петък, 9 юли 2021 г.

Лимонов тарт с лимончело / Limoncello Lemon Tart

 

Люска Плюска се готви за моренце, за да си попече сладкото дупенце. Личи си, че е последен работен ден за мен, защото настроението ми удари тавана. Дори фактът, че сутринта разни хора ми я разпокъсаха с това, че не си спазват уговорките и за да убия време ми се наложи да пазарувам "на сила", не ми развали желанието. 

Повечето дами пазаруват за удоволствие в магазини за дрехи и козметика, но не и аз. Моята шопинг терапия включва да попивам аромата на пъпешите в  някой плод зеленчук надвесена над тях като Ам-гъл, или да се нося като привидение между рафтовете на Супера, докато се охлаждам на климатиците и се ровя за разни нови продукти, които не съм опитвала. Като цяло си падам по по-просторните магазини, защото имам нужда от пространство, особено през лятото, ако ме разбирате :) 

Обаче за онлайн шопингът размерът няма значение, защото винаги мога да си поръчам каквото си искам без да се притеснявам от контакт с хората. Сигурна съм, че корона вирусът е измислен от интроверти  като мен, на които им е писнало да ги карат да ходят на среща с класа на всеки 5-10 години :) 

Аз и по телефон не обичам да говоря, затова пазаруването от разстояние  е мана небесна. И тъй като съм на свежарска, лятна, лимонова вълна, а и тези рецепти се бавят само две години ( откакто ги обещах), време беше да запретна ръкави и да ги направя. 

За целта ми трябваше Лимончело? А, от къде да си набавя истинско, италианско лимончело?? Що за въпрос, като вече знаете - Вера Италия! Любимото ми малко ОНЛАЙН магазинче. където продуктите идват директно от Италия и разликата се усеща. 

Освен най-вкусното лимончело, си взех и любимата ми животинска сметана, маскарпоне и брашно тип 00. Гледам да имам винаги такова у дома, защото е чудесно не само за хлябове, фокачи и пици, но и за маслено тесто, което не се разпада плътно е, но съвременно фино. 

Сигурно сте яли лимонов пай с меренг, но сега искам да ви поканя да опитате този различен, лимонов тарт с ухание на Лимончело и плътна украса от маскарпоне и сметана, които балансират сладостта на крема и се съчетават идеално с алкохолната му нотка. 

Както винаги слагам линк към всеки продукт от италианското магазинче, което съм използвала, за да може да видите, прочетете повече и поръчате, ако решите. Аз Лимончелото го ползвам доста и за коктейли, които си правя у дома - друга моя страст, която не съм ви разкрила още, защото ще паднете под масата ( буквално) Почна ли да ги забърквам, всичко ще си кажем и то с усмивка ;) 

Необходими продукти:

За кората( 23- см ДМ) : 
250 г брашно 00 Molino
30 г пудра захар
130 г масло ( охладено)
1 яйце
малко студена вода или лимончело
1 ванилия ( или ванилина захар с лимон) 

За крема: 
200 г захар
200 мл вода
60 мл лимончело Limocè
60 г царевично нишесте
2 с.л. кора на лимон
2 с.л.масло

За украсата:
200 мл животинска сметана
250 мл маскарпоне Cepparo

5 с.л, пудра захар
1 ч.л. лимонов сок









Кората на пая направих по любимата си рецепта за маслено тесто за Черешовия пай от Туйн Пийкс ( рецепта тук) . Вместо студена вода обаче сложих студено Лимончело, хем за сладост, хем за аромат. Пресях брашното и пудрата захар бъде тестото фино и нежно и след като го омесих, го прибрах за малко в хладилника, увито в стреч фолио да стегне.
   
   

След като се втвърди идва време да го разточим. Поръсваме още малко брашънце на масата и разточваме на не много тънка кора. 


Пренасяме я върху формата за тарт и изрязваме излишното. Надупчваме основата с вилица, за да не се надува при печене, като може да сложите и лист фолио с лъскавата страна навън, някои хора слагат още тежести - като специални топчета, ориз или боб.
Аз не съм и пак си стана чудесно.


Пъхаме кората да се запече за около 25 минути на 180 градуса с обдухване.
След като стане готова я оставяме да се охлади и се заемаме с крема. 

За целта в касерола смесваме захарта и нишестето. Прибавяме и водата и слагаме на колона да заври, докато бъркаме непрекъснато. Когато тръгне да завира, прибавяме и лимончелото. 

   

Кремът накрая изглежда ето така.


Прибавяме маслото и лимоновата кора, като ако искате да има по-наситен жълт цвят може да сложите и една-две капки жълта сладкарска боя. 
 

Прехвърляме крема върху изпечения тарт и оставяме да изстине.
 Заемаме се с последния крем. 

          

За целта разбиваме изстудената животинска сметана ( 33 %) с пудрата захар на мек крем и започваме да добавяме студеното маскарпоне, докато получим пухкав и плътен крем. Може да овкусим с още малко лимонов сок и лимончело. 


Щприцоваме отгоре върху жълтия крем с форми по желание.


Украсих оше с резенчета пресен лимон, 


поръска от шам фъстък и малко свежа лавандула.


Толкова сладко, кремообразно и свежо - всяка хапка е удоволствие, 


което ви пренася в Италия.


Нямам търпение да ми споделите вашите любими рецепти с лимон, защото определено това е моят летен избор този сезон. Може би е време и за една домашна лимонада :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 




Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

2 коментара:

  1. Здравейте коментарът ми не е свързан д тази торта а с Торта Три шоколада, обаче не мога да напиша коментар. Ако сложа фигурки от фондан в/у тортата дали ще се
    разтопят.Правила съм я и друг път по вашата рецепта и става супер , но не и с такива фигурки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не съм опитвала, но ако фигурките са добре изсушени и не стоят дълго време, не са много тежки и т,н, мисля, че няма да има никакъв проблем ;)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...