понеделник, 12 ноември 2012 г.

Лесна шоколадова торта / Easy Chocolate Cake


Всеки трябва да си има по една такава рецепта! Рецепта, която знае наизуст и винаги може да го спаси в ситуации, когато трябва да забърка нещо набързо. Майка ми си има такава, леля ми, дори сестра ми :) (Скоро ще ви кажа и техните ;) ) Доскоро за мен такава рецепта беше домашния течен шоколад, докато не открих тази в BBC.

Нищо не променям в нея, пък то и не е необходимо. Рецептата е идеална и сполучлива всеки път. Можете да направите със сместа колкото си искате блатове - малки или по-дебели, защото лесно се дозира. 

Ето какво ви е необходимо:
За блатовете:
225 гр брашно
350 гр пудра захар
1½ чаена лъжица бакпулвер
1½ чаена лъжица сода бикарбонат
85 гр какао
2 яйца
250 мл прясно мляко
125 мл олио
1 ванилия
250 мл вряла вода

За шоколадовия ганаш:
200 гр шоколад
200 мл сметана (ако е растителна, сложете масло за сгъстяване 1-2 супени лъжици)

Загрейте фурната на 180 градуса и намажете две тавички от по 20-22 см с олио. Ако искате повече, но по-тънки блатове, както съм направила при торта "Чудовище", намажете четири.
Аз използвам такива формички, защото са много удобни за многопластови торти:

В дълбока купа смесете всички съставки без водата и разбъркайте с дървена лъжица или миксер. Добавете врялата вода на тънка струйка и бъркайте, докато се получи доста течна смес. Разпределете сместа в тавичките. Аз използвам черпак, тъй като е най-лесно да се отмерят равни количества.

Блатовете се пекат около 25-35 минути, докато забучена дървена клечка в средата илиза суха. Готовите блатове оставяме да се охладят и през това време приготвяме ганаша.
В касерола затопляме сметаната и шоколада на ниска температура, докато се разтопи последния. Махаме от котлона и оставяме на хладно, докато се сгъсти. (Може да добавите 1-2 с.л масло масло, ако ви се струва, че сметаната не е достатъчно маслена, но това не е задължително)  За да се охлади по-бързо ганаша и да стегне, потапям касеролата в друг съд с лед, като разбърквам периодично.
Охладения ганаш разпределяме между блатовете и измзваме тортата отгоре и отстрани.
Става много по-бързо! :)





152 коментара:

  1. V saita za tazi sushtata recepta ne se posochva vryala voda.Ne razbiram kato shte polzvame 250ml mlyako zashto tryabva i vryala voda da dobavyame.Opredeleno ne pasva!!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, свързах се с редакторите на сайта Kulinar.bg, от където най-вероятно сте прочели публикуваната ми рецепта. Те вече коригираха допуснатата грешка.
    Оригиналната рецепта е от сайта на BBC и макар да ви изненадва ползването на вода, това всъщност е доста прилаган метод при приготвянето на много амеркианските торти и кейкове. Блатовете стават много сочни и вкусни. Опитайте! :))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. zdraveite izvinete za latinicata :) Da vi popitam smetanata sladkarska li e?

      Изтриване
    2. Няма проблем за латиницата :) Използвам течна сладкарска сметана, която не е необходимо задължително да е подсладена, тъй като шоколадът достатъчно си подслажда. Поздрави!

      Изтриване
  3. Zdraveite, a mejdu blatovete kakvo se slaga?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! От направения ганаш от шоколад и сметана, разпределяме между блатовете и върху самата торта за украса.

      Изтриване
  4. a posledno voda da slagame li

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Да, сложете водата, както е описано в рецептата. :)

      Изтриване
  5. А какъв шоколад използвате-натурален ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Шоколадът е въпрос на избор - аз използах черен, тъй като ми е по-любим. Истината е, че можете да използате всякакъв!

      Изтриване
  6. Добре, не може ли всичко това да го напишете в самата рецепта? Защо ще ми отговаряте на всеки коментар? Къде в рецептата ви пише, че блатовете се мажат с ганаша? Ваш си е блогът, може да си редактирате рецептите колкото пъти поискате!!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, права сте - блогът е мой. :) Освен това съм съвсем млад блогър - на 3 месеца, така че все още има на какво да се уча по отношение на описване на рецептите. Това не означава, че трябва да описвам всеки един детайл - моят опит ме е учил, че рецептите трябва да дават свобода на въображението. Няма смисъл да посочвам какъв шоколад съм използвала, защото така или иначе повечето хора ще използват любимия си. Водата е описана в рецептата, а за ганаша мисля, че е пределно ясно за какво се използва.
      Това, че съм човек на по-малкото думи, не означва, че трябва да редактирам всяка рецепта спрямо вкуса на всеки отделен читател.
      В случая ще уважа препоръката ви и ще добавя пояснение за ганаша, като се надявам с това да изчистим вскякаво недоразумение и да останат само положителни впечатления. :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
    2. Люси :) то се иска малко за да се схване, но има хора на които им е нужно даже да се каже, че печката или котлона е нужно да се включи.

      Изтриване
    3. Госпожо @Dary, много сте кисела. Направете си я тортата, гаранция, че ще ви оправи настроението :)

      Изтриване
  7. ТОРТАТА Е ПЕРФЕКТНА!!!!БРАВО ЗА РЕЦЕПТАТА!

    ОтговорИзтриване
  8. Колко масло трябва да сложим на ганаша, за да се сгъсти?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, добавих уточнение за маслото. Прибавянето на масло не е задължително и ганашът ще се сгъсти и без него. Добавям го като гаранция, тъй като винаги можем да попаднем на не толкова качествена сметана и дори шоколад. Но и да не добавите масло, ганашът ще стегне.

      Изтриване
  9. a trqbva li blatovete dase usiropqvat ili e po jelanie ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      блатовете остават сочни след изпичането и затова сиропиране не е необходимо и не е посочено в рецептата. Разбира се, вие може да ги сиропирате по желание - със сигурност няма да навреди :)

      Изтриване
  10. Тортата е перфектна!

    ОтговорИзтриване
  11. Na men mi se polu4u tortata mnogo dobre. Gostite mi ostnaha iznenadani 4e sama sum q napravila. Mersi za receptata :)

    ОтговорИзтриване
  12. kak moje da pita te za takiva elementarni neshta?

    ОтговорИзтриване
  13. Рецептата е много лесна, а тортата става невероятно вкусна! Благодаря, Люси!
    Докато четох коментарите много се забавлявах! Интересно е как може да има толкова подробни и кисели хора?!?! Люси се е постарала, а ами такива, които вместо благодаря са излели отрова!!! Странни хора!!! :)
    Поздрави: Деси

    ОтговорИзтриване
  14. рецептата звучи много добре, ще я пробвам в най-скоро време...благодаря!,

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря на всички за милите думи! :)

    ОтговорИзтриване
  16. ako vsi4ki 4etat po dobre , moje i da ne zadavat tapi vaprosi !!!

    ОтговорИзтриване
  17. Рецептата е много лесна и е идеална за начинаещи кулинари.Аз я направих и се получи страхотно :)

    ОтговорИзтриване
  18. shte ia probvam i az mn mi xaresa po nacialo cesto si pravia blagodaria predvaritelno

    ОтговорИзтриване
  19. Здравейте !
    Току-що приготвих тортата, но имах сериозен проблем с ганаша- не се сгъсти изобщо, въпреки сериозното бъркане, което приложих :D Възможно ли е това, че съм сложила с 40 гр. по-малко шоколад да е проблемът? Тъй като едва след като бях купила продуктите, видях, че шоколадите, които съм взела не са 200 гр. , а 160 гр. Та именно затова сложих 2 лъжици масло, за да се сгъсти сместа, но нямаше ефект.
    Както и да е- благодаря за рецептата. Аз лично искрено се забавлявах, докато приготвях тортата, а мама и татко ще я харесат дори с мааалко по-течен ганаш.
    Поздрави : ))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Радина, много неприятно наистина, че се е получило така с ганаша. По принцип за ганаш количеството шоколад трябва да е ако не повече, то поне точно колкото сметаната, за да се получи добре. Разбира се и какъв шоколад използваш е от значение, аз например съм много разочарована от определени ( уж добри) български марки. Сметаната също е хубаво да не бъда диетична, а с по-голяма масленост. Аз съм сигурна, че си изпълнила всичко както трябва, но понякога просто така се получава. Надявам се да ви се е усладила все пак тортата, а другият път просто смени марката на шоколада. Сърдечни поздрави и от мен :)

      Изтриване
  20. pravila sam podobna torta samo4e sas gotovi blatove. moga da kaja 4e tazi torta e strahotna. A I 4ESTIT PRAZNIK

    ОтговорИзтриване
  21. Zdraveyte, Molya posavetvayte gramaja/ml nakoy product da namalya ili uvelicha ako iskam da opeka ot smesta edin blat, koyto da razdelya na dva po-kasno ili prosto da izpolzvam edin vmesto dva otdelni? Posochete dali shte tryabva da se uvelichi temperaturata i vremeto na pechene. Blagodarya :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, бихте могли да опечете от сместа един голям блат, ако е в по-голяма тавичка ( например правоъгълната от фурната) или друга. По-добре е да се придържате към възможността да печете един по-голям, но тънък блат, отколкото дебел, тъй като сместа е доста течна и рискувате блата да остане суров. Самото разделяне на грамажа на половина е напълно възможно, дори и да не е съвсем точно. А що се касае до температурата на печене - тя остава същата. За времето обаче, най-добре се доверете на "добрата стара" проверка със забучената клечка в блата - трябва да излезе суха. Поздрави!

      Изтриване
    2. Blagodarya za barziyat otgovor. Ot cyalata smes opekoh edin blat v standartna kragla forma i stana prikazen. Dosta sochen, no ne surov. Pekoh go blizo 45min na 170 Gradusa i garnirah samo otgore sas smetanovata smes i schukani orehi. Tortata izchezna za po malko ot 8 chasa :) Razkoshna i lesna recepta, mersi.

      Изтриване
  22. Здравейте! Относно блата дадените продукти за един ли са или? Тоест ако искам да направя 2 или три такива на три път трябва да забъркам сместа или тази ще стигне за 2 блата - тавички 20-22cm?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и от мен :), сместа е достатъчна за направата на поне четири по-тънки блата, разпределени в посочените от мен тавички с диаметър 20 см. Аз я разпределям с черпак, за да се получи по равно навсякъде. Иначе можете да изпечете сместа и в голяма тавичка с диаметър 25 см и да резрежете после балата на две. Поздрави!

      Изтриване
  23. извинявам се..... млякото кисело или прясно?

    ОтговорИзтриване
  24. Извинявам се, а сметаната каква да е? От тая за разбиване или животинска дето пише 30%?

    ОтговорИзтриване
  25. Здравей, Люси!
    Днес направих тортата, добавих и малко натрошени лешници между блатовете, получи се страхотна! Определено ми става любима рецепта за торта :)
    Моят ганаш се получи матов, а не лъскав, както е твоят на снимките, имаш ли идея защо е така? Може ли да е от това, че използвах шоколадов кувертюр, а не шоколад?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Ваня, може би причината е тази, която казваш, тъй като не съм правила нищо повече от описания процес за ганаша. По принцип за лъскавост на шоколада е хубаво да се темперира, но аз не правя това. Ако все пак желаеш да има такъв блясък, следващия път просто можеш да добавиш някоя и друга лъжичка олио към него. Сърдечни поздрави!

      Изтриване
    2. Много ти благодаря за съвета, тъкмо си хапваме последните останали парчета и вече правя планове кога пак да я забъркам :) Имаш страхотни рецепти в блога си и си личи че правиш всичко с желание! Поздравявам те, страхотна си и продължавай в същия дух :)

      Изтриване
  26. Здравей,Люси!
    Искам само да попитам тавичките само се мажат с мазнина и се изсипва от сместта,без да е нужно да се слага хартия за печене или да се набрашняват тавичките,така ли?Има ли опасност да не ми се отдели блата цял?Много се извинявам за въпроса.Благодарна съм,че те има и споделяш с нас тези изкушения. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен :), отлепването много зависи от вида смес за блатове, затова си измислих начин, като изрязвам само малък кръг от хартия за печене за дъното на тавичката. Иначе я намазнявам цялата с олио и според мен се отделят идеално всеки път :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  27. Най-лесната и вкусна, многошоколадова торта :) Ще я направя пак за рождения ден на мама. Благодаря и поздрави!

    ОтговорИзтриване
  28. Сметаната предполагам е течна? А шоколадът http://varnamarket.com/img/p/3/8/1/381-large_default.jpg или http://www.missbloom.bg/media/pics/MissBloom%20BG/February/Gourmet/fineti1.jpg ??

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сметаната е течна, но шоколадът може да бъде всякакъв. Аз не съм любител на шоколадите Своге, и още повече Финети, но изборът остава на вас. Какъвто вкус шоколад ( и качество съответно ) изберете, такъв ще бъде и ганаша! Поздрави :)

      Изтриване
  29. Здравейте, тортата е много апетитна. Имате ли идея дали ганашът ще стане с кокосова сметана?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, виждала съм различни видове десерти с кокосова сметана, но самата аз не съм опитвала да готвя с нея, затова и не мога да гарантирам за успешен резултат. Но пък твърдо вярвам в експериментите, така че, ако опитате, ще се радвам да споделите резултата.

      Изтриване
  30. Здравейте,
    според вас дали ще е проблем ако блата се изпече в една форма и после се разреже на две?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може би ще стане, но аз не съм опитвала, тъй като е доста течен и винаги ме притеснява дали ще се изпече. Плюс това така съм сигурна, че ще имам еднакви блатове. Те са доста сочни и може да се затрудните при разрязването :) Поздрави!

      Изтриване
    2. Направих я в една форма,изпече се ,но честно казано беше доста трудно разрязването на две,именно защото блата е сочен. Единсвеното,което аз костатирах,че количеството на ганаша е малко...може и моята форма да е била по-голяма,но мисля,че е 20-22 см.
      Въпреки фаловете при първия опит на тази рецепта тортата е уникааално вкусна , особенно за феновете на шоколада като мен! :) Определено ще остане в любимите! Поздравления за уникалните неща , които правите и благодарности,че ги споделяте с нас :)

      Изтриване
    3. Много се радвам, че писахте отново да споделите резултата. И аз така съм сметнала, като съм я правила, че ще бъде трудна за разрязване, но поздравления, че сте се справили :) Чудесно е, че ви е харесала тортата :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  31. Здравейте,тортата стана много хубава,въпреки че шоколадовия ганаж ми стана много твърд,без да добавям масло.....Но ми остана 1 блат....Според Вас колко време мога да го съхранявам във фолио,в хладилника?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Анонимен, този ганаш явно при всеки става различен, но може би причината е, че всеки го нанася или твърде течен или твърде стегнат. Аз винаги го прав япо-същата рецепта, само че никога не слагам масло, тъй като съм доволна от сметаната, която ползвам. но има сметани с още по-ниска масленост и затова съм го споменала.
      Що се касае за блата, съхранявала съм блатове до 4-5 дни в хладилник, а във фризера и месец. Бих ви препоръчала втория вариант, ако смятате да го използвате по-натам :) Поздрави!

      Изтриване
  32. Страхотна рецепта,вече е в списъка за най-скорошно приготвяне и е много ясно написана.Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  33. Здравей мила Люси,днес направих твоята торта както обещах.Много силен шоколадов вкус и много вкусна,който я приготви няма да си губи времето напразно.СУПЕР резултат!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,че ми писа с отзиви, мила! радвам се, че ви е харесала и у дома това е едно от тортите - фаворит! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  34. Здравейте Люси! Откакто открих блога ви, винаги намирам по нещо ново, което приготвям, и винаги резултатите са отлични! Това шоколадово изкушение е на дневен ред, и от сега знам че резултата ще е зашеметяващ! Пожелавам ви още много творчески успехи, а аз ще продължавам да следя всяка ваша публикация! Много целувки и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, много ти благодаря мила,че ми писа и как иначе - ти и ме затрупала с комплименти! И аз ти пращам много прегръдки, кошничка с още много сладости и пожелания за много всели, звъннливи и красиви празници!

      Изтриване
  35. Здравей, тортата изглежда страхотно. Искам да попитам със сместа за блатовете могат ли да се направят мъфини ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, ще се получат и мъфини :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  36. Здравейте, Люси! Много апетитно изглежда тази торта и бих искала да я приготвя, но имам проблем. Нямам кантарче и нямам възможност да си взема. Бихте ли могла да ми кажете грамовете на брашното, пудрата захар и какаото колко чаени чаши (или кафени) са. Не бих искала да ви притеснявам, но си помислих, че е възможно да сте ги пресипвали и да знаете. Благодаря предварително за отговора, положителен или отрицателен, няма значение. Поздрави за хубавият блог и за усилието да правите своите рецепти публични.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, здравей! По принцип използвам за мерна единица чаша от 200 мл, така че пудрата захар в случая ще бъде 1 1/2 ч.ч, а брашното - една ч.ч, с още 2 пълни супени лъжици. Останалите продукти са в мл, което ще бъде лесно да премериш с чашата също. Надявам се да съм ти помогнала и ти благодаря за думите:) Поздрави!

      Изтриване
  37. Какаото предполагам, че около половин чаша, може би? Вие каква марка какао ползвате, знам, че има значение за добрия вкус и не ми се иска да сбъркам и да се разочаровам. Друго, което исках да попитам е прясното мляко и водата заедно ли да ги загрея или не, вие как процедирате?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей отново, Вили! Понякога си купувам хубаво какао от Холандия, но в България се доверявам на Dr. Otker. Пакетчетата са по 50 г, така че слагам почти и двете пакетчета ( без малко). Прясното мляко го добавям и студено, но след като оформя цялата смес, остава само да се добави врялата вода. Поздрави!

      Изтриване
  38. Здравейте, Люси! Благодаря за чудесната рецепта. Наистина много лесна за приготвяне и вкусна торта. Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за споделените отзиви, Слави! Поздрави!

      Изтриване
  39. Здравей Люси, до сега съм правила от твоите торти Фереро Рошер и резултата беше поразителен, едва се добрах да я опитам всички много я харесаха, сега на дневен ред е тази шоколадова, но аз не съм любител на силния шоколадов вкус, как мислиш ще се получи ли ако вместо ганаш използвам разбита сладкарска сметана в настърган шоколад вътре, тоест да се получи нещо като крем страчатела?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен! Разбира се, че ще се получи :) Можеш да добавим и пакетче крема сирене, към сметаната за да получиш наистина този вкус на млечна страчатела. В някои магазини предлагат ( Кауфланд например) шоколадови капки. Според мен са идеални за целта! Поздрави!

      Изтриване
  40. Супер, благодаря за съвета, след като пробвам ще пиша за резултата, то всъщност аз не се и съмнявам в резултата. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  41. Люси, благодаря ти за тази лесна и същевременно много вкусна рецепта! Блатовете се получиха фантастични, крехки и нежни, топящи се в устата. Поздрави и хубав ден, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Снежи! Радвам се, че ти е харесала! Прегръдки, мила!

      Изтриване
  42. Здравейте. Тортата изглежда страхотно! Смятам да я направя веднага :) Само да попитам сметаната трябва да бъде сладка,нали?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анна :) Аз използвам неподсладената сметана, тъй като шоколадът е достатъчно сладък по мое мнение, а пък така мога да я ползвам и за солени ястия.

      Изтриване
  43. Добър ден,поздравления за блога,редовно ползвам ваши рецепти,днес правя шоколадовата торта ,но ми се напукаха блатовете-дали ще е проблем да я сглобя така?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ани! Предполагам, че тортата вече направена ( дано и изядена), но все пак ще ти отговоря - няма никакъв проблем, за напуканите блатове. При много торти е така, но отвътре са сочни и вкусни. Понякога може да се наложи да ги изравним с нож или просто обърнем наобратно, но това не от значение за сглобяването. Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  44. Здравей Люси, може ли да разбия сметаната или няма да се получи?


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Не разбирам кога искаш да я разбиеш. След затоплянето и преди прибавянето на шоколада или просто да разбиеш сметаната и после да добавиш към нея разтопения шоколад? В този вариант, от рецептата, топлата сметана и разтопения шоколад правя първоначално течна смес, която с изстиването се втвърдява постепенно и става с консистенцията на течен шоколад. Текстурата ще бъде като на пухкав крем, ако сметаната се разбие и се добави разтопения шоколад, но вкусът ( и цветът) определено не е толкова наситен! Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора Люси. Попитах, защото по принцип винаги съм работила с разбита предварително сметана /т.е. да, смятах да разбия сметаната и след това да прибавя разтопения шоколад/, а причината да бягам от оригиналния вариант е защото се страхувам да не пресеча сметаната затопляйки я, но щом не се пресича при теб сигурно и при мен няма да стане. Рецептата е много изкушаваща и непременно ще я пробвам.:)

      Изтриване
    3. Аз я затоплям до момента, в който започват да се появяват съвсем малки балончета в средата. Не я оставям да кипи. Достатъчно гореща да е, за да може с бъркане да разтопи шоколада, който ще прибавим. Опитай..сигурна съм, че ще се справиш! Поздрави :)

      Изтриване
    4. Благодаря :) Люси.

      Изтриване
  45. Вчера направих тортата и стана страхотна. Благодаря за прекрасните рецепти в блога. Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за положителните отзиви! Сърдечни поздрави и от мен!

      Изтриване
  46. Zdraveite!Moge li da se zameni pudrata zahar s obiknovenna i kolko da e tq v gr.?Blagodarq vi predvaritelno!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Вили! Аз лично не бих я заменила в този случай, тъй като рецептата дори не се бърка с миксер, а гранулираната захар няма да може да се разтвори много лесно в такъв случай. ( Разбира се не е невъзможно, заради горещата вода, но все пак да имаме едно на ум) Аз самата съм опитвала и мога да ви кажа,че около чаена чаша от 200 мл захар ще е ви е достатъчна, но все пак харесвам консистенцията на тестото с пудра захар повече. Поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря за бързия отговор!В момента пека блатовете,малко странни ми изглеждат,дано да съм ги опекла добре,та да видим как ще са на вкус.Поздрави и от мен!

      Изтриване
  47. Изглежда много шоколадово блаженство тази торта! Искам да питам от къде мога да си купя еднократни форми за торта?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Моите купих от Джъмбо, три броя в пакет! Поздрави!

      Изтриване
  48. Може ли пудрата захар да се смени с кристална захар?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! През един коментар нагоре съм отговорила подробно на този въпрос! Ще съм благодарна, ако го прочетеш и ако имаше още въпроси - ми пиши! Поздрави!

      Изтриване
  49. Здравейте Люси,
    много ми харесва рецептата за тортата и мисля да я направя. Имам един въпрос - ако изпека блатовете от предния ден и я сглобя на следващия - ще изсъхнат ли? Мисля си след като изстинат напълно да ги опаковам.
    Притеснявам се, защото ще я правя по повод.
    Ще бъда благодарна, ако споделите мнение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен! Няма да има проблем,. Аз също правя така понякога. Опаковам ги в стреч фолио и се запазват свежи :) Поздрави!

      Изтриване
    2. Много благодаря за бързия отговор.
      Утре ще се твори :)
      Поздрави и усмихнат следобед.

      Изтриване
    3. Направих тортата, от притеснение дали ще се получи - слепвах я в 5 часа сутринта.
      Добавих портокали върху нея и в страни. Комбинацията е убийствено добра.
      Благодаря много за рецептата. Вече имам заявка от приятели да я направя за нова година

      Изтриване
    4. Много се радвам,че ви е харесала! Ако този вкус ви допада, по празниците ще пусна една наистина много лесна и шоколадова торта, която също може да ви хареса и да изберете за предстоящите празници! Поздрави!

      Изтриване
    5. Здравейте! Как да разберем,че блатовете са готови? Тъй като самите те стоят по трошливи?

      Изтриване
    6. Здравейте! Когато завита в тях дървена клечка излиза суха, значи са готови. Поздрави!

      Изтриване
  50. Здравей, Люси!
    Правя тази торта за трети или четвърти път - вече не помня! Превърна се за мен в “лесната“ рецепта за десерт!Спестява ми разбиването с миксера и обожавам ганаш! Благодаря за перфектната рецепта! Пожелавам весели празници!Бъдете здрави и благословени през новата 2016!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за отзивите, Анита! Случва се от време на време да ми се шмугне някой през погледа и да се наложи да отговарям леко засрамено доста по-късно, но гледам винаги да го направя! Радвам се, че си намерила своята рецепта за любима шоколадова торта тук! Прегръдки и много усмихната година!

      Изтриване
    2. А може би е точно на време... Току що прибрах в хладилника последната ти рецепта - тортата с кроасаните... Хубав ден!

      Изтриване
  51. Здравей, Люси! Интересува ме дали може да се направи сместа за блата без какао (или поне част от сместа). Мисля да правя тортата за бебешки първи рожден ден и ми се ще за бебето да опека мъфинче от сместа за блата, но без какао. Имаш ли идея дали и как трябва да променя съставките?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ивелина! не съм опитала споменатия от теб вариант, тъй като това си е предимно шоколадова торта и дори не ми е хрумвало през ума да си кажа честно :) Ако би се наела да експериментираш - ще се радвам да споделиш с мен резултата, ако пък не - сигурна съм, че ако разгледаш и другите рецепти, ще намериш и други подходящи рецепти за бели блатове, които може да превърнеш в мъфини :) Поздрави от сърце!

      Изтриване
    2. Здравей, Люси! Отговарям със закъснение, но тогава не ми остана време да споделя опита си. Едва сега, когато преглеждах и приготвях за пореден път рецептата ти (може би 4-ти,5-ти) се сетих, че не съм отговорила. Да получиха се мъфините. В тях сложих малко Нескуик и на око добавих 1-2 лъжици брашно, за да сгъстя и постигна същата консистенция.

      Изтриване
    3. Иве, благодаря, че писа :) Радвам се, че са се получили! Винаги се радвам, когато се експериментира :), още повече, ако се получат нещата накрая! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  52. Здравейте,искам да попитам блатовете един по един ли се пекат

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Предпочитам да ги пека в отделни тавички, тъй като са твърде сочни и крехки и при разрязване се ронят леко, но и така може да се направи. Иначе ги пека наведнъж във фурната, защото са малки и се събират на решетката :) Поздрави!

      Изтриване
  53. Здравейте! Това е най-прекрасната и вкусна торта,която съм яла и правила. Много благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за отзивите, Жана! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  54. Здравей,Люси!Направих тортата , но когато я опитахме, блатовете се усещаха като леко гумени или пък трябва та са така? Бъркам ли някъде? Определено беше вкусна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Не мога да разбера в какъв смисъл са гумени, но важното е, че ви е харесала тортата. Блатовете определено са по-тежки от типичните ронливи блатове, за да имат този наситен шоколадов вкус :) Поздрави!

      Изтриване
  55. Надежда Кръстева18 юли 2016 г. в 9:31

    Здравей, Люси! Направих тортата за рождения ден на сина ми и искам да ти благодаря за рецептата, страшно много се хареса!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ви е харесала, Надежда ;) Поздрави и много здраве на всички у дома!

      Изтриване
  56. Здравей Люси! Направих тортата стана много хубава но удвоих продуктите за ганажа

    ОтговорИзтриване
  57. Здравейте! Рецептата много ми хареса.Приятелят ми има рожден ден и искам да му я направя. Имам един въпрос,тъй като съм начинаеща в кухнята.. имам налични 2 малки тави. и двете са по-големи от посочените размери. Едната е от тези,на които им се маха страницата и е 25 см,а другата ми е 30 см.Ще използвам една от двете,но дали няма да ми станат много тънки блатовете??Мислех да увелича количеството на съставките,но изобщо не мога да преценя с колко.. Какво ще ме посъветвате? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен! Може да изпечете тортата и в тавичката от 25 см, като разделите сместа на две и печете на два пъти. Да, определено ще стане ниска торта, но ще се получи. Ако искате обаче да е наистина с дебели блатове и по-висока тортата, както е на снимката, увеличете продуктите с 1/3 за формата с 25 см и направете двойна доза за тавичката от 30 см. Поздрави сърдечни и успех!

      Изтриване
    2. Благодаря много! Всичко хубаво!

      Изтриване
  58. Здравейте,може ли да ме посъветвате с какво и как бих могла отгоре върху тортата да напиша Честит рожден ден?благодаря ви

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен! Може да направите надпис с ганаш от бял шоколад или млечен шоколад, или просто разтопен такъв, с малко масло и да изчакате докато стане точната консистенция за писане :) Също така може и айсинг или готови айсинги от сладкарски магазини :) Поздрави!

      Изтриване
  59. Здравейте, бих искала да попитам защо се слага и сода и бакпулвер и като содата не е угасена в оцет или кис. мляко не мирише ли блата на сода после? Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, в много западни рецепти се ползва микс от сода и бакпулвер и тъй като и тази такава не е необичайно. Досега никой не е казал да е усещал содата, така че - опитайте този вариант :) Поздрави!

      Изтриване
  60. Здравейте,Люси днес направих това шоколадово изкушение,но блатовете ми стана много тънички (около 1 пръст високи)Имате ли идея къде съм сгрешила стремих се да следвам рецептата стриктно...Благодаря ви предварително :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен! Досега не съм имала проблем с тези блатове, тъй като си имат набухватели и като цяло няма нещо сложно при приготвянето им. Каквато и да е причината, ще бъдат само догадки от моя страна и едва ли ще бъда полезна с тях. Надявам се втория път да се получат! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  61. Здравейте,Люси! Правя тортата постоянно и винаги се получава. Сега ми трябва по-висок блат, ако сложа цялата смес да се изпече наведнъж, дали ще успее да се изпече както трябва?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! И на мен ми остана любима рецепта за шоколадова торта. Аз предпочитам да пека блатовете отделно, но предполагам ще се получи и наведнъж, просто ще отнеме повече време. За мен това е достатъчна причина да не го правя така, но вие решете :) Поздрави!

      Изтриване
  62. Здравейте,Люси. Бих искала да използвам някалъв крем от маскарпоне или крем сирене между блатовете. Бихте ли ми препоръчали такъв и ако да върху него мога ли да слага от ганаша или не ? Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен, може да ползваш рецептата за крем от торта Орео или Най-вкусната бисквитена торта от блога ( потърси с търсачаката в полето в дясно:) ), а иначе - да, може да слагаш и ганаш, където прецениш :) Поздрави!

      Изтриване
  63. Здравей, Люси! Искам да те попитам има ли оределена последователност на съставките за блата и дали яйцата се разбиват със захарта? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Йордан. Просто слагаш сухите ставки в купа ( може и половина от тях) и прибавяш мокрите, докато бъркаш и прибавяш останалата половина сухи например. след това, едно по едно от яйцата и бъркаш. Получава се много влажна, черна смес, като кал. Нищо не е нужно да се разбива с миксер. Поздрави сърдечни :)

      Изтриване
  64. Здравей, Люси!:)) Искам да попитам блатовете могат ли да се направят 4-5дни по-рано и да се съхраняват в кутия с капак?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Не съм ги приготвяла чак толкова по-рано, но мисля, че ако са в хладилник/ фризер, няма да има чак толкова голяма разлика. Поздрави!

      Изтриване
  65. Здравейте!
    Днес правих тортата,но блатовете не ми се получиха станаха около 1см.
    Сложих само 1 пак.бакплувер дали е от
    това?предполагам,, че това ми е грешката?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Мишел. Не мога да бъде сигурна, че това ти е грешката, защото мисля, че съм правила тортата само с бакпулвер. Явно сместа не се е разбила добре или си ги охладила бързо и са спаднали, но няма как да знам. Според мен може да е нещо моментно и следващият път ще стане по-добре :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  66. Здравейте, Люси! Оставяте ли тортата да престои или е годна за консумация веднага? Благодаря предварително за отговора :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Смята се, че всяка торта е по-вкусна след като престои малко, но дали е годна за консумация веднага - годна е и още как ;) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  67. Благодаря за бързия отговор! Поздрави :-)

    ОтговорИзтриване
  68. Божеее... Добре,че първо я направих,а сега чета,защото досега щях да съм се гръмнала от тия въпроси. Най-вероятно повечето от тях правят такова нещо за пръв път.

    ОтговорИзтриване
  69. Добър ден искам да попитам може ли вместо вода да се сложи прясно мляко 500мл

    ОтговорИзтриване
  70. Здравейте,проблем ли е,ако сместа престои известно време?Тъй като имам форма 20см,но е само една и ще трябва да ги пека един по един блатовете?
    И още един въпрос: количеството ганаш не е ли малко за всичките блатове?Знам че по принцип е въпрос на вкус,но аз обичам да се усеща крема.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Ирена. Може да престои сместа. Ако искате, винаги може да си увеличите ганаша още, този на снимката е колкото е дадено по рецепта и според мен си се усеща, но това пак е въпрос на вкус. Поздрави :)

      Изтриване
  71. Здравейте,Люси!Искам да попитам за еднократните тавички,които ползвате,не са ли в дъното и нагоре с различен диаметър?Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Стасии. Разширяват се съвсем отгоре, така че няма проблем с балата като се извади, те не стигат до там :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...