петък, 5 юни 2015 г.

Френска селска торта / Медовик / French Cake / Medovik


Нали случайно не си мислехте, че ще ви оставя без десерт този уикенд! Не бих могла да си го простя, защото не искам да съм единствената дебеланка на плажа :) Но тъй като едва ли ще спра да готвя (и да ям), то поне да приготвям леки и подходящи за сезона рецепти, като се стремя да не прекалявам. А най-добрият начин за това е да го споделите с приятели!  Аз това и правя! Хайде на масата, пипъл! Днес за вас приготвих известната, обичана от всички Френска селска торта, която странно защо има това име само в България, а пък в останалия свят е известна под името Медовик. 


Реших, че този десерт е изключително подходящ за сезона, защото първо: Ако още не сте опукали сладкото от миналата година, време е да го направите, защото дойде време за новата реколта. Второ - ако вече направихте новата реколта, време е да я тествате по подходящ начин, а именно в тортата!  И трето - ако решите, можете да я приготвите и със свежи сезонни плодове и пак няма да сбъркате! Просто ле прекрасен льо сладкиш! 


Тъй като тортата традиционно се украсява много семпло и сама по себе си е перфектна до последната съставка, единственото, което мога да дам от себе си, е да ви предложа вариант за представянето й с украса, която да я превърне в нещо наистина впечатляващо с вида си, колкото и с вкуса си! Доверих се на рецептата на Танчето, като коригирах крема според вкуса си, но ето и нея:

Необходими продукти:
За блатовете:
2 яйца
150 г захар
400 г брашно
200 мл прясно мляко
50 г масло
2 с.л.мед
1 ч.л. сода бикарбонат
За крема:
800 г заквасена сметана
10 с.л. пудра захар ( или на вкус) 
200 г крема сирене
150 г краве масло
сладко по желание
орехи за украса

Започваме като разбиваме яйцата със захарта.


Добавяме млякото, меда, маслото и содата бикарбонат. 


Поставяме на котлона и затопляме сместа, докато придобие златист цвят. След това махаме от котлона и изсипваме наведнъж брашното, и започваме да бъркаме с дървена лъжица, докато се оформи меко, нелепнещо тесто.


Разделяме тестото на 6-7 топки, които разточваме след това на тънки кори върху набрашнен плот в желаните от нас форми (правоъгълни и кръгли платки)


Готовите блатове печем върху хартия за печене, като предварително ги надупчваме с вилица, за да не се надигат неравномерно.


 Платките печем в предварително загрята фурна на около 180 градуса, докато порозовеят.


С останалото ми малко тесто (от изрезките) реших да оформя украса под формата на клонки и цветя, които също изпекох, а след това напръсках с перлен сладкарски спрей!


Докато печем блатовете (необходими им са само няколко минути, внимавайте да не ги препечете и да станат твърди), приготвяме и крема. За целта разбиваме с миксер мекото (на стайна температура) масло със захарта и кремата сирене. После прибавяме постепенно и заквасената сметана, която е по-добре да бъркате на ръка, а не с миксер, тъй като става много течна при бързо разбиване. Но дори и да стане така, приберете крема за час в хладилника да стегне маслото и ще се постегне и кремът. Именно втечняването на заквасената сметана кара много хора да се притесняват от този крем, затова и аз се презастраховам с използването на масло.
Сглобяването на тортата е лесно - блат, крем, малко от избраното от нас сладко и така до край :


Измазваме хубаво тортата и отвън и украсяваме с начукани орехи. Пъхаме в хладилника за няколко часа или докато стегне добре.


Украсяваме отгоре и с изработените от тестото детайли ето така:


Колкото повече престоява тортата, толкова повече поема от нежния крем, а блатовете стават още по-крехки.


Както и друг път съм споменавала, торти, в които използваме масло в крема, е добре да оставяме за половин час на стайна температура преди сервиране.


Така гарантирано ще се насладим на пухкава и мека текстура на крема


Убедете се сами!


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!




41 коментара:

  1. Qu’est-ce que c’est? C'est le "прекрасен льо сладкиш"! :)
    Влюбих се в украсата :)

    ОтговорИзтриване
  2. Без думи! Люси, ти си както винаги перфектна в изпълнението, перфектна в презентацията, а пък за снимките - просто супер! Съжалявам, че няма как да ти гостувам и да пробвам твоите невероятни, сладки творения! Поздрави от Германия!

    ОтговорИзтриване
  3. Много ноти, много нещо! Кой ги свири, Люска? Голяма си капия. А тортата е просто фантастична!

    ОтговорИзтриване
  4. Фантастично....
    И много вкусно.....

    ОтговорИзтриване
  5. Селска...градска...няма значение.Изглежда вълшебно-подкупваща,ама не мога да ти насмогна,бе Люси! Кога ли ще намеря време да я направя? Ох,а снимките са извънземни направо!

    ОтговорИзтриване
  6. Поредната впечатляваща кулинарна фантазия, Люси,
    изпълнение, декорация, снимки и представяне - възхитителни!
    Майсторска! Благодаря, поздрави за теб и хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Люси, отново ме очароваш с твоето майсторство и фантазия!
    Браво, момиче хубаво!!!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасна е в твое изпълнение, Люси! Красавица! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Деси,
    Петя,
    Йоли,
    Анонимен,
    Рени,
    Диди,
    Хриси и
    Кате, благодаря ви от сърце, скъпи приятели! Изненадвам се, че още не ви е писнало от моята захарна страст и все още мога да ви привлека вниманието с поредния десерт! Благодаря ви, че наминавате, за да мога да споделям творенията си с вас! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Да попитам само,дали ще мога да сглобя блатовете с крема без да използвам такава форма.Достатъчно плътен ли се получава кремът,за да не се разтече и развали формата на тортата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Даниела! Именно затова слагам от маслото в крема, за да може да стегне по-бързо. Охлади крема за кратко в хладилника, преди сглобяването на тортата - ще ти по- лесно. Можеш да използваш стреч фолио, с което да увиеш тортата, за да се презастраховаш и да се запази идеална форма на тортата! Поздрави!

      Изтриване
    2. Много благодаря.Ще се пробвам.

      Изтриване
  11. Прекрасна е! Аз обаче няма да се справя с правенето на блатовете. Ако използвам този крем и вместо блатове редя бисквити, дали ще се получи? Или ще остане прекалено сухо?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! С малко закъснение пиша, но не съм в страната. Мисля, че ще се получи и с бисквити, а ако ви притеснява да не стане сухо ( не ми се вярва де), но можете да ги топнете съвсем за кратко в прясно мляко. Поздрави!

      Изтриване
  12. Много ти благодаря :-) Обожавам рецептите ти. Колкото до начина на поднасяне - красота!

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей Люси! Моите поздравления за страхотната рецепта! Вчера след обет я направих, по случай рождения ден на съпруга ми и резултата беше отличен. Всички много я харесаха! Следващият път ще приготвя двойна доза крем защото, моите хора искат да прелива всяка торта от крем. Поздрави, и ти желая идеални рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мая, благодаря за оставения коментар. Много се радвам, че тортата ви е харесала, а повече крем - никога не е лоша идея :) Благодаря за пожеланието, а на теб желая много весела и усмихната работна седмица!

      Изтриване
  14. Забравила си да кажеш за млякото в блатовете...резултатът беше, че сместа ми изгоря! 😤

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Написала съм за млякото точно над втората снимка от приготовлението. Сигурно не сте видели. Не се притеснявайте, случва се понякога!

      Изтриване
  15. Здравей Люси! За пореден път ще се доверя на теб,защото пробваното до сега е уникално! Аз живея в чужбина и въпроса със заквасената сметана винаги ми е бил проблем. Как да си го приготвя или със какво да я заменя? Децата ми имат рожден ден и искам да направя тази торта. Благодаря ти за вкусните изкушения които ни предлагаш

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен и искрено благодаря за думите! Ще ми е малко по-лесно да намеря заместител, ако знам в коя страна да търся такъв. За сега се сещам единствено за опциите като кварк и много хубаво, гъсто цедено кисело мляко. Ще се радвам да помогна с решаването на проблема и ако имаш възможност ми пиши отново днес, тъй като може да отсъствам тези дни! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  16. Здравей отново! Намирам се на Palma de Mallorka .Сещам се за цедено мляко-griego? За салати е чудно но за десерт незнам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако смятате, че ще стане - няма лошо да пробвате. Иначе се поразрових, че на испанския тази сметана може да я търсите като la crema agria. Поздрави :)

      Изтриване
  17. Люси, освен, че си страхотен кулинар, съм убедена, че си и страхотен човек!
    Досега съм правила всякакви вариации на тази торта, но тази рецепта бие всички рекорди!!! Благодаря ти най- сърдечно! Имам чувството, че те познавам отдавна, и се надявам да имаме възможността да се видим, и тогава аз да ти приготвя нещо вкусно! Поздрави и целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катерина, благодаря ти от сърце за думите! Аз хич не отказвам да ме гощават и да ме отменят в готвенето, така че приемам поканата! Радвам се, че този вариант на рецептата ти допада - и за мен е най-вкусният, който съм опитвала! Прегръдки силни от мен!

      Изтриване
  18. Здравейте, Люси! Направих тортата като следвах стриктно рецептата Ви и мерих всички продукти на везна. С 400 г брашно сместа ми стана с гъстота на кексова смес, а и освен това не сте споменала, че затоплянето става на водна баня...иначе по мое мнение тортата е по-хубава на вид, от колкото на вкус.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен. :) Както съм посочила рецептата не е моя, както и мерките, тъй като аз нямам везна. Аз съм човек, който често готви на око, затова и предпочитам да давам снимки на самия процес на готвене, за да може човек да се ориентира как трябва да му изглежда сместа. Други също направиха тортата по тези мерки и не са имали проблеми, така че смятам, че рецептата на Танчето е добра. Нито тя, нито аз сме ползвали водна баня, така че не мисля, че това е от голямо значение, след като тортата се получава и така. Може би наистина не е вашата торта, но има голямо изобилие от други и се надявам да намерите идеалната за вашия вкус. Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  19. Благодаря за прекрасната рецепта :) Аз лично я харесвам и си я поръчвам в заведение, но все не се осмелявах да я направя :) И повода по който я направих е рождения ден на свекърва ми :) стана невероятна торта, цялото семейство много я хареса и най-вече рожденничката! Още веднъж БЛАГОДАРЯ <3

    ОтговорИзтриване
  20. Люси, маслото за блатовете краве масло ли е?

    ОтговорИзтриване
  21. Честита Новата 2017 година, Люси!
    Бъди много здрава, обичана и щастлива!

    Отдавна следя твоя кулинарен блог, който веднага се превърна в любимо виртуално местенце за мен. Възхищавам ти се и те поздравявам от сърце за таланта ти! Благодаря ти за невероятно вкусните рецепти, които споделяш с нас с толкова финес и красота, а често и със заразителен хумор! Така вдъхновяваш и окуражаваш и по-неопитните и неуверени в кухнята като мен да опитат от твоите вълшебства и да се пристрастят завинаги към магията на кулинарното изкуство! Благодаря ти, Люси! Неповторима си, моля те, продължавай все така!

    А колкото до рецептата за Френска селска торта - удивително сполучлива! Сега по празниците се престраших за пръв път в живота ми да направя домашна торта, различна от обикновена бисквитена. И ми се получи наистина красива и вкусна торта, очаровах всички мои близки с нея!

    Сърдечни поздрави,
    Петя Стойчева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петя, какво да кажа освен едно огромно БЛАГОДАРЯ! Толкова мили и сърдечни думи и пожелания! Радвам се да споделям рецептите си, опита си и резилите си с такива читатели-приятели :)
      Пожелавам ви на теб една прекрасна, вкусна и пъстра 2017-та година и ти изпращам най-сърдечни поздрави!

      Изтриване
  22. Мерси че ми показа тази торта! С приятели я направихме и сме много доволни и щастливи!

    ОтговорИзтриване
  23. Отдавна се каня да направя тази торта :) Снощи дойде нейният ред!
    Колегите в офиса днес бяха много доволни, всички я харесаха. Следващият път ще добавя и какао в крема и блатовете, че приятелят ми е фен на шоколадовте торти и не ми даде най-високата оценка :(
    Спазих рецептата за блатовете. Крема направих с 250 гр маскарпоне и 800 гр заквасена сметана, добавих около 2-3 лъжици кафява захар. Направих си сладко от 400 гр череши и 2 лъжици кафява захар - на котлона за 10-15 минути. Разбира се, поръсих щедро с орехи.
    Благодаря ти, Люси! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти е харесала, Бети! И аз ще опитам твоята рецепта за крем следващия път, а сега и сезонът на черешите, така че може и тях да сложа! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  24. Предполагам не е проблем блатовете да се направят от предния ден. Дали може да се съхраняват, обаче?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, няма проблем, Татяна! Аз ги увивам във фолио за свежо съхранение. Поздрави :)

      Изтриване
  25. Здравей!Изпробвах рецептата,уникално съчетание на вкусове,но нещо сгреших с блатовете🤔станаха жилави а не меки,като на френска селска торта.На какво се дължи това?Сложих продуктите на котлона,почти завря като го свалих и веднага слогих брашно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен! Да не би да си сложила повечеко брашно? Чак пък жилави, трудно ми е да си представя от какво може да станат такива. Те си омекват достатъчно от крема и ако са тънки, а тестото е било мекичко при размесване, трябва да си станат нежни и крехки. За съжаление не мога да предложа причина към този момент :(

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...