петък, 2 декември 2016 г.

Шоколадова панна кота под карамелена решетка / Chocolate panna cotta under caramel cage


It`s the most wonderful time of the year!..." И наистина е така, защото вече е декември, а това означава, че Коледа е близо.
Ако случайно сте пропуснали падналия сняг, то едва ли сте пропуснали валящите статуси за него в нета, като тази година мисля, че се конкурираха по брой с тези, обявяващи се против обявяването на падналия сняг. Объркахте ли се...ами то и аз! не разбирам защо вечно трябва да се киселее за нещо! Нямат ли нищо сладко за хапване тия хора! Аз пък много се радвам на хората, които се вълнуват , че е паднал сняг. особено по-възрастните такива. Много по-лесно е да почнем да мрънкаме, че утре ще трябва да чистим колата, да ходим внимателно заради леда и да оплакваме високата сметка за ток, отколкото да се залепим за прозореца и хипнотизирани да наблюдаваме танцът на снежинките. За минути сякаш нищо друго няма значение, освен тишината и бялата красота, която се сипе из града. И все пак..понякога и ми доставя еднакво удоволствие да виждам лелинчо ми да се оплаква как ще чисти колата, а след отива до прозореца, отмества леко пердето и поглежда навън. Може да погледне и за секунда, но неее....той седи запленен поне няколко минути, преди да се обърне и да каже с лека усмивка: "Е, поне ще може да направим снежен човек...не сме правили от години!"


И така набързо си давам сметка...наистина дойде най-хубавото време от годината! Време за топли семейни моменти, блясъка на светлинките, аромата на канела и уханието на шоколад! Празниците винаги ме вдъхновяват да приготвям десерти, но Коледа ме кара да ги правя едно ниво по-специални. И така, официално откривам сезона на изкусителните празнични рецепти, като ви обещавам, няма да съжалявате да държите лист и химикал под ръка до края на месеца, защото няма да са малко. Подготвила съм такъв списък с не само лесни и вкусни сезонни обеди и вечери, но и десерти, 

достойни за всяка празнична трапеза.
Днешният е точно такъв - шоколадова панна кота под карамелена решетка.  Не знам дали само заради наближаващите празници или заради вълнението ми, че ще посетя първото си гурме събитие ( за което ви разказах тук), но наистина този десерт  се получи толкова елегантен и грабващ окото, че наистина мястото му е за специални поводи. 



За сметка на това, толкова е елементарен за приготвяне, че може да запее "Издислав", но за щастие е твърде класен за целта. Но ето и необходимите продукти:
За панна котата:
300 мл течна сметана
200 мл прясно мляко
150 г черен шоколад
80 г захар
1 пак. желатин
1 ванилия
алкохол по желание

За карамела:
150 г захар
2 с.л вода

Слагам желатина с малко вода да набъбне с малко вода. В касерола смесвам сметаната и млякото, като прибавям и захар, тъй като сметаната е неподсладена.

                           

Когато захарта се разтопи и сместа, тръгне да завира, прибавям начупения на ситно шоколад.



Дърпам от огъня и почвам да разбърквам докато шоколадът се разтвори напълно. Прибавям ванилията и по желание, може да капнете малко алкохол като коняк или уиски. 

                     
          
Към още топлата смес прибавям и набъбналия желатин и разбъркваме докато се разтвори напълно. Изсипваме сместа във формички, като аз използвах силиконови полусфери. Прибираме в хладилника за около два часа.


Карамелената украса правя като в касерола слагаме захарта и 2 с.л. вода и оставяме захарта да се разтопи. От време на време само раздвижвам сместа в кръг, с помощта на дръжката, без да бъркам вътре. Оставям захарната смес да поври, докато получи хубав златен цвят.
Излизвам карамела върху обърнатите силиконови формички, от които вече съм извадила панна котата и оставим решетките да стегнат.


Излизвайки карамела от външната страна на формичките си гарантираме по-големия им размер, така че да паснат идеално върху самия десерт. Вие може да ползвате различни чашки и шолички и да направите различни формички. 
Едно от най-големите удоволствия е да счупиш с лъжичка карамела, за да стигнеш до вкусния, хладен, шоколадов крем. 





Грабвайки от тази наслада, покрита с кехлибарени , хрупкави парченца карамел е просто неописуемо изживяване за сетивата. 



Дали скоро имате личен повод, желание да поглезите себе си и близките през почините дни или събирате идеи за наближаващите празници, този десерт е точно това, което ще обере овациите на масата. 
Опитайте и вие! 

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


16 коментара:

  1. люси, всичко което правиш е повече от специално и аз с нетърпение очаквам следващите ти постове. Прегръдки.
    А, панакотата ти е убийствена!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Таничка! "Убийствени" прегръдки :)

      Изтриване
  2. Охооо, чудесна идея и отлично изпълнение! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  3. Отговори
    1. Може да ползвате всякаква- животинска, растителна, подсладена или не, стига да е течна :) Поздрави!

      Изтриване
  4. zdraveite , a kato kupichki kakvo da izpolzvame ,ako niamame kato vashite ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може да използвате всякакви купички, като цяло имате да разпределите общо 500 мл. течност. Може да ползвате и шолички за крем карамел, като решетките ще бъдат в тази форма. Поздрави!

      Изтриване
  5. Миглена Марковска11 декември 2016 г. в 11:05

    Люска, много е вкусен десерта. За следващия път планирам да добавя и портокал/мандарина на дъното на формичките, мисля, че ще стане още по-добре. А сега да ви разсмея, не правете мойта грешка да ги правите в керамична форма, за мъфини.... няма вадене, особено ако искате да извадите 1 от всичките :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миги, може да ги извадиш лесно, ако потопиш дъното в малко топла вода от външната страна :)

      Изтриване
  6. Люси, колко порции излизат!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен! Това е течност, така че е много лесно да се прецени по колко милилитра може да се раздели и на колко порции, зависимост големината. Аз направих 5 бр.

      Изтриване
  7. Здравейте.Може ли да се направят от 2 цвята бял и кафяв? :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...