Не мога аз да си държа ръцете в джобовете и това и си е. Казах си, че ще се опитам, докато трае пост-празничният период на диетуване, да не готвя много сладории, за да не се изкушавам. Мислех си, че ще успея да мина само на рецептите от черновите, но ..Цъ! Не се получи!
Но как да ви кажа, имам повече нужда от това да приготвям такива красоти, отколкото да ги ям. Като почна да правя торта и ми става едно такова весело на душата.. от всичката тази сметана, шоколад и ухания на току-що изваден топъл блат от фурната.
И така, като се бях наточила за хубава торта, ми попадна точно тази, която трябваше. Как досега не бях правила торта Шварцвалд и аз не знам. Някак си съм се била объркала, че е сложна сигурно, но се оказа една от най-лесните торти. Рецептата харесах от тук, но аз реших да я приготвя с вишновка, тъй като пресните череши ще се позабавят, ако мога така да се изразя!
Слава богу, аз винаги си имам запаси от домашна вишновка, а смятам, че всеки уважаващ себе си алкохолик ще хареса много този вариант ! :)
Да си призная - имаше и друга причина, поради която исках да направя торта и тя беше, че много исках да се изфръцкам с новата си поставка за торти.
Получих я като коледен подарък и беше опакована по най-старателен начин от двама невероятни мъже - Митко и Цецо!
И разопаковането, както и опаковането, отне доста време, най-вече защото попаднах на това... пукащ найлон,
И така загубих около половин час от живота си. Но за щастие се стегнах и запретнах ръкави и накрая успях да приготвя тази божествено вкусна торта "Шварцвалд".
А ето и необходимите продукти:
За блатовете:
6 бр яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. ванилов екстракт
115 гр черен шоколад
115 гр черен шоколад
За сиропа:
1/4 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. вода
3 с.л. вишновка
За украсата:
350 мл подсладена сладкарска сметана за разбиване
1/5-2 ч.ч. вишни от вишновка (захар на вкус)
2 с.л. царевично нишесте
1/5-2 ч.ч. вишни от вишновка (захар на вкус)
2 с.л. царевично нишесте
тъмен шоколад
Започваме с приготвянето на блатовете. За целта разбийте яйцата с миксер заедно със захарта и ванилията на висока скорост.
Сместа трябва да стане пухкава и значително да увеличи обема си ето така:
През това време разтопете шоколада, а след това го прибавете на тънка струйка към яйчената смес. Прибавете и пресятото брашно и разбъркайте отново.
Разпределете сместа в две алуминиеви тавички с диаметър 20 см, предварително покрити с хартия за печене.
Блатовете печете за около 10-15 мин в предварително загрята фурна на 160 градуса.
Оставете да се охладят напълно (най-добре за една нощ), а след това разделете блатовете напречно, получавайки четири по-тънки блата.
Следващата стъпка е да приготвим сиропа и пълнежа. Аз имах захарен сироп в хладилника от предишно готвене и просто го смесих с вишновка, но ако нямате, пригответе го по следния начин. В касерола сложете водата и захарта и оставете на котлона да заври. След като заври добавете и вишновката или черешов ликьор. С този сироп напоете блатовете хубаво при сглобяването на тортата:
Пълнежа за тортата:
Сложете в подходящ съд (при мен отново касерола) почистените и разполовени вишни от вишновката. Добавете захар на вкус. Аз сложих около четири супени лъжици.
След като вишните започнат да къкрят, прибавете и размитото с малко вода нишесте. Разбъркайте минута-две, докато сместа се посгъсти. Дръпнете от огъня и оставете да се охлади.
Остава единствено да разбием сметаната според инструкциите на опаковката.
Тортата сглобяваме по следния начин: Блат, сироп, сметана....
и отгоре от вишните:
Накрая измажете всичко със сметана и украсете с настърган шоколад.
Не забравяйте да добавите още няколко вишни към украсата:
Ако още не можете да й се наситите, ето още няколко снимки:
mnogo tochno objsneno i pokasano ,noooo koito njma vi6novka ?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, можете да използвате замразени вишни или череши, като ги накиснете за 24 часа в захар и алкохол. Сигурна съм, че ще се получи отново прекрасен вкус :) Поздрави!
ИзтриванеБраво Люси!Радваш ме с красотите,които правиш!
ИзтриванеЛюси, невероятна торта си сътворила. И поставката ти е много красива. Ще си отмъкна едно парченце от тази сладост, а на теб прекрасен уикенд ти желая!
ОтговорИзтриванеТанче, благодаря! Feel free да се черпиш на воля :) Прекрасни почивни дни и на теб!
ИзтриванеПрекрасна торта, приготвена и поднесена по прекрасен начин -
ОтговорИзтриванетортата, поставката, снимките, представянето - впечатляващо красиво и ефектно.... Поздравления, Люси, хубав петък и спокоен уикенд!
А как разделяш блатовете на две? Струва ми се много трудно!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, разделям блатовете с много остър нож, бавно и внимателно. Хубаво е да за напълно изстинали, така по-лесно се режат. Поздрави!
ИзтриванеБраво! Ще се опитам да я направя.
ОтговорИзтриванеЛюси, да ти е честита красотата и много вкусотии да подреждш на нея. :) А тортата е просто върхът!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Снимките са прекрасни... даже прекрасни е малко:)) Изглежда невероятно тортата:)
ОтговорИзтриванеСтрахотна торта! Красива и вкусна! Поздравления за майстора!
ОтговорИзтриванеСтрахотна торта, Люси! Обожавам Black forest cake и отдавна се готвя да я направя, а ти си я приготвила зашеметяващо. Честита поставка, със здраве да си я ползваш! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав уикенд!
Прекрасна е! Вдъхнови ме и аз да запретна ръкави хихи. ^^
ОтговорИзтриванеПрекрасна вкусотия :)
ОтговорИзтриванеЛюси, отлично сътворена е твоята Шварцвалд! Поздравления на теб и на избралите тази невероятна поставка, за която тутакси ти завидях...На нея тортата изглежда зашеменяващо!
ОтговорИзтриванеДиана,
ОтговорИзтриванеСветлана,
Гери,
Тони,
Анонимен,
Алекс,
Lucienne,
Nas,
Петя,
благодаря на всички за милите коментари. Тортата отдавна я няма, но за щастие поставката върши чудесна работа и вече влезе в употреба за следващата чудна торта, която ще споделя с вас съвсем скоро. Сърдечни поздрави!
Люси, страхотна торта! Една от любимите ми! Семпла и лесна за приготвяне, но неустоима :) Презентацията ти е повече от слюноотделяща! Много ти се радвам, от сърце!
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце! Поздрави!
ИзтриванеЛеле, перфектната торта!
ОтговорИзтриванеhttp://thingamyjic.blogspot.com/
Страхотна торта , пълно изкушение ... Прегръдки Иви !!
ОтговорИзтриванеBu, Ivi, Благодаря ви! Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванесамо не видях в рецептата дали добавяте бакпувер :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте, не, в рецептата няма бакпулвер. Поздрави!
ИзтриванеA kakuv e diameturut na formata ,v koqto pechesh blatovete?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, написано е в рецептата, диаметърът е 20 см. Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте и от мен... тортата изглежда невероятно ..вярвам е и много вкусна ... :) искам да я направя и аз, но може ли вместо ликьор, да използвам сладко/сок от вишни примерно - за сиропа? Или тогава няма се получи желаният ефект? Поздравления за блога и рецептите.... всички са добре описани и интересни :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте Краси, разбира се, че можете да използвате сироп от вишни за напояването на блатовете. Аз също експериментирах с вишновката, тъй като в оригиналната рецепта не се използва алкохол. Смятам, че отново ще се получи добър вкус! Поздрави :)
ИзтриванеМакар и със закъснение, честита Ви нова придобивка, като гледам тортата сте си я заслужили отвсякъде. Тортата Ви не се дава по нищо на тези от реномираните сладкарници, как само ми се иска да мога да сътворя нещо толкова красиво за рождените дни на моите момичета, но се съмнявам, че ще успея
ОтговорИзтриванеСтрахотна тортичка,поздравления! Имам въпрос: аз искам да я направя с ягоди,имам замразени.За да направя соса от ягоди в случая замразени,как трябва да прожедирам.трябва ли да се накисват или може да се отмразят, да си ги нареже и вече да прибавя нишестето и захарта.
ИзтриванеЗдравейте Анонимен, в случая е по-добре да пропуснете накисването в алкохол и преминете направо към стъпката размразяване на плодовете и приготвянето на соса. Сърдечни поздрави!
ИзтриванеЗдравей Люси,мисля да направя тази торта,искам да попитам може ли да се ползва компот от вишни.
ОтговорИзтриванеПривет Юлиана, не съм я правила с компот, но мисля, че ще се получи. Може да бъдат по-меки и сочни, така че ще трябва да ги изцедиш добре, а за пияния вкус, може би ще трябва да ги накиснеш в малко алкохол :) Сърдечни поздрави!
ИзтриванеЛюси, чак сега я видях тази красавица, но няма начин да я подмина! Това е една от най-вкусните торти, от онези класическите рецепти, които никога не остаряват и не омръзват, защото са шедьоври и ти си я направила, като доказалелство на това, нямам думи, прелестна е!
ОтговорИзтриванеЧеститита нова придобивка, като че точно за прелестната ти торта е правена :)
Прегръщам те и ти пожелавам от сърце много настроение и Коледно вдъхновение!
Благодаря ти, Танче! Поставката не остава дълго празна, радвам се, че ми служи добре :) Благодаря за милите думи и аз ти пожелавам също много весело посрещане на празниците!
ИзтриванеЛюси,
ОтговорИзтриванесега попадам на блога ти, много е хубав и уютен. Радвам се, че си се доверила на моя рецепта. А твоето представяне и адаптация изглеждат невероятно. Весели празници ти желая.
Дани, много ти благодаря за оценката, чест е за мен да ме посетиш :) Благодаря ти за рецептата и вдъхновението, което си. Сърдечни поздрави и весело посрещане на новата 2015-та година!
ИзтриванеЗаписвам си рецептата! Много ми харесва!
ОтговорИзтриванеБлагодаря :) Приятно готвене и сърдечни поздрави! :)
ИзтриванеЗдравейте ,от къде мога да намеря вишновка с цели вишни?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Валентина! Аз си правя домашна вишновка, за която дори има рецепта в блога, но иначе съм виждала баби да продават на селския пазар и някъде по селата, където съм ходила. Но иначе съм правила тортата и със замразени вишни, като докато ги затоплям със захарта на котлона, можете да добавите бренди или ракия :) Поздрави!
ИзтриванеБлагодаря за ценния съвет,ще пробвам със замразени вишни.Много съм доволна от рецептите,които съм изпробвала до сега от сайта ви.Винаги се получават. Поздрави!
ОтговорИзтриванеОтново, изключително благодаря! Надявам се и тази да ви хареса! Най-сърдечни поздрави :)
ИзтриванеЛюси, страхотна торта, но моето внимание привлече вишновката която си ползвала.
ОтговорИзтриванеКак съхраняваш вишните от нея, че имат толкова наситен цвят? По принцип плодовете не избледняват ли? Това дали се дължи на по-голямото количество захар или е в резултат на нещо друго?
Поздрави :)
Здравей, Вики! Малко се забавих с отговора, но и така се боя, че няма такъв голям отговор. При мен плодовете стават все по-тъмни, колкото повече престояват в ликьора, затова имам един голям буркан с вишновка, в който прехвърлям всички плодове. Той е вече на някоя и друга година, а течността и плодовете са станали много тъмни. Поздрави!
ИзтриванеЗдравей Люси,
ОтговорИзтриванеМоже ли да направя тортата с други плодове, тъй като не обичам вишни?
Поздрави
Здравейте! Разбира се, че може, просто няма да е класически "Шварцвалд", но важното е да ви харесва на вас! Поздрави!
ИзтриванеПривет, Люси! През лятото ме вдъхнови да си направя вишновка, че и си купих стааари шишенца и чашки за нея! Пийвам си я от време на време с кеф! А сега е ред на тортата! Изглежда чудесно и вкусно! Благодаря ти! ;);)
ОтговорИзтриванеПривет, Албена! Шом й е дошъл реда, ще чака отзиви! Дано ти се хареса и все така да си гарнираш с вишновка в чашка! Поздрави и много усмивки от мен!
ИзтриванеЗдравейте! Страхотна торта, точно като за мен! Направила съм си и вишновка и сироп от вишни и сладко. Та въпросът ми е: тъй като в крайна сметка си изхвърлих вишните от вишновката, предполагам мога да ползвам плодовете от сладкото, които са ми цели и със страхотен цвят, само дето няма да имат алкохол
ОтговорИзтриванеПривет, Анонимен! Може да накиснеш за малко плодчетата от сладкото във вишновката, няма проблем и разбира се може да ги използваш в тортата! Поздрави и весело посрещане на празника!
ИзтриванеИ още един въпрос. За крема - аз си купувам течна сметана на President, която е от мляко, но не е подсладена. досега съм я използвала само за приготвяне на кремове, обикновено с шоколад, или за олекотяване на маслен крем, та не знам колко и каква захар трябва да ѝ се добави.
ОтговорИзтриванеЗдравей, отново! Мисля, че 3-4 супени лъжици са достатчъни, ако не ис пададе по толкова слдако, пък и щом и плодовете ще са от сладко, ще има захар в десерта. Млечната сметанат обаче не е толкова обемиста, така, че да не се изненадвате от здаденото количество. Поздрави!
ИзтриванеУдачно ли е използването на заквасена сметана?
ОтговорИзтриванеНе бих я сменила в случая. Истинската "Шварцвалд" има този класически вкус на бита сметана :)
ИзтриванеА ч.ч колко грама значи :) че имам няколко вида чаени чаши :). Благодаря предварително
ОтговорИзтриванеАз изполвам за мерителна чаена чаша от 200 мл. Поздрави!
ИзтриванеДа знаете, без брашно не става хахаха
ОтговорИзтриванеЗдравейте , тортата изглежда невероятно!
ОтговорИзтриванеБихте ли ми дали идея за някакъв подходящ крем с маскарпоне и/или кондензирано мляко , тъй като не обичам сметана?
Благодаря ви предварително!
Здравей, Непознат и благодаря! Може да я направиш и с тази комбинация, звучи вкусно. Може да използваш и заквасена сметана :) Поздрави!
ИзтриванеПомощ!!!За 28 см, с колко трябва да увелича продуктите за блата!? 🙂
ОтговорИзтриванеЗдравейте, поне двойна доза със сигурност. Не съм правила чак толкова голяма торта скоро, може да изпечете един блат от двойна доза и да видите колко ще трябва да увеличите продуктите след това. Може да изпечете блатовете ден-два по-рано даже. Поздрави!
Изтриване