Ето, че днес искам да се престраша и да ви споделя една рецепта, пазена като мръсна тайна в черновите, не защото отново e с алкохол, което вече започва сериозно да потвърждава спиртните ми пристрастия, а защото не бях доволна много от снимките, които направих този ден. А той е преди повече от две години - сигуре!
Самата рецепта обаче е идеална и не бих променила нищо в нея, затова не ми даваше сърце да изтрия снимките, като всеки път ги преглеждах наново и се опитвах да си отговоря, дали може наистина да се види през тях колко невероятна торта е това?
И така, докато продължавах да не им давам шанс, тази сутрин станах с желанието за парче точно от тази торта и снимките ми проговориха : Разбира се, първо казаха: "Пак ли ти, досадо? Какво, ще се решим ли вече", а след кратък монолог от моя страна се убедих, че предпочитам да споделя с вас тази чудесна рецепта, в сезона на "голямото готвене", вместо да си държа за мен от чиста проба суетност.
Представям ви тора "Пияна вишна" - едно неописуемо кулинарно удоволствие, която ще ви изкуши със завидно количество шоколад, сметана, сочен плод, ароматен ликьор и желанието да се затворите за ден в компанията на едно такова парче.
Тортата е много приятна за правене и намирам такъв вид "дълбани торти", за много по-лесни като цяло. Може да ползвате замразени плодове или такива от домашна вишновка, но каквото и да изберете ще се получи чудесно. Ето и самата рецепта:
необходими продукти:
За блата 24 см диаметър:
8 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
100 г черен шоколад
1/2 пак. бакпулвер
1 ванилия
Започвам като отделяме внимателно жълтъци от белтъци в два отделни съда.
Разбиваме белтъците на твърд сняг със захарта.
През това време в касерола, разтопяваме шоколада ( аз използвах такъв на капки за готвене, като добавих една супена лъжица течна сметана, за да по-лесното хомогенизиране на сместа)
Разтопения шоколад започваме внимателно да прибавяме към жълтъците,
при непрекъснато бъркане и на малки порции, така, че да не се пресекат. Така полученият шоколадов "крем",
прибавяме към разбитите белтъци. Смесваме внимателно и бавно като се стремим да запазим въздушността на сместа.
Накрая прибавяме на етапи, пресявайки и разбърквайки с шпатула/ дървена лъжица смесеното брашно, бакпулвер и ванилия.
След като се интегрират и сухите съставки, прехвърляме в намаслена и застлана с хартия за печене форма за торта, с диаметър 24 см.
Печем блата в предварително загрята фурна за около 30-40 минути на 160 градуса. След като го изпечем, изключваме фурната, но го оставяме при леко открехната време да изстине, за да не спадне. Тава остава висок и пухкав.
В готовия блат изрязваме капак, със сантиметър два от страните на целия блат. След това го издълбаваме като запазваме трохите в отделен съд.
За крема:
Необходими продукти:
Трохите от блата
200 г масло
2/3 консерва подсладено кондензирано мляко / сгущенка ( около 300 г )
3 ч.ч. почистени вишни от вишновка *
100 г шоколад
Използвам вишни от домашна вишновка, но вие може да накиснете замразени вишни или череши за няколко часа в алкохол. След това да ги загрейте на котлона с малко захар на вкус. така ще омекнат и ще се напият, по бързата процедура. ( Отделям няколко от тях за украса)
В купа разбивам с миксер мекото масло, кондензираното мляко ( аз използвах сварено такова, но вие може да ползвате и обикновено), трохите от блата и начупения на малки парченца шоколад. Добавяме вишните.
Кремът може да не ви се струва много апетитен на вид, но е безуууумно вкусен! С него пълним тортата, като за целта намирам за полезно да ви посъветвам да не изваждате блата въобще от формата, тъй като ще ви е по-лесно да го направите накрая, когато е готова за украсяване.
Слагаме капака и прибираме в хладилника за около час.
Украсяваме тортата по желание, като аз измазах с малко бита сметана и залях с шоколадов ганаш. Рецепта за ганаш може да видите тук.
Тортата е е обемна и от онези, които стават все по-вкусни щом отлежат.
Пълнежът е като скалчики или сладък салам, като свежите и ароматни парченца вишни, го правят да остане винаги сочен.
И така, може да не е най-добрата ми фотосесия, но пък определено една от най-вкусните торти. Опитайте и вие - поводите наближават!
Усмихната седмица пред вас, приятели!
п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Ооо, снимките ти са идеални, а тортата, ех, само ако имаше сега едно парченце. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Танче! Весели празници, мила!
ИзтриванеРецептата е страхотна, благодаря че я сподели.
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря, Зори :) Поздрави сърдечни!
ИзтриванеИскам рецептата за вишновка.Моля и благодаря.
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Рецептата я има в блога в раздел "напитки" . Поздрави!
ИзтриванеМмм.. Невероятно шоколадово изглежда това изкушение. Браво Люси!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Драго :) Поздрави и весели празници!
ИзтриванеОще едно чудесно предложение за колекцията от "пълнени торти на Люси"...!Благодаря ти , Люси! Пожелавам ти здраве и вдъхновение на кулинарния фронт !
ОтговорИзтриванеТаня
Благодаря сърдечно, Таня ! :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеИма ли нещо, което да излезе от твоите ръце, Люси, и да не е вкусно и съблазително??? :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, мило момиче!
Благодаря ти, Хриси! Прегръдки най-сърдечни!
ИзтриванеЛюси,
ОтговорИзтриванечудесни сладки изкушения изпод твоите златни ръце.Винаги се удивлявам, толкова красиво е всичко.
Поздрави !
Благодаря от сърце, Елена! Поздрави и от мен!
ИзтриванеМного изкусително, както винаги, направо залепнах тук :)
ОтговорИзтриванеНеустоимо предложение, Люси!
Поздрави и усмихнат ден!
Благодаря ти, Таничка!
ИзтриванеПрегръдки!
Миналата година подсладихме празниците с торта по твоя рецепта , тази ще е отново ! :) Това ще е моята коледна торта :) Винаги уникални предложения , Люси ! Ти си моя фаворит при тортите !
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце за милите думи, Милена! Весели празници на теб и цялото семейство!
ИзтриванеВ момента я правя.Вчера изпекох блата.Издълбах и напълних.Чуден крем ...
ОтговорИзтриване:) Радвам се
ИзтриванеАх тиии, сладуранке! Как може тъй дълго да не ни споделиш тази разкошна вкусотия ?! И е толкова оригинална !
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, миличка за прекрасната рецепта! Мисля,че отсега нататък ще ползвам само нея за тържествените случаи в семейството !♡♡♡
Много се радвам :) Поздрави най-сърдечни!
ИзтриванеКолко грама е бакпулвера,брашвото и захарта?Имам различни ч.ч.Благодаря!
ОтговорИзтриванеПривет, Анелия! От 10 г е пакетчето бакпулвер, а чашата която ползвам е от 200 г :) Поздрави!
ИзтриванеЗдрасти,Люси!Страхотни торти,май за всички поводи си правя по твоите рецепти тортички!Сгущенката, предполагам е дулсе де лече-по-тъмното кондензирано мляко,кафенее,така ли? Поздрави 😃
ОтговорИзтриванеВили, да, това е варена сгущенка :) Но може да ползваш и неварената, ако искаш. Поздрави!
ИзтриванеТри чаши вишни не са ли много.
ОтговорИзтриванеНе, чашите са от 200 мл и е напълно достатъчно :)
ИзтриванеТортата наистина е много ефектна, вкусна и лесна за правене. Тежичка е, така че, ако ще е за десерт, съобразете менюто преди нея. Аз я направих с къпини,изкиснати в коняк, такива плодове имах, но с вишни наистина ще е по-добре заради киселита жилка.
ОтговорИзтриванеДа предупредя за няколко момента, в които може да се паникьосате. Блатът набухва много и коричката му бързо покафенява. Може да решите, че ще го препечете, но не - ефектът е заради многото яйца и главно шоколада, отвътре е дори леко влажен и така трябва да бъде.
Кремът се разбива малко трудно. Случва се ако маслото не е добре размекнато. Може първоначално да го бъркате с лъжица и чак накрая за окончателна гладкост да го разбиете с миксера.
Грешка ще бъде вишните да се сложат в крема в началото, ще пуснат сок и ще го разводнят. Прибавете ги последни и много внимателно ги смесете с готовия вече крем.
Това е от тортите,които трябва да преседят едно денонощие в хладилника, преди да се разрежат, защото вкусовете и ароматите са много и трябва добре да се споят.
Но всичко това са незначителни тънкости. Ако човек следва едно към едно рецептата, тортата задължително ще се му се получи.
Здравейте, имам въпрос относно крема. Кондензираното мляко е варено на водна баня, както си е в консервата преди отваряне, нали? И колко време е нужно за това.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен. Точно така, не се отваря. Може да видите повече за процеса в рецептата за торта "Сникерс" в блога.
ИзтриванеПоздравления за добрата рецепта. Попаднах на нея, търсейки рецепта как да оползотворя вишните от домашната ни вишновка. Тежка торта е, наистина. Но много вкусна. Вишните за плънката категорично бяха под 3 ч.ч., но пак ми се сториха адски много. Но и бяха накиснати в ракия 5-6 месеца - възможно е да са станали много силни самите те. Следващия път бих използвал 1/3 от това, което сложих и бих ги накълцал на по-ситни парчета. Ганаш-ът нарочно го оставих така да се "размие" със сметаната и стана ефектно, мисля.
ОтговорИзтриванеЕто резултата: https://imgur.com/xKfwSm1
Изглежда чудесно тортичката, Дидо. Може да ми изпратиш снимка и на страничката във ФБ, ако искаш да я споделя и там. Поздрави и щастлива нова 2022 година.
ИзтриванеЗдравей Люси, за пръв път ще правя тортата, за ЧРД на сина ми. Всичко е много добре обяснено и снимките са пленителни. :) Моята форма е 26 см, с колко горе-долу да увелича мерките, с около 1/4 достатъчно ли ще е.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Мария. Ако искаш да е такава голяма торта, може би бих направила двойна доза и половина за по-сигурно :)
ИзтриванеЗдравей, Люси! Може ли крема да се замени с крем от сладкарска сметана и маскарпоне?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен. Може да си направите всякакви модерации на рецептата, просто вкусът няма да е същия :) Поздрави!
Изтриване