелавам една много успешна и щастлива Нова година и много веселото й посрещане :)

      Изтриване
  14. Здравей, Люси. Купих си голяма форма вчера специално за тази рецепта. :) Можеш ли да кажеш приблизително колко снежинки се получават от това количество продукти?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Цвети! Тъй като беше преди време, и от тестото правих и други фигурки, не мога да кажа бройка. Но ще направиш поне 10 броя :) Поздрави!

      Изтриване
  15. Здравейте,ползвах Вашата рецепта за Коледни снежинки прекрасна е и не усетих кога са свършили.Изчезнага за броени минути,а направата им беше като детска игра,може би защото имах и малка помощничка.Благодаря за вкусните рецепти.Весели празници и продължавайте да ни радвате с прекрасните си кулинарни умения.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце за оставените отзиви, Светла. Прекрасна нова 2022 година пожелавам!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...