петък, 23 декември 2016 г.

Коледна торта "Рубин" / Christmas cake "Rubin



Червеното е цветът на коледните празници - червени са украсите, шапчиците, червени са някои домашни напитки, червени са носовете в следствие на тях, червени могат да станат и други части на тялото, ако човек не внимава по заледените улици...червеното е весел цвят, нали?! 


Затова и реших, че няма по-подходящо вдъхновение за тазгодишната коледна торта от червения цвят на рубина, както и я нарекох. 



Все пак, сега е сезонът на веселието и където и да се обърна хората не само празнуват с близки и приятели, но дори от най-скучния офис може да се видят лицата на малко по-развеселени и ентусиазирани хорица. 


Настъпи времето за коледните офис партита или иначе казано времето, в което се опитваме да се натряскаме точно толкова, че да можем да симулираме приятелски разговор с колегите и шефа, но без да се изложим необратимо! 

Който успял, успял !
Който е изпаднал пък в  неуместно откровение за заплатата или нещо друго пиперливо, по-добър късмет следващата година ( или ако е минало зле - на следващата работа)

Ето защо е важно на всяко парти да има освен "гориво" и храна, която да подложим. А кое по-празнично и подходящо за Коледното парти от торта! 


 Днешната коледна бомба, е една изключително нежна, вкусна, лека и даваща много възможности за експерименти торта. Това, че е лека е чудесен фактор при тежките напитки (или пък тежките храни, ако ставаме от празничната вечеря), но това, което ми харесва е, че всеки може да допринесе по различен начин към вкусовете в крема, като добави ядки, сушени плодове, сладка, шоколадови парченца и какво ли още не. Направо нямам търпение да видя вашите варианти на тази вкусотия!
Освен всичко е много ефектна на външен вид, приличаща на чудесно, бляскаво украшение за елхата, а за сметка на това, няма никакви бои и оцветители. Какво по-хубаво?!
затова надуйте малко музика за фон и да се захващаме с готвенето! 


Ето и необходимите продукти:

За един блат: 
3 яйца
1/ 2 ч.ч. захар
1/2 ч.л. бакпулвер
3/4 ч.ч. брашно


За крема:
400 г заквасена сметана
200 г крема сирене/ маскарпоне
2/3 ч.ч. пудра захар
1/2 ч.ч. течна сладкарска сметана
125 г масло
1 пак. желатин

 Още:
мармалад
1-2 нара
орехи/ шоколад/ плодове и др. 

Започваме като разбивам яйцата със захарта на пухкав крем. Прибавяме и брашното и бакпулвера. 

Изсипваме в тава, предварително намаслена и застлана с хартия за печене на дъното. Моята е с размери - 35 х 24, 5 см.
Пъхаме да се пече в предварително загрята фурна на около 170 градуса, докато блатът порозовее.

Още топлия блат, обръщаме върху леко навлажнена кърпа и намазваме с мармалад по избор - моят бе от шипки.


Завиваме на руло в кърпата и оставяме на страна.
Тази процедура повтаряме още веднъж, Тъй като ще ни трябват поне две такива рула. (забележа: дадените продукти са за един!)


Започвам се крема: Всички продукти трябва да са на стайна темепартура. 
Кремът приготвяме като накисваме желатина в малко студена вода, колкото да го намокри целия. Слагаме около 100 г от заквасената сметана в касерола. след като се затопли, прибавяме желатина и го разбъркваме докато се разтвори напълно в топлата смес. По този начин си спестявам водната баня и опасността от завиране на желатина. 

                         

Останалата част от заквасената сметана , разбивам задно с мекото масло, пудрата захар и крема сиренето. Последното може да замените с маскарпоне, което пък може да ви позволи да пропуснете маслото, тъй като е много по-маслено като вкус. Прибавете на стрйка , разбивайки все още, и сметаната с желатина. 

                           

Към така готовия крем прибавете каквото сте избрали : парченца плодове - сурови, сушени, ядки, нарязан шоколад и всичко, което се вписва в представите ви за захарна, коледна бомба :)

Сглобяване на тортата: нарязвам рулата на парченца с дебелина около един сантиметър. Покривам с фолио за свежо съхранение стените на обла купа ( в широката част с диаметър 21 см) и нареждам отгоре парченцата ето така:


Пълня вътре с крема, а отгоре нареждам останалите парченца от рулото. Затварям с подаващите се от купата краища на фолиото и изравнявам добре основата, като пристискам всичко леко с ръце.Пъхам в хладилника за минимум два часа. 


След като тортата е стегнала, обръщаме я върху подходяща чиния и покриваме с разбитата сметана.


Отгоре нареждаме плътно зрънцата от нара. 



Коледните светлинки се отрзяват в украсата на тортата, която заблестява като един истински рубин .

А във всяко парченце може да откриете всевъзможни вкустоийки, като със всяка хапка откриват е още и още! 
Опитайте и вие!


А аз използвам възможността да ви пожелая весло посрещане на празниците и на една по-красива, успешна и щастлива 2017-та година!

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!




7 коментара:

  1. Люси,
    много красива и елегантна торта за празниците ! Нарът е любим плод, чудесен за украси, великолепно подхожда и на тази интересна торта.
    Поздрави, весели и благословени празници !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лени! Весело посрещане на празниците и на вас у дома!

      Изтриване
  2. Прекрасна празнична торта, Люси!
    Честито Рождество Христово,
    с пожелания за здраве и любов, много щастие и сбъднати мечти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди! Весело посрещане и на новата година!
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Тортата е превъзходна. Правих я преди 2 години за Нова година. Сега смятам да повторя! Благодаря Ви, че ни предлагате такива достъпни, не толкова трудоемки и същевременно ефектни предложения. Весели празници и дерзайте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Теди! Много благодаря за милите думи! Удоволствието е мое! Бъдете здрава!

      Изтриване
  4. Направих тортата разкошна е благодаря за рецептата

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...