Официално започнаха сезоните на пресните плодове и зеленчуци, като първият им представител се появи директно от домашната градина, а именно вкусни и сочни череши. Като за начало прекарах един-два дена усилено преживяйки череши през 5 минути, но за да не се чувствам виновна, че се тъпча до пръсване, се поразрових и за полезните им качества. Оказа се, че този плод е пълен с витамини, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор. Освен това засищат, макар и да имат малко калории, енергизират и имат обезболяващо действие. И това е само малка част от богатата им характеристика, което им затвърди позицията сред най-любимите ми плодове.
След като им се наситих в пресния им вариант, започнах да мисля за това, какъв десерт мога да приготвя с тях. И отнякъде, най-вероятно от най-прашлясалите и забравени кътчета на съзнанието ми, се появи споменът за сериала "Туин Пийкс". Там главният герой агент Купър си поръчваше кафе и парче черешов пай всеки път, когато отиваше в градската закусвалня.
Едва ли има някой, който не помни този емблематичен за 90-те години американски тв-сериал, който държеше българите (и не само) пред екраните всяка вечер, макар и да не разбирахме какво всъщност става в главата на Дейвид Линч :) И въпреки това: Лора Палмър, черната дупка, черешовият пай и фразата "Совите не са това, което са" са като кодови думи, които могат да активират спомените ни за този сериал за секунди.
Точно това се случи и с мен и затова реших да се поразровя и да намеря най-подходящата рецепта. Видях, че съвсем не съм първата, която се е сетила точно за този пай и затова ми беше много лесно да използвам рецептата на шведската готвачка Лейла Линдхолм, която се е вдъхновила именно от този сериал.
Но да преминем вече към самата рецепта, като започнем със списъка с необходимите продукти:
За кората на пая:
200 гр брашно
30 гр пудра захар
150 гр масло
1 яйце
1/2 с.л. вода
За пълнежа:
около 1 кг (и половина) череши
85 гр захар
кората на един лимон
сокът на един лимон
2 с.л. царевично нишесте
1 с.л. натурална ванилова есенция
За намазване:
1 яйце
1с.л. мляко
захар за поръсване
Започваме с направата на тестото, тъй като ще е необходимо да престои малко в хладилник. За целта омесваме брашното, маслото и пудрата захар в купа, докато достигне консистенцията на мокър пясък.
След това добавяме разбитото предварително с водата яйце към сухата смес и разбъркваме внимателно, докато се хомогенизира. Полученото меко тесто овиваме в опъковачно фолио и оставяме за минимум 30 минути в хладилника.
През това време се залавяме с леко досадната работа по почистването на черешите от костилките. За целта използваме специален уред и не много светли дрехи :) След като ги почистим, слагаме черешите, захарта и кората на лимона в подходящ съд на средна темпратура на котлона. Добавя се и една супена лъжица натурална ванилова есенция и се разбърква периодично, докато черешите се варят.
След около 5-10 минути или когато черешите започват вече да омекват, прибавете разтвореното в лимоновия сок нишесте към черешите.
Продължавайте да бъркате, докато сместа се сгъстява дотолкова, че да може да стои в пая, без да изтича, когато се нареже, или да е с консистенцията на гъсто сладко.
След като черешите са готови, махнете ги от огъня и оставете да изстинат.
През това време разточете кората за пая. За целта го разделете на две полуеднакви половини, като малко по-голямата използвате за основата на пая. Разточете кората между два листа опъковъчно фолио. Така няма да залепва по точилката, особено, ако в стаята е по-топло.
Оформете кората, като леко накъдрите краищата. Аз използвах тавичка с размери около 20 см в диаметър. Изсипете черешовата смес.
С втората част от тестото оформете украсата на пая, като можете да изберете шарки по желание, както съм направила аз, или да разточите цялостна кора- капак. Във втория случай не забравяйте да направите няколко прореза, от които да излиза парата.
Така оформения сладкиш можете да намажете с разбито яйце и една супена лъжица мляко, като след това поръсите обилно с бяла захар. Печете в предварително загрята фурна на около 180 градуса, докато паят се зачерви.
Извадете от фурната и го оставете да се охлади. Паят е вкусен както студен, така и поднесен леко затоплен в комбинация с топка ванилов сладолед.
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
изглежда невероятно!!!!!!!!!!!!!
ОтговорИзтриванеотбелязвам си рецептата и ще те следвам :)
хубава петъчна вечер и слънчеви почивни дни
поздрави
Благодаря за милия коментар:) Пожелавам и на теб прекрасен уийкенд!
ИзтриванеВтора рецепта, която влиза в списъка ми :)!
ОтговорИзтриванеЧудесни са новите ти предложения, Люси,
ОтговорИзтриванено това черешово изкушение ме очарова!
Обичам череши и така хубаво ги представяш -
страхотен сладкиш с много вкус и аромат, великолепни снимки!
Поздравления,
хубав, слънчев и усмихнат ден, Диана
Поздравления за рецептата и за невероятната и презентация! Задължително ще я изпробвам,вероятно още днес!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви приятели! Ще се радвам да споделите с мен вашето впечатление от десерта, когато го направите :)
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглежда, ще го правя и аз...
ОтговорИзтриванеДоста примамлива рецепта.Ще я пробвам непременно .Обожавам плодовите сладкиши
ОтговорИзтриванеИзглежда лесен и много вкусен. Смятам да го приготвя днес за парти барбекюто довечера. Страхотна рецепта, браво
ОтговорИзтриванеНаправих го, невероятен е ! Съпруга ми изяде половината :) Благодаря за хубавата рецепта!
ОтговорИзтриванеТук можете да видите и моите снимкиhttp://elizastoianova.blogspot.com/2014/05/blog-post_26.html Благодаря още веднъж! Хубав ден!
И аз благодаря Елза! Снимките Ви също са много хубави, радвам се, че рецептата Ви е харесала. Сърдечни поздрави!
ИзтриванеLeleeeee okapax se samo kato go gkedam!Straxotno izglegda y sam poveche ot ubedena che e beveroyaren na vkus!Vsichki sladkisvhi s chereschi sa mi lyubimi !Bravo!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти много, Кате! :) Специално за теб има още няколко прекрасни десерти с череши! Надявам се да ти се харесат! сърдечни поздрави!
ИзтриванеСтрахотен пай, Люси! Туин Пийкс ми беше любим сериал в онези години, но за този пай, не си спомнях. Ако този уикенд се уредя с домашни черешки... и ако ми останат след пълното наяждане с тях, ще направя такъв пай на Филип :)
ОтговорИзтриванеУсмивка от мен :)
Благодаря ти от сърце, мила Тики! Прекрасен ден ти желая!
ИзтриванеЗаслужава си да отделите преме да направите този вкусен пай. Правя го за втори път. Определено ще пробвам и с други сезонни плодове. Благодаря за хубавото представяне :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви от сърце за прекрасните отзиви, Иванка!
ИзтриванеЗдравейте! Моля да ми кажете как мога да отбелязвам и съхранявам харесалите ми рецепти, за да ги откривам по-бързо. Тук всичко е вкусно и прекрасно представено, но с времето се забравя...
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Анонимен! Препоръчвам ви да си направи регистрация в Пинтерест, където можете да запазвате снимки от различни сайтове и блогове, които после да водят към любимите ви рецепти. Наистина е много лесно, не хабите място на компютъра, и само с натискането на червената "значка" върху снимките в блога ( вижда се когато се сложи мишката върху тях), може да запазвате препрадките си на едно място. Ето това например е моят акаунт и един от албумите - https://www.pinterest.com/lussilien/my-recipes/
ИзтриванеКакто винаги невероятна.Опитвала съм много от твоите изкушения и съм сигурна,че и този пай е разкошен.
ОтговорИзтриванеИскрено благодаря на всеки, който решава да ме подкрепи с няколко мили думи! Ще ми се да знам името ви, за да е лично, но все пак благодаря от сърце!
ИзтриванеМоже ли да заменя черешите с ягоди
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Не съм опитвала, но не би трябвало да има проблем! Поздрави!
ИзтриванеОххх, Люси, невероятен е!!! Вече обмислям да експериментирам с ягоди или горски плодове :) Определено ще се прави отново. Благодаря ти за хубавата рецепта :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Ваня! Ще се радвам да споделиш впечатленията си и от експериментите :) Поздрави сърдечни!
ИзтриванеЛюси, здравей!
ИзтриванеВчера го направих с праскови и кафява захар, все още не съм го опитала, но мъжът ми каза, че се е получил страхотно! Надявам се да ми е оставил поне мъничко :))
Поздрави и отново благодаря за рецептата!
Ваня Райчева
Невероятен е, направих го миналата година и цялото семейство се влюби в този вкус. Чакаме черешите с нетърпение за да го приготвям отново. Благодаря за страхотната рецепта :)
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за милите думи <3 Прегръдки!
ИзтриванеПривет, Люси!
ОтговорИзтриванекакто винаги търся вдъхновение за готвене из архивите ти и попаднах на този пай. През черешовият сезон ми подариха една кошница череши, която ми дойде повечко, затова махнах костилките и замразих черешите на порции. Дали ще се получи паят с тях, как мислиш?
Благодаря ти предварително за отговора и поздрави :)
Привет, Ради :) да, няма да има проблем. Аз ще правя същото между другото защото и аз замразих доста череши тази година ;) Поздрави!
ИзтриванеРецептата е страхотна! Пробвах както със замразени,така и с пресни череши, докато бяха в сезон. Изяжда се за отрицателно време! :) :) Сега мисля да пробвам да го направя с малини. :)
ОтговорИзтриване