неделя, 11 ноември 2012 г.

Домашен течен шоколад / Homemade Chocolate Cream


Това е най-вкусният течен шоколад, не защото е по-добър от Нутела, а защото е единственият, който познавах като дете. Майка ми го правеше най-вкусно разбира се, но спря да ме глези с това удоволствие, когато започнах да го приготвям сама :) Но все още си мисля, че нейният е по-хубав. Тъй като нямахме пасатор, тя го прецеждаше през марля за да се отърве от бучките.

Всъщност този течен шоколад е течен шоколад, колкото аз съм трамвай. Това е вид крем, който се приготвя с какао и няма грам шоколад в него. И все пак...наистина е вкусен. За него ви трябват:

250 гр сухо мляко
2-3 с.л. какао или на вкус
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша вода
100 гр масло


Много е важно да изберете хубаво сухо мляко. Знам, че по принцип става с всяко, но истината е, че съм пробвала от българското евтино, и от това в металните кутии на Нестле и да ви кажа има разлика. Излишно е да казвам, че какаото трябва да бъде хубаво, наситено и горчиво.
Сухото мляко и какаото се сипват в дълбока купа и се разбъркват хубаво. През това време загряваме на котлона друг съд, в който сипваме водата и захарта. След като се разтвори захарта, прибавяме и маслото, докато се разтопи. Тази течност прибавяме постепенно към сухата смес, в която бъркаме непрекъснато, най-добре с пасатор. Ако нямате такъв, сигурно ще се наложи да прецедите шоколада през марля, за да се отървете от бучките.

Най-хубавото нещо  в този шоколад е образуващата се коричка отгоре, затова ви препоръчвам да сипвате по-малки количества, но в повече на брой чашки :)

19 коментара:

  1. Здравейте, добавих за уточнение колко лъжици какао са достатъчни, макар че, се слага на вкус. От голямо значение е какво какао ще ползвате. Приготвяла съм го и с много по-голямо количество какао, за по-силен шоколадов вкус. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за отговора. Със сигурност ще пробвам рецептата ;)

      Изтриване
  2. Отговори
    1. Здравейте! Да, сгъстява се. От голямо значение е какво сухо мляко ще използвате. Аз използвам това на Нестле и резултатът е значително по-добър от обикновеното.

      Изтриване
  3. sus adaptirano bebe6ko mlqko stava li

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, извинявам се, че се забавих с отговора. Опитах се да се поинтересувам по въпроса, тъй като самата аз не съм приготвяла десерта освен с обикновено сухо мляко. За съжаление не можах да намеря отговор освен : "Ами трябва да се пробва и опита". Може би ще има промяна в гъстотата и най-вече във вкуса, но не знам доколко. Съжалявам, че не мога да ви дам точен отговор.

      Изтриване
    2. Светлинни години са минали от задаването на въпроса, но сега виждам рецептата и реших да споделя. С адаптирано мляко за мен не става. Има много неприятен аромат и вкус.

      Изтриване
    3. Благодаря, че споделихте резултата, Василена. Сърдечни поздрави!

      Изтриване
    4. Здравейте,
      На мен ми се получи много добре с адаптирано мляко на Хип Комбиотик 3. Беше останало от дъщеря ми и го направих на домашен течен шоколад по тази рецепта.

      Изтриване
  4. I az sam porstnala decata mi s tozi 6okolad...i dosega go pravq...

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте Люси,
    Аз съм фен на рецептите Ви и ми доставят кеф, дори само да ги чета! Искам съвет как да го направя по- гъст шоколада,стои ми течен? Аз използвам на Нестле млякото и какао ION? Благодаря :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Веси! :) Чак се изненадвам, че ти е течен шоколада от нестле сухо мляко, защото според мен това е най-хубавото, което съм ползвала. Един път със сестра ми прекалихме с какаото ( ако е възможно да се прекали с какао въобще :) ) и стана доста гъст. - можеби сме сложили 5-6 лъжици. Тоест единия вариант е да сложиш повече какао ( аз използвам на Йоткер), а другия да сложиш повече масло, но според мен ще стане много тежко така. Иначе самото кремче като цяло трябва да си седи малко течно, но с твърда коричка! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
    2. zdraveite da razbiram li 4e kakaoto e ot po golqmo zna4enie za gastotata na te4niq 6okolad mmm

      Изтриване
    3. Здравей Галина, на въпроса ти - да, определено, ако сложим повече какао, кремът ще се сгъсти повече! Поздрави!

      Изтриване
  6. Здравейте, 1ч.ч. вода ли наистина и от това колко излиза долу горе

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, количеството на водата е толкова. Що се касае за количеството на самия шоколад, зависи до голяма степен в колко големи чашки ще ги разпределите и по-колко в тях :) Поздрави!

      Изтриване
  7. Здравейте, чаената чаша 200 ml ли е ?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...