понеделник, 13 януари 2014 г.

Говежда бобена яхния по аржентински / Argentinian Beef Stew - Locro de Argentina


Колко време отлагам приготвянето на тази рецепта, само ако знаете. И сега, след като семейството ми я опита, са леко сърдити, че съм чакала толкова време. Както каза Митко "можехме поне три пъти да сме яли досега от това" :)  Но първо дълго време издирвах хубаво говеждо месо, после, като го намерих, пък трябваше да издирвам сладък картоф (батат).

 

Тук, в Благоевград, трудно се намират тези неща, така че специално сладкия картоф го купих от София при едно мое пътуване дотам. Знам, че на пръв поглед ястието си изглежда ненужно сложно, тъй като има чоризо, говеждо, батати и т.н, но доверете ми се - ЗАСЛУЖАВА СИ.
Може би няма да го приготвите без повод, но пък ако има такъв, това е яденето, което ще си подхожда. :)

 

Историята, която ме води към тази рецепта е също много интересна. Преди няколко месеца си седях пред компютъра и видях въпрос към игра на "Кулинарен журнал". Наградата за печелившите щеше да бъде курс по "Аржентинска кухня" , който щеше да се проведе още същата събота в столицата.
По принцип не съм голяма късметлийка (освен късмета, който извадих със семейството си ), и дори не играя на такива игри, но нещо ме накара да напиша верния отговор. Представете си каква изненада беше за мен, като видях вечерта, че съм една от печелившите и трябваше да променям плановете си, защото въобще не бях предвидила този вариант. Можех да се откажа, но взех второто добро решение за деня и отидох.

 

Това беше една наистина прекрасна събота, в която успях да се запозная с едни чудесни хора, които макар да познавам бегло, мога да нарека свои приятели, защото са изключително сърдечни и дружелюбни. Още повече се влюбих в кулинарния свят на блогърите. :) На курса успях да се срещна с Ани от "Вкуснотека", Гери от "Мус от краски и мечти", Петя от "Кулинарни размисли и страсти" и Мария от "Fresh cuts of Life" и много други.
Менюто, което приготвихме, съдържаше именно тази невероятна аржентинска яхния с говеждо месо, както и:
1. Салата "Пампас", която смятам също да приготвя скоро. Тя се състои от грах и сладки картофи, майонеза и ..още нещо :)
2. "Емпанади с късчета овче месо"
3. "Карбонада криола"
4. И десертът "Пергамино куесо"  - смес от два вида подсладени сирена, гарнирани с прекрасни сушени дюли :
Всичко ми хареса, малко или повече, но тази яхния просто ми взе ума и си обещах още тогава, че ще я приготвя и за близките си, а те след това ще пляскат и ще хвърлят цветя по мен от благодарност : )
Сега дойде време да я споделя и с вас, пък вие, ако се осмелите - я пригответе. Ето и необходимите продукти:

1 1/2 ч.ч. боб
1 глава лук
1 голям морков
1 зелена чушка
1 батат
90 гр чоризо
400 г говеждо месо
200 г бекон / шунка
160 г царевица
пилешки бульон
олио/ масло
черен пипер
червен пипер
чубрица / лют пипер (по желание)
сол

Преди да започна искам да уточня, че беше минало доста време от тогава и не си спомнях подробно начина на приготвяне, потърсих в интернет рецепти за аржентинско локро, но те са много и различни. Накрая се спрях на свой измислен вариант, който много ми допадна и ще го приготвям по същия начин за напред.

Разбира се не липсваха и изненади. Като в случая,  някой (Митко) ми беше изял бекона, без да съобщи за това. Затова и имаше само два вида месо в супата, а пък аз реших да добавя малко грах към цялата зеленчукова фиеста. Това, разбира се, се вижда на снимките, но ако искате да се придържате максимално към оригинала от курса, следвайте рецептата.

Започнах като предварително сварих боб още предната вечер. Аз използвам домашен боб и моят има нужда от повече варене, затова и го сварих до "полу готовност", така че да мога да го варя още заедно с цялата яхния.


В подготовката на продуктите е хубаво да нарежете всичко на кубчета; лука, моркова, батата, зелената чушка, чоризото и да отцедите нужното количество царевица. Аз ги подреждам в поднос, за да са ми под ръка ето така:


Нарязвам и говеждото на малки парченца.


В дълбока тенджера загрявам 2 с.л. олио и 2 с.л. масло. Прибавям говеждото и сотирам леко, като бъркам непрекъснато. Овкусявам със сол и изваждам в чиния.


В същото тенджере добавям отново малко мазнина, и след като се загрее, добавям лука. След това добавям последователно - морковите и бататите, като запържвам още няколко минути. След това добавям - чушката, царевицата и нарязаното чоризо. Продължаваме да бъркаме още няколко минути, докато всички зеленчуци пуснат ароматите си и променят цвета си. Накрая добавяме говеждото и боба (с грах в моя случай :))

 

Разбъркваме хубаво и овкусяваме с черен, червен пипер и сол на вкус. Прибавяме и пилешки бульон, колкото да облее всички продукти хубаво, и оставяме ястието да заври под похлупак.
След като заври, намаляваме температурата на котлона - достатъчно да къкри, и варим, докато месото стане крехко.

 

Малко преди да е готово яденето, аз увеличавам котлона, така че ястието да поври на по-висока температура, при което бобът започва да омеква и пуска повече нишесте. Така и задушената яхния става по-плътна. Сервирайте я още топла, да пари :)


Прибавете и малко чубрица и люспи лют пипер, ако искате още по-ароматен и пикантен вкус :)


Не мога да ви опиша колко е вкусно това нещо! Само чиниите, ако можеха да говорят :)


Всеки изяжда минимум по две чинии, върви чудесно и с чаша хубаво червено вино :)


9 коментара:

  1. Привет Люси, толкова се радвам, че си спомняш за онази събота. Да, яхнията беше страхотинска направо. Помниш ли, как готвачът се притесняваше дали ще ни хареса :-). Сега като я гледам ти как си я направила, вече не изглежда толкова завъртяна и може и аз да се пробвам. Поздравления за снимките, много са добри.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз помня, и аз помня... Беше вълешбна събота, пак искам! ;) Благодаря за поканата, Мими.
      А сега към Люси - какво да ти кажа, отново ме върна в онзи ден, когато това питателно ядене ми взе ума... Беше голяяяма вкусотия, а ти си я пресъздала отлично, Люси! :)
      Поздрави най-сърдечни! И се радвам, че те познавам! :) И теб, Мими. :)

      Изтриване
    2. Мария, Гери, и аз съм умиление си спомням за този безгрижен следобед, макар че, аз веднага успях да се порежа на супер острите ножове :) Дано да имаме отново такава възможност да се видим, пък и да похапнем - както най-много обичаме! Поздрави и на двете!

      Изтриване
  2. Много апетитно ястие.
    Самото присъствие на говеждо го прави прекрасно.
    Но много трудно го намирам при нас!
    Ще я опитам на всяка цена.
    Поздрави, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Дани и благодаря! И при нас е така с говеждото, следя го като брокер - стокова борса, като съм намислиа някоя рецепта, но все още не е много популярно в магазините. Но все пак вкусът му е уникален! Поздрави!

      Изтриване
  3. Страхотно предложение,но какво е батат? Очаквам отговор! Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, батат е сладък картоф. Можете да закупите в по-големите магазини. Поздрави! :)

      Изтриване
  4. Много вкусно е описано!Тази вечер закупих всичко и утре ще го приготвя!Жалко,че при ме снимките не се виждат!Поздравления,Люси!А тази вечер сме на твоята октомврийска яхния!Страхотно се получи!Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Златка! Явно има проблем със снимките наистина. Ще се опитам да го оправя скоро! Поздрави и се надявам да ви хареса!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...